Dollar fortsätter att tappa medan Euron ökar

Ingen har väl missat det senaste fallet i USD. Dollaren var på sin tre årslägsta mot en rad olika valutor i fredags. Samtidigt så har Euron skördat framgångar och nådde sin högsta topp sedan 2014. Det är många olika faktorer som påverkar att USD har gått ner så pass mycket. Den kanske största bidragande orsaker är att räntan i USA är på väg upp.

En annan sak som har tyngt dollaren den senaste tiden är budget problemet och att man inte kommer överens om budgetsunderskottet. Det börjar nu närma sig 1 triljon USD under 2019 och regeringen kommer att behöva göra något. Tack vare skattesänkningar så kommer skulden att öka ännu snabbare.

Euron har nu tappat lite sedan sin topp på $1.256 och är nu nere i $1.241. Det är trots allt en fin utveckling den senaste tiden och alla som äger euro bör vara nöjda. Annars har vi sett de vanliga marknadskorrektionerna under denna vecka där inflationen har nått en ny topp. Många tror att FED kommer att öka räntan under året och då kommer även inflationen att ta fart.

Marknaden är osäker och det är svårt att sia om vart vi är på väg
. En sak kan vi vara säkra på och det är att ränta inte kan gå mycket längre ner. Vi får alltså med all säkerhet att se högre räntor under 2018. Som valutahandlare så kan man dra nytta av detta på lite olika sätt.

Tittar vi på aktiemarknaden så gick S&P upp i fredags. Indexet har legat ganska stabilt efter att inflationen satte oro i marknaden i början av februari. USD gick faktiskt upp något mot yenen och slutade på 106.30. Tidigare så var den nere på en 15-månaders lägsta (USD/YEN). Den Japanska yenen har överraskat oss och visat sig ha en otrolig styrka. Den ser ut att kunna fortsätta upp mot en rad olika valutor under en bra tid framöver.

Engelska handelssiffror var under förväntan

Vi fick nyligen se Englands handelssiffror för januari och det visade att försäljningen ökade med 0.1%. Tyvärr så var det under marknadens förväntningar på 0.5%. Det är den minsta ökningen sedan april 2017 och det är frågan om vi ser ett trendskifte här.

Försäljningen hade inte ökat så mycket som vi hade trott i början av året och det kan delvis bero på ökade priser och inflation. På årsbasis så har försäljningen ökat med 1.6 % vilket är betydligt lägre än förväntningarna på 2.6 %. Vi kommer att hålla koll på utvecklingen här eftersom den även kan påverkar oss i Sverige och flera olika valutapar.

För att summera veckan

  • Pundet började bra men tappade i slutet av veckan efter att försäljningssiffrorna i England var svagare än förväntat. GBP/USD tappade -0.49% i veckan.
  • USD hämtade sig efter att en ordentlig svacka. Vi ser det inte som en långsiktig återhämtning, utan mer en kortsiktig uppgång. EUR/USD var ner 0.44 % under veckan.

Nu får vi se hur valutorna utvecklas under nästa vecka och framöver. USD ser ut att vara riktigt nertryckt nu och när återhämtningen väl sker så ska man nog försöka att vara med på tåget. Det svåra är att avgöra när detta sker.

Bitcoin stabiliseras efter fallet

Ingen har väl missat att det har varit fritt fall i bitcoin den senaste tiden. Jämfört med andra tillgångar så har det varit en otrolig volatilitet. Jämför man den relativt korta period som kryptovalutorna har funnits så är det faktiskt inte så stora svängningar. Bitcoin utvecklingen har bara varit lite mer volatil än vanligt.

Den senaste nedgången i bitcoin (BTC/USD) började förra veckan när Sydkorea och Kina pratade om hårdare regleringar. Det var även tal om ett totalt förbud mot kryptovalutor och det skapade så klart oro på marknaden. Värst var det för bitcoin som föll över 30 % under veckan. Därefter så avtog oron något och i onsdags så var vi under $10,000 som är en psykologisk nivå. Sedan hämtade vi snabbt tillbaka det och redan på torsdagen så var vi uppe över $11,000.

