fbpx

Markus från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 22 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
69% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Har vi sett slutet för guldet som en inflationshedge? Kommer kryptovalutor som Bitcoin att ersätta denna ädelmetall som en inflationssäkring?

Placerare måste diversifiera sina inkomstflöden och investeringsportföljer om de vill skapa en varaktigt portfölj som tål marknads- och valutaskakningar. Under ekonomiska nedgångar har den historiska diversifieraren alltid varit guld och ädelmetaller.

Under fredagen så såg vid guldpriset falla med 2.5%, medan Bitcoin gick ner under 1%. Men under helgen så Bitcoin återigen tappat mer än guldet och den förstnämnda bör definitivt ses som en avsevärt mer volatil investering. Nedan kommer vi titta lite på vad olika forskningsartiklar säger om guld, hur guld och bitcoin bör ses som komplement eller konkurrenter och ifall det kan vara läge att satsa på en eller båda. Vi på Valutahandel tror att guld trading kommer bli riktigt intressant under 2021.

Forskning håller på guldet

Om och om igen har forskning visat att guld håller sitt värde exceptionellt bra under lågkonjunkturer, åtminstone när vi tittar på tidsperioden 1976-1999 som undersöktes av Peter Macmillan och Robert E. Wright. De påpekar dock att räntan, default risken, guld-silver ration och dollar-världens växelkurser spelar också en viktig roll för de kortsiktiga guldpriserna.

Men guldet fungerade speciellt bra som inflationshedge under finanskrisen 2007-2009, då den kumulativa utvecklingen av guld var 19 procent medan den amerikanska aktiemarknaden föll med 35 procent. En undersökning från Fidelity hävdar dock att aktier är en bättre inflationshedge än guld, i en video från Jeffrey A. Hirsch.
Andrew C Worthington och Mosayeb Pahlavani pekar dock på att guld har varit en bra inflationshedge mellan 1945 till 2006, i en avhandling från University of Wollongong i Australien som kom ut 2006.

Om ditt företag drabbas hårt under en lågkonjunktur eller marknadskrasch kan guld rädda dig. Men på sistone har den meteoriska ökningen av kryptovalutan Bitcoin väckt intresse för den som morgondagens inflationssäkring och den eventuella efterträdaren till guld.

Våra läsare frågar nu mer än någonsin om guldets framtid och om Bitcoin så småningom kan ersätta det. Därför har jag bestämt mig för att äntligen dela mina tankar om varför jag tror att Bitcoin är här för att stanna men inte kommer att kunna ersätta guld som världens reservtillgång – åtminstone inte när som helst snart.


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Handla guld till förmånliga och transparenta priser. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.


Guld och Bitcoin: konkurrenter eller komplement?

Bitcoin och andra kryptovalutor har nyligen fångat uppmärksamheten hos institutionella investerare som letar efter nästa generations katastrofhedge. Institutioner och privatinvesterare strömmar nu till den digitala tillgångsklassen i oöverträffade siffror – mellan Q3 och Q4 2020 steg den genomsnittliga institutionella investeringen i världens största kryptofond från 2,9 till 6,8 miljoner USD. Bara i december steg priset på bitcoin (BTC) med 47 procent. Forbes frågar sig om Bitcoin kommer byta ut guld som inflationsskydd, en fråga som diskuteras flitigt i media på sistone.

Även om JPMorgan Chase nyligen ansåg att “Bitcoins konkurrens med guld redan har börjat” finns det få bevis som tyder på att framgången för en tillgång (BTC) innebär att en annan avvecklas (guld). Det finns för övrigt möjligheter att guldet når all-time-high redan under 2021.

Demografiska trender bekräftar att tidvattnet vänder, med många yngre investerare som föredrar digitala tillgångar framför fysiska metaller. Till exempel är det bara 7,5 procent av millenials i åldrarna 25-34 som äger guld och silver, medan bland rika millenials äger 25 procent kryptovaluta (och 31 procent är intresserade av att förvärva det). En post om prisutsikter för Bitcoin tar upp vad olika analytiker tror om alternativet till guld.

