fbpx

Fredric från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 42 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
73.81% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Livsmedel som nötkött, fläsk, kyckling, mejeriprodukter, ägg, socker och kaffe kostar allt mer.

Hög inflation äter upp en allt större del av hushållens budgetar. Kostnaden för matvaror har ökat med hela 5,4 procent det senaste året, vilket är en av de största ökningarna under de senaste två decennierna, enligt det amerikanska konsumentprisindexet. Däremot ökade inte livsmedelspriserna alls under de fem åren före pandemin. Matinflationen tycks alltså komma i vågor som är rätt svåra att förutspå.

Kött, kyckling, mejeriprodukter, ägg, socker och kaffe är bland de produkter som har sett särskilt stora prisuppgångar under det senaste året, visar data från Bureau of Labor Statistics (se bilden precis under).

livsmedelspriser, ökning

De stigande kostnaderna för mat har bidragit till den största ökningen av amerikansk inflation på nästan 31 år. Levnadskostnaderna har stigit med 6,2 procent under de 12 månader som slutade i oktober, visar nya regeringssiffror.

Ökningen av priserna överträffar löneökningarna och tvingar amerikaner att ägna en större del av sin inkomst till basvaror som mat och bensin. Vem trodde att matinflationen skulle nå nästan 6% under 2021 när året startade?

Ingenting får amerikaner att känna effekten av inflation så mycket som livsmedel, säger ekonomer. De flesta handlar mat flera gånger i veckan, vilket gör det lättare för dem att se när priserna stiger. En av sajterna med flest aktier och råvaror för trading är eToro, som finns på svenska.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Följ proffsen och handla råvaror och livsmedelsaktier automatiskt – som några av marknadens bästa traders. Skapa ett konto för copy trading nu!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


28% högre pris för bacon

Ta till exempel bacon. Den genomsnittliga kostnaden för bacon i hela landet har stigit med 28 procent till 7,32 USD per pound från 5,72 USD bara ett år tidigare. I vissa städer har kostnaderna stigit ännu högre. Amerikaner betalar högre maträkningar under den största ökningen av amerikansk inflation på mer än 30 år.

29% prisuppgång för ägg

Ägg är ett annat ögonöppnande exempel. Kostnaden för ägg har ökat med 29 procent till 1,82 USD per dussin från 1,41 USD ett år tidigare. Biff har blivit så dyrt – många styckningsbitar ligger nu på 10 USD per pound – att konsumenterna ersätter det med mer köttfärs. Ändå har även kostnaden för populära 80 procent nötfärs ökat. Ett pund nötfärs kostar nästan 18 procent mer nu än för ett år sedan. Det genomsnittliga priset i USA har klättrat till 4,72 dollar per pound från 4 dollar i oktober 2020, visar regeringsdata.

Högsta livsmedelsinflationen på 30 år

Amerikaner har nu högre kostnader för livsmedel under den största ökningen av amerikansk inflation på mer än 30 år. Kostnaden för ägg har ökat med 29 procent till 1,82 USD per dussin från 1,41 USD ett år tidigare. Amerikaner betalar högre maträkningar under den största ökningen av amerikansk inflation på mer än 30 år.

“Särskilt köttpriserna har skjutit i höjden”, säger Jim Baird, investeringschef på Plante Moran Financial Advisors. Han påpekade att kött och kyckling står för den största delen av hushållens matbudgetar. Ändå berättar dessa prishöjningar inte hela historien.

Den amerikanska regeringens uppskattning av köttfärs inkluderar till exempel stora förpackningar och de billigaste produkterna som förformade hamburgare som tenderar att hålla nere genomsnittspriset. Onlinepriser från de största amerikanska livsmedelskedjorna listar generellt högre priser för ett till två pound lösa förpackningar med 80 procent nötfärs.

Ett pound 80 procent köttfärs noterades till 6,49 dollar på Kroger, 5,99 USD på Safeway, 5,29 dollar på Food Lion och 5,19 USD på Stop & Shop.

Högre livsmedelspriser och stigande inflation kan generellt få långtgående konsekvenser på Main Street, Wall Street och Washington. För det första har konsumenternas förtroende sjunkit kraftigt under de senaste månaderna då amerikaner står inför högre priser.

Ökad press på FED att minska sina stimulanser

Hög inflation sätter också press på Federal Reserve att minska stimulanserna. Vissa kritiker hävdar att massiva statliga pandemiutgifter och centralbankens enkla pengar-strategi har bidragit till att stiga i höjden.

“Priset på mat är där allmänhetens verkliga uppfattningar om inflation som störst kommer i konflikt med finans- och penningpolitiken”, säger Nicholas Colas, medgrundare av DataTrek Research.

Vita huset, å sin sida, skyndar sig att ta itu med problemet när republikanerna ökar attackerna mot demokratisk politik som de skyller på för ökningen av inflationen. Ihållande hög inflation kan kosta partiets kontroll över kongressen nästa år.

President Biden sa på onsdagen att han vidtar åtgärder för att försöka lindra inflationen och begränsa skadorna på hans administration. “Inflationen skadar amerikanernas plånböcker, och att vända den här trenden är en högsta prioritet för mig”, sa han.

Ekonomer förutspår att hög inflation kommer att avta någon gång nästa år när den utbredda bristen på utbud och arbetskraft börjar lätta, men det är oklart hur mycket eller hur snabbt pristrycket kommer att avta.

Företag kan inte få tillräckligt med material – papper, aluminium, datorchips och så vidare – eller hitta tillräckligt med arbetare för att producera alla varor och tjänster som kunderna vill ha. Dessa brister har till stor del drivit inflationsuppgången.

Dessa prisuppgångar märks även på råvarumarknaden. Priser på börshandlade råvaror som socker, kaffe, levande boskap och fläskkött har alla noterat betydande prisuppgångar. Normalt sett brukar en del av denna uppgång råvarorna uppvisar kompenseras av en lägre dollarkurs. Detta har emellertid inte varit fallet denna gång eftersom vi samtidigt ser hur dollar stärks mot nästan alla andra valutor på världsmarknaden.

livsmedelspriser och dess uppgång

Vad kan man göra för att hantera matinflationen?

Några sätt att förhoppningsvis hindra lite av matinflationen är att köpa kött direkt från en närliggande slaktare eller varför inte direkt från gården där varorna tillverkas? Ifall priser på mat går upp, så går troligen aktier inom detta område och råvaror relaterat till mat också upp i pris. Du kan handla råvaror hos Skilling som CFD, eller ifall du hellre inte håller koll så mycket på allt som händer hela tiden så är ett copy trading konto kanske det bästa? Då kan du följa experter som är bra på just investering i matrelaterade aktier och råvaror.


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Handla råvaror genom Skilling. Prova själv idag!

Riskvarning: 66% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.