Det gäller att vara beredd på svängningarna om man investerar i bitcoin. Det går snabbt åt båda hållen och det kan vara riskfyllt om man har pressade marginaler. Fallet i bitcoin såg ut att ha stabiliserats i slutet av veckan och det ska bli intressant att se hur utvecklingen blir framöver. Vi kommer att hålla ett extra öga på utvecklingen i Asien. Om kryptovalutor skulle komma att förbjudas där så kommer kursen fortsätta ner. Det kan även sätta ringar på vatten och fler länder tar efter.

Hur man än ser på det så finns det en plats för kryptovalutor i framtiden. Frågan är bara om det kommer att regleras eller hanteras på något annat sätt. En fördel eller nackdel för bitcoin är att den inte backas upp av en regering. Därför så styrs inte värdet av utvecklingen i ett enskilt land. Här går meningarna isär där en del tycker det är bra att en regering inte blandar sig i medan andra ser det som en stor fara.

Otrolig utveckling

I början av 2017 så var bitcoin värderat till $900 och ett år senare ligger vi på över $10,000. Hur man än ser på det så är det en otrolig resa. Det är spekulativt att investera i bitcoin och man får vara beredd på att allt kan hända. Det är svårt att sia om det långsiktiga värdet men utan ett land som backar upp valutan så kan den faktiskt sjunka ner till 0. Samtidigt så är även uppsidan större om man timar det rätt.

Vi tror att det kommer att fortsätta att vara volatilt framöver. Wall Street Journal skrev i början av januari att Peter Thiel’s fond har investerat mellan $15 och $20 miljoner i bitcoin. Det finns med andra ord en del som tror att det ska fortsätta upp. Framtiden får utvisa vem som har rätt men vi kan nog enas om att det blir en gropig resa hur det än går.

Vill du prova att investera i bitcoin så erbjuder de flesta valutamäklare den möjligheten. Valet faller på vilken plattform du tycker är bäst. Det kan vara värt att prova sig fram med ett demokonto innan man sätter igång på riktigt.

5 bästa tradingböckerna 2018

Om ert nyårslöfte är att bli en bättre trader så kan detta vara något för er. Vi tänkte nämligen börja året med ett inlägg om de bästa böckerna för traders 2018. Många sätter höga mål för året men glömmer att utbilda sig. När det gäller trading så blir man aldrig fullärd och det gäller hela tiden att hålla sig uppdaterad med vad som händer i branschen. Det här är vår lista på läsvärda böcker för att bli en bättre trader 2018.

Market Wizards

BokDen här boken har fått legend status bland traders. Det är en samling intervjuer gjorda av Jack Schwager. Han intervjuar några av de största namnen inom branschen. Det finns ett flertal traders med och även en del fondförvaltare. Att få tips av kanske världens bästa traders är något man inte vill missa. Har du inte läst Marker Wizards så kan det vara dags att göra det nu. Boken passar både för nybörjade och lite mer avancerade traders.

Trading in the Zone

Det här är en klassisk bok som säkert många av er redan har läst. Skulle ni ha missat den så är det bara att sätta igång. Mark Douglas går på djupet och analyserar hur traders tänker. Vad är det som styr en trader och hur fattas besluten? Psykologi är viktigt när man håller på med trading och det är viktigt att fatta rätt beslut i pressade situationer.

Trend Following

Trender är något som de flesta traders använder sig av och genom att kunna förutspå en trend så har man fältet öppet. Den här boken går igenom den kanske mest lönsamma metoden när det kommer till trading. Det spelar ingen roll om man sysslar med forex trading eller någon annan form av trading. En intressant sak med Trend Following är att man får se hur det har gått för olika hedge fonder som har använt denna strategi. Det ger en känsla av vilken avkastning som är rimlig om man använder sig av strategin på rätt sätt.

Black Swan

Det här är en bok för lite mer avancerade traders. Den är skriven av Nassim Taleb som är en filosof med kärlek för statistik. Boken går igenom historiska händelser och svårigheten att förutsäga dem. Boken är intressant om man vill veta mer vad som orsakar stora händelser i ekonomin. För er som inte vet vad en svart svan är så är det en händelse som kommer utan förväntning och påverkar marknaden negativt.

Trade your way to Financial Freedom

Vårt sista boktips blir Trade your way to Financial Freedom. Här går författaren igenom 14 steg för att sätta upp ett lönsamt trading system. Det finns inga specifika strategier i boken, utan det är mer tips för att göra upp en plan och hålla sig till den. Boken handlar mycket om psykologi och hur man hanterar olika situationer. Man tar ofta dåliga beslut när man utsetts för psykologisk press och därför är det viktigt att veta hur man ska hantera situationer som kan dyka upp.