Även om det är sant att vissa privatpersoner värmer upp för kryptovalutor, vänder institutionella investerare inte ryggen på guld. Till exempel, under andra hälften av 2020, tog Warren Buffetts värdepappersföretag Berkshire Hathaway en position på 565 miljoner dollar i Barrick Gold, som dock har gått ner 15-20% sedan han köpte innehavet. Under föregående kvartal köpte Ray Dalios Bridgewater & Associates en andel på 400 miljoner dollar. Så det finns onekligen många guld traders och investerare bland hedgefonder, investmentbolag och sist men inte minst – centralbanker med stora guldreserver. Christine Lagarde, chefen för ECB, sa dock till Economist på ett möte att Bitcoin definitivt inte kommer ingå i ECB's reserver och hon tror att andra centralbanker tänker på samma sätt.

Fallet för en dubbel hedge

Det är inte helt sant att guld och kryptovalutor tjänar samma syfte. Även om de båda är värdebevarare som kan ge ett skyddsnät mot inflationsrisk, är deras användningsfall olika. Å ena sidan kan ädelmetaller användas vid tillverkning av smycken och elektronik. Å andra sidan kan Bitcoin underlätta omedelbara gränsöverskridande betalningar och överföringar utan begränsning från centrala myndigheter. Här finns en översikt av alla trading sajter som accepterat Bitcoin som insättningsmetod, medan Swish, VISA-kort och Mastercard är de största betalningsmetoderna för svenskar.

Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Trading med BTC med rejäl hävstång. Prova Stormgain idag!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Därför, när vi zoomer ut och visar de två tillgångarna från en mikroekonomisk lins, är det tydligt att de två tillgångarna är funktionellt åtskilda. Men med tanke på att varken är nära kopplat till värdet av den amerikanska dollarn är det troligt att båda kommer att fortsätta att fungera som viktiga säkringsverktyg som företagets egna tillgångar.

På detaljhandelssidan är det tydligt att ungdomar gynnar krypto framför guld. Ändå finns det många fördelar som guld vid denna tidpunkt utgör över kryptovalutor som en bevarare av värde och bytesmedel. Dessa fördelar gör det svårt att tro att guld någonsin kommer att förlora sin glans för enskilda pensionsinvesterare, inklusive:

• Långsiktig prisstabilitet.
• Säker lagring i valv.
• Förvaringsinstitut övervakning av individuella pensionskonton i guld eller silver.
• Verkligt industriellt verktyg.
• Bevisad livslängd under årtusenden.

Samtidigt kommer bitcoin och altcoins just nu att åldras efter en tumultig 12-årig mognadsperiod. Bitcoin är mer än “tusenårig guld.” Snarare är det ett fjädrande, peer-to-peer betalningsnätverk och värdeförvaring som förtjänar erkännande tillsammans med, snarare än i motsats till, guld och silver.

Guld Versus Crypto: Överväg att satsa på båda 2021

Kort sagt, jag är positiv till både guld och bitcoin under det kommande året och hittills finns det inga signaler på marknaden som indikerar att någon av tillgångarna försvinner när som helst snart. Både den gula metallen och BTC har liknande spekulativa funktioner men har väldigt olika individuella egenskaper och användningsfall, vilket gör dem kompletterande investeringar snarare än konkurrenter.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: €250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Trading med både krypto, samt klassisk valutahandel. Brett utbud. Fenomenal plattform. Testa Capital idag!

Riskvarning: 78.77% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Även om mer institutionella pengar sannolikt kommer att strömma till BTC det kommande året, utgör detta inte ett existentiellt hot mot guld. Inte i närtid, åtminstone. Det är mer troligt att vi kommer se guld och BTC bli tandemsäkringar med priser som blir nära korrelerade. Med andra ord verkar det som om vi stirrar nedåt i en framtid med två stora inflationssäkringar snarare än en.

Om du är investerare kanske det värsta du kan göra är att bara sitta på kontanter. För att skydda ditt företag vid storskalig inflation, överväga att diversifiera med tillgångar som inte är korrelerade med den amerikanska dollarn, som bitcoin och guld, 2021.

Vill Du veta mer? Kolla in vår topplista över råvarumäklare.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.