fbpx

Ludvig från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 12 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
69% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under de senaste dagarna har pressen hävdat att den förestående Evergrande-kraschen kommer att skapa en finansiell kris som liknar vad Lehman-kollapsen utlöste för 14 år sedan. Själva så säger eller skriver Evergrade inte så mycket om vad som hänt. Så låt oss på Valutahandel utforska Kinas kreditmarknad, fastighetspriser och beslutsfattande..

Det finns säkerligen en hel del likheter. 2007 års finanskris drevs av en boomande fastighetssektor, tillsammans med institutionerna och investerarna som finansierade det irrationella fastighetsracet. Lehman var inte ensam, men det utlöste lavinen som nästan svalde det globala finansiella ekosystemet och försvagade världsekonomin. Så kan Evergrande utlösa något liknande?

De som tror att Evergrande är Lehman redux berättar följande historia

Kina har upplevt en enorm tjurmarknad för bostäder. Med tanke på överkomliga priser med avseende på den genomsnittliga hushållsinkomsten har de senaste tio åren ofta märkts som en bubbla. China Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare och har en skuld på 300 miljarder dollar till kinesiska och globala finansinstitut. Dess oförmåga att betala sin skuld skulle kunna återspegla början på slutet för den kinesiska fastighetsmarknaden. Evergrandes förutspådda kollaps kan lamslå kinesiska banker och skapa en löpning mot finansinstitut, vilket skulle gå ur kontroll. Detta skulle utlösa en kollaps, jämförbar med Lehman.

Berättelsen ovan är intuitiv och övertygande för många Kina-tittare i väst. Väst har alltid varit skeptisk till de kinesiska bankernas sanna balansstyrka och har också förutsett en kinesisk fastighetskrasch i nästan ett decennium. Det är verkligen dessa faktorer, inte något specifikt om China Evergrande som företag, som är kärnan i undergången. Och detta passar väl in i Lehman -berättelsen. När allt kommer omkring orsakade Lehman -kollapsen inte den globala finanskrisen. Snarare orsakade sprängningen av fastighetsbubblan Lehman -kollapsen och den efterföljande finanskrisen.

Västerländska rapporter om Kina

Tyvärr är de snygga berättelserna som västerländska reportrar längtar efter Kina inte alltid korrekta. Man kan inte lätt dra paralleller mellan de utvecklade ekonomierna och deras största handelspartner.

Ironiskt nog är det just för att tidigare lektioner (den japanska fastighetsbubblan och 2007 års finanskris) är så levande och relevanta att dessa smärtsamma historiska avsnitt är mindre benägna att upprepas i Kina. De kinesiska tillsynsmyndigheterna är neurotiskt fixerade på att undvika den japanska fastighetskraschen som spårade ur uppkomsten av Japan Inc.

Hur fungerar pristrender på Kinas fastighetsmarknad?

Den mest framträdande frågan för alla som försöker förutsäga effekterna av Evergrandes upplösning handlar om läget på den kinesiska fastighetsmarknaden. Är det en bubbla? Är bubblan på väg att spricka?

För att svara på dessa frågor kan man undersöka pristrender för begagnade lägenheter i Kina. Priserna på begagnade lägenheter och bostäder fortsätter att stiga uppåt för alla större städer; mer intressant är de högre än priserna för nya lägenheter! Varför är begagnade lägenheter dyrare än nya? Helt enkelt har regeringen infört pristak genom förhandsavtal med utvecklare innan de auktionerar ut offentlig mark och godkänner utvecklingsförslag.

Ett nytt system för att bli rik-snabbt i Kina är att delta i lotterier med “köp av nya lägenheter“: en lycklig vinnare kan sälja sin nya lägenhet på andrahandsmarknaden för en stor vinst. Observera att den kinesiska regeringen nyligen införde ett krav på 5 års innehavstid för att motverka detta. Att undanröja frågan om kinesiska fastighetspriser är rationella, den enorma köpefterfrågan och betalningsviljan har helt enkelt inte visat några tecken på att minska.

Om fastighetspriserna inte spricker, kan det kinesiska finanssystemet vara så bräckligt att Evergrandes bortgång skulle förgöra det? Det är verkligen sant att lätt likviditet som resulterar i för hög hävstång ger en tickande bomb. Dessutom, om bostadspriserna inte har böjt sig, vad händer då med Evergrande? Varför kan den inte betala räntan på sin skuld? För att svara på båda frågorna måste vi förstå kreditmarknaden – eller närmare bestämt bristen på en – på fastlandet Kina.

I motsats till populära påståenden har fastlandet Kina inte varit fritt flödande med enkel kredit. Fastighetsutvecklare i Kina måste ofta betala 10 till 15% i finansiering på helt säkerställda skulder för att samla in kapital till byggprojekt. Skulden är i allmänhet kortfristig-1 till 2 år, med 1-års skuldebrev som den mest utbredda. Långivare håller ett mycket snävt koppel och tillämpar enorm pågående due diligence eftersom de flesta projekt kräver skuldöverföring.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valuta helt utan belåning. Prova på eToro med flexibel hävstång som kan användas när du behöver eller vill det. Prova själv eToro nu!

Riskvarning: 67% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Värt att veta om kinesiska långivare

Det är viktigt att kinesiska långivare inte lånar ut baserat på en utvecklares övergripande balansräkning och resultaträkning. De antar helt enkelt att de flesta utvecklare kommer att häva att de saknar pengar. I Kina är kredit inte bara dyr, den är i allmänhet inte tillgänglig. Du kvalificerar dig bara för ett lån om du har hårda tillgångar som säkerhet. Banken bryr sig inte om din kredit – de bryr sig bara om värdet på de tillgångar du lämnar över för att få låna.