Där är våra topp 5 trading böcker för 2018. En del av dessa finns att låna på biblioteken och alla går att köpa online. Det beror så klart på vilken typ av trader man är och hur mycket man redan kan. De flesta av dessa böcker är underhållande och även om man inte lär sig så mycket så är det intressant att få en inblick i hur andra traders tänker.

Vilken valuta går bäst 2018?

Vi börjar närma oss slutet på året och det är dags att blicka framåt för att se vilka valutor som kommer att vara vinnare under 2018. Det första som vi har lagt märke till är att Euron börjar tappa styrka. Det finns inte mycket mer som kan få den att fortsätta upp.

2017 var onekligen ett bra år för Euron och det kunde man inte tro i början av året. Då trodde många av oss att Euron skulle få det riktigt svårt med val i USA och en fortsatt Brexit oro. Det blev kanske inte så farligt som många trodde. Valet är nu över, Frankrike valde in Emmanuel Macron och Spanien har haft en del oroligheter som nu verkar klinga av.

Även om Euron inte gick på pumpen under 2017 så hittar vi inga direkta triggers för 2018. Det finns nog inte så mycket som ECB kan göra för att stärka Euron under 2018. Inflationen ligger ganska stabilt men vi har fortfarande Brexit oron. Där vet vi inte riktigt hur det kommer att sluta och det kan påverka valutan negativt. Det finns chans att EUR kommer att tappa mot USD och GBP under nästa år.

I motsats till EUR så tror vi att GBP kommer att gå bra under 2018. Inflationen fortsätter upp och valutan ser ut att få en stark utveckling under nästa år. Jag skulle vilja säga att GBP är vår toppvaluta under nästa år. Om man ska ha ett ”bottenvaluta” så kan det nog bli New Zealand Dollar. Man valde nyligen en ny premiärminister i Nya Zeeland och sedan dess har valutan rasat. Den kan nog mycket väl fortsätta ner under 2018. Räntan lär förbli låg ett bra tag till och det lära inte hjälpa valutan.

Olja och guldet ökar i värde när USD tappar

USD har tappat en del den senaste tiden och det har inneburit att många råvaror har gått upp. Valutan har sakta tappat värde vilket ökar intresset för icke-räntebärande tillgångar. Guld har alltid varit en sådan tillgång som investerare har flytt till när det skakat på marknaden. Även oljepriset har fått ett lyft tack vare en svagare dollar.

En del verkar tro att det bland annat beror på att FED kommer att minska sina stödköp efter december. Som trader bör man nog vara lite extra försiktig nu de kommande veckorna och följa utvecklingen.

Guld

Guld har brutit den nedåtgående trenden som tag fart i september. Nu verkar det vara uppåt som gäller och lyckas vi nå upp lite till så verkar trenden vara bruten. Vi kommer snart att veta om detta bara var en uppåt rekyl eller om trenden verkligen är bruten.

Olja

Även oljepriset har ökat den senaste tiden. Där ser trenden ut att fortsätta upp ett tag till. Vi har varit nere på ganska låga nivåer ett tag och det är inte så konstigt att priset hämtar sig nu. Vi får se vad som händer efter årsskiftet.

Prisökningen på olja nu i slutet av året kan mycket väl fortsätta under 2018. Tyvärr tror jag inte att det kommer att hålla och som helhet så lär 2018 bli ett ganska dåligt år för olja.

Det var våra tankar inför 2018. Tänk på att du gör din egen analys och dina egna beslut. Man kan inte bara lita på vad andra tror. Hoppas ni får ett trevligt nyårsfirande så ses vi nästa år.

Räntehöjning i USA

FED-chefen Janet Yellen meddelade igår att styrräntan i USA höjs med 0,25 procentenheter till 1,25-1,50 procent. Det kom inte direkt som en överraskning, utan det var väntat.

USD tappade en del efter beskedet och slutade något lägre. Det var inga större rörelser och börsen fortsatte upp. Nu tror man att tillväxten kommer att öka under 2018 från 2,1 procent till 2,5 procent. Det sänder positiva signaler till marknaden.

FED har lovat ytterligare tre höjningar under 2018 och 2019 och det vidhöll man. Höjningen var en seger för centralbanken som har velat strama åt systemet.