När vi väl förstår hur fastighetsutvecklingsfinansiering fungerar i Kina, kan vi börja förstå känslan av röran som är Evergrande. Evergrande har en fantastisk markbank och många utvecklingsprojekt av hög kvalitet. Det var just därför företaget kunde låna så mycket och att den alltid kunde rulla sin skuld. Evergrande hade och har fortfarande solid säkerhet.

Evergrande var dock också en av de mest spekulativa utvecklarna i Kina; det förde en strategi att samla på sig en ständigt ökande markbank och långsamt spelade sin konstruktion pipeline för att dra nytta av tjurmarknaden för fastigheter i Kina. Detta ansågs en gång vara genialt; det var också en läroboksanpassning av fastighetsmagnaternas standardspelbok i Hong Kong. Men med tiden stötte denna strategi på problem.

I september 2020 meddelade Peking att det skulle börja hindra utvecklare från att hamstra mark och öka priserna genom att begränsa finansiering som är tillgänglig för fastighetsutvecklare. Detta kallas allmänt för politiken ”3 röda linjer” som formaliserades i januari 2021. De röda linjerna tycks vara en kombination av rädsla för att misslyckas, tröghet i omställning och brist på efterföljande av regler.

“3-linjes politiken” förbjöd i huvudsak finansinstitut att låna ut till utvecklare med för mycket skuld jämfört med sina tillgångar och som inte genererar tillräckligt med pengar för att täcka sitt kortsiktiga ansvar. Regeringen erkände dessa som tecken på en utvecklare som inte utvecklar och säljer bostäder effektivt. Dessa speglar snarare en utvecklare som hamstrar mark och finansierar räntebetalningar med nya skulder. Som ett resultat kunde Evergrande inte längre få tillgång till kreditmarknaden.

Det är viktigt för investerare att förstå att oförmågan hos Evergrande att refinansiera sig inte beror på en minskning av säkerhetsvärdet. Det beror snarare på en torkning av likviditet för refinansiering av fastigheter. Annorlunda uttryckt är detta en kontrollerad och riktad likviditetskris konstruerad med avsikt av Peking för att ändra beteende.

Kan Evergrande delas upp i olika bolag?

Låt oss nu överväga hur Evergrande kan brytas upp på ett ordnat sätt. Observera först att den överväldigande majoriteten av China Evergrandes skuld på 300 miljarder US -dollar består av hundratals lån, var och en av en lokal långivare med säkerhet i ett lokalt byggprojekt. Det betyder att varje byggprojekt till stor del är isolerat från det andra. Vi vet hur dysfunktionell standardkonkursprocessen för en massiv gäldenär kan bli när människor trampar över varandra och försöker få betalt före nästa borgenär – arbetar med sidoavtal och hindrar ledningen från att utföra nödvändiga affärsaktiviteter för att upprätthålla företagsvärdet. Uppriktigt sagt, en lång och komplicerad konkursutbildningsprocess kan göra mer för att förstöra kreditgivarens (tillgångs) värde än att förhindra ytterligare ledningsstörningar.

Så, i stället för en rörig konkurs, formas Evergrandes framtid av hundratals separata skuldsaneringssamtal med respektive långivare för varje lokalt projekt. Var och en kan gå vidare till upplösning om villkoren stämmer. Men det blir ingen komplicerad, konsoliderad konkursprocess som fryser alla projekt och kapital.

Som det ser ut idag ser det ut som att en stor majoritet av projekten och deras skuld kommer att säljas till olika lokala utvecklare till en meningsfull rabatt. Faktum är att nya långivare gärna kommer in för att refinansiera dessa x-Evergrande-projekt till slut, eftersom säkerhetskvaliteten är hög och den nya utvecklaren kommer att vara en kvalificerad låntagare enligt “Three Red Line” -regeln.

I allmänhet räknar vi med att detta i stort kommer att hålla långivarna oskadda medan de raderar kapitalvärdet i dessa Evergrande-projekt. Konsensus är att Evergrande markbank och fastighetsprojekt är av god kvalitet och, efter färdigställande, kommer att generera mer än tillräckligt värde för att betala tillbaka skulderna. Sagt på ett annat sätt, detta är en likviditetsdriven kris (Evergrande kan inte kvalificera sig för lån på grund av policy); detta är inte en tillgångs- och värdestyrd kris.

Naturligtvis finns det Evergrande-kreditskulden – värd 19 miljarder dollar – som säljs i Hongkong till globala obligationsinvesterare. Den typ som utfärdas baserat på Evergrandes ordförande Hui Ka Yans goda namn och goda kredit. Den typ som har kassaflödeprioritet före aktieägare men ingen prioritet inför de friska inhemska långivarna som uttryckligen tog hårda säkerheter innan de skakade hand med Hui och förlänga hans lån. Dessa Evergrande kreditobligationer kommer sannolikt att drabbas av enorm värdeförstörelse. (De handlas redan med 26 cent till dollarn.)

I slutet av Evergrandes omstrukturering kommer mycket lite, annat än dålig publicitet och en varningshistoria om hävstångseffekter och hybris, att lämnas. Kanske kan globala obligationsinvesterare vända sig till ordförande Hui för att ge tillbaka de utbetalningar på 7 miljarder dollar som han fått under de senaste åren, som finansierades med kreditskulden som Evergrande tagit upp.


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Schyssta villkor och 100% transparens från ett bolag grundat i Skandinavien. Handla vad du vill med ett klick. Testa Skilling idag!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.