För Janet Yellen så var det hennes sista press konferens och hon skickade signalen om att det ser bra ut för ekonomin i USA. Det är först nu man kan börja släppa på tyglarna och höja räntan sedan recessionen 2007-2009.

Som det ser ut nu så går det bra för USAs ekonomi. Börsen har ångat på under många år nu men än så länge så har vi inte sett något som har kunnat rubba uppgången. Det ser med andra ord bra ut för USA även framöver. Nu bör man kunna se fram mot en riktigt låg arbetslöshet i USA på under 4 % under 2018.

Även om räntan höjs så kommer den fortfarande att vara på historiskt låga nivåer. Inflationen har inte riktigt tagit fart än och man når inte målet på 2 %. Nu pratas det även om en skattelättnad till jul och det kan stärka ekonomin ytterligare. Det är fortfarande inte klart om det blir av eller om den ska röstas igenom, men det lutar åt det.

Varför är räntan viktig för forex traders?
Räntan är väldigt viktig för forex traders. Därför så måste man hela tiden hålla ett öga på den och se hur den utvecklas. Den kanske viktigaste indikatorn på räntan är inflationen. Här gäller det att hitta en lagom inflation eftersom för mycket inflation kan skada ekonomin. Därför så håller centralbanken alltid ett öga på inflationen och använder räntan som sitt vapen.

Om centralbanken höjer räntan så minskar det landets tillväxt och bör sänka inflationen. Det beror på att om räntan går upp så tvingar det företag och privatpersoner att låna mindre, spara mer och konsumera mindre. Det gör att tillväxten minskar och det blir lite som en våt filt över hela ekonomin.

Många forex traders använder sig av en teknik som jämför räntan för en specifik valuta med räntan för en annan valuta. På så sätt kan en del avgöra om en viss valuta ska bli svagare eller stärkas. Skillnaden mellan två räntor är det man ska hålla ett öga på när den förändras.

Förväntningar
De flesta som handlar med valuta tänker inte så mycket på räntan eftersom marknaden redan har prisat in den i valutan. Det viktiga att hålla koll på är var räntan är på väg. Om räntan har gått ner som den har gjort i Sverige de senaste åren så finns det snart bara en väg den kan ta. Den som kan räkna ut när det sker har en stor fördel på valutamarknaden.

Det brukar gå ganska lugnt till när räntan förändras men ibland så kan de ske helt plötsligt efter en oväntad rapport. Det kan orsaka att räntan förändras snabbare eller i motsatt håll som man hade förväntat sig. Så här gäller det att vara snabb och veta vad som är på gång.

Vi kommer att fortsätta att hålla ett öga på USD nu efter räntehöjningen och det ska bli intressant att se hur den utvecklas den närmaste tiden. Hoppas ni nu har lärt er lite mer om hur räntan korrelerar med utvecklingen på valutamarknaden.

Pullback inom trender

“Valutahandel är svårt”! Är det något som låter bekant? Något som du kanske har sagt eller tänkt själv? Allt som man inte kan är svårt och valutahandel är inte svårare än man gör det. Vi på redaktionen vet om detta, vi var också var nya till branschen en gång i tiden för många år sedan. När denna skribent började med forex handel kändes det som att jag alltid var på fel sida av marknaden. Så snart jag intog en position var det som att någon elaking insåg vad jag hade gjort och ändrade marknaden till min nackdel. Ofta kändes det som att det var med omedelbar verkan också.

Om detta låter bekant så kan det bero på att du inte är medveten om konceptet “pullbacks”, eller hur de ska göras på ett korrekt sätt. Chansen är stor att du aktiverar dig vid fel tillfälle – precis då marknaden är på väg att svänga emot dig. Troligen händer detta för att du tar beslutet att aktivera dig när det “känns rätt”, istället för när det är objektivt logisk rätt.tips för valutahandel online

Denna artikel tar upp detta ämne och visar hur pullbacks i trender kan användas till din fördel.
Läs hela artikeln…

Rekommenderad metod för framgångsrik trade exit

Ett av de svåraste besluten man behöver göra på vilken trade som helst är när man ska avsluta en position. De allra flesta erfarna valutahandlarna skulle hålla med om detta, och över alla åren som vi på redaktionen har hållit igång är det något som vi fortfarande känner klingar sant (trots pålitliga och egenutvecklade strategier för valutahandel).

tips för valutahandel onlineMed tid och erfarenhet utvecklar många sina egna strategier för forex trading, men hur är det ordspråket går? “Vi ger varandra 1 krona var så har vi fortfarande bara 1 krona. Vi ger varandra en idé var så har vi båda två nu två idéer vardera”? Något sådant… Här kommer ett tips från en erfaren och framgångsrik valutahandlare.
Läs hela artikeln…

AvaTrade lägger till tre nya valutor

AvaTrade som är en forex och CFD mäklare har nu börjat att erbjuda handel med tre nya digitala valutor. Det är Ethereum, Dash och Ripple som nu finns tillgängliga i deras plattform. Det här är något som börjar bli riktigt stort nu och vi kan nog vänta oss en ordentlig anstormning under 2018.

DashDessa tre valutor har stigit mycket i värde under det senaste året. De har gått upp mellan 1000 och 4000 % under det senaste året. Bitcoin som är den valutan som man brukar jämföra med har dubblats i värde under ett halvår nu. Marknaden för kryptovalutor är glödhet och det är många mäklare som börjar lägga till dessa. Det är glädjande att det nu går att handla Ethereum, Dash och Ripple hos AvaTrade.
Läs hela artikeln…

Dags för den tredje generationens kryptovaluta

2009 lanserades BitCoin och sedan dess har världen förändrats för alltid, vi är ivriga att veta vart branschen för valutahandel online kommer svänga. Idén om ett decentraliserat ekonomiskt system, där folket har all makt att bestämma istället för en central auktoritet, är precis vad vi behöver nu när inkomstklyftan har nått okontrollerbara nivåer.

Även om BTC var ett enormt stort steg i rätt riktning så finns det ett par underliggande problem med det blockchain som utvecklades för att skapa en stabil digital valuta. Trots att kryptovalutor, och framför allt BitCoin, går starkare än någonsin förut så är dessa problem något som har uppenbarats på senare tid.

Även om dessa problem är relativt lätta att lösa och inte poserar något hot för framtiden så blev det tydligt att hela idén med ett decentraliserat system låg i farozonen. BitCoin blev mer och mer influerat av ett fåtal personer som drev stora företag som sysslar med BitCoin mining.

tredje generationens kryptovalutaI augusti implementerades därför en hardfork, SegWit, och nu om bara någon vecka eller så kommer också nästa hardfork – SegWit2x. Utöver dessa så har även BTG, BitCoin Gold, implementerats via hardfok. Vi skrev om dessa harforks för ett par veckor sedan, det har inget med Guld att göra utan är uppdateringar i systemet för att förminska makten hos dessa stora miningbolag.

Trots att steg har tagits för att uppehålla grundidén om ett helt decentraliserat system så har ändå konceptet utmanats på allvar. Att en grupp personer har mer makt än gemene man går emot den utopiska drömmen, så något måste förändras. Om BitCoin är första generationen för kryptovalutor, så är Ethereum garanterat den andra generationen. Vad kommer härnäst?
Läs hela artikeln…

Kan Katalonien öppna Pandoras Låda?

För några veckor sedan rapporterade vi om hur Katalonien och Kurderna i norra Irak tog stora steg mot självständighet och självstyre. Idag följer vi upp och ser hur det har gått och vad det kan betyda för Forex marknaden, priset för råolja och Euron som valuta, något du kan dra nytta av om du ska göra en Fundamental Analys för valutahandel. Och vi börjar i det s.k. Kurdistan i norra Irak, området där världens största etniska folkgrupp bor utan att ha ett eget land.

priset på råolja oroligt för ForexDen 25e september genomfördes det ett referendum för att se hur många Kurder som skulle rösta för självständighet. Resultatet var ett häpnadsväckande 92 procent och självförtroendet var högt hos den Kurdiske ledaren Masoud Barzani och befolkningen. Man skulle nu ta nästa steg mot självstyre och i Irbil, huvudstaden för regionen, flög den Kurdiska flaggan högt då befolkningen tog till gatorna.

Men bara en vecka senare var det slut på paraden. Den Irakiske premiärministern Haider al-Abadi skickade trupper till området och efter några veckor av strider hade Irakierna med lätthet vunnit mark och tagit över oljerika områden, Kirkuk framför allt. På fredagen den 27e oktober kom bägge sidorna överens om “eldupphör”.
Läs hela artikeln…

Copyright © 2016-2018 www.Valutahandel.se
All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.