Nordisk trading, NOK och SEK under mitten av april

Den svenska och den norska kronan utsätts för en volatilitét som är högre än vanligt tack vare veckans kommande aktivitéter. Tillväxt-känsliga event runtom i Europa, Kina och USA kommer påverka priset för NOK och SEK.

Den första veckan i april var svåra för den svenska och för den norska kronan. Tradare kikade mycket på vad som var en potentiell marknadsrörelse av risk på global skala. ECB kungjorde sitt senaste beslut om räntan, FOMC i USA släppte dagordningen från mars månads möte och deadline för Brexit fick lov att förlängas kraftigt.

Det innebär att både SEK och NOK står inför en potentiell period med hög volatilitét.

Risker inom EU som kan påverka SEK och NOK

Vi börjar med Tyskland som under veckan kommer släppa flera viktiga rapporter och det gäller även de större ekonomierna i EU. Tyskland lanserar deras ZEW-undersökning, en mätning av analytikers sentiment för marknaden. Detta följs upp av en presentation från tysklands finansminister om de senaste prognoserna.fx med sek

Vi går vidare till Italien där riksdagen ska debattera de senaste projektionerna för landets ekonomi. Förra veckan visade projektioner att 2019 kommer bli ett tufft år för Italien och att budgetunderskottet kommer vara större än man nyligen kommit överens om ihop med EU. Det är ett hot mot Eurozonens ekonomiska utveckling och indirekt för oss i Skandinavien också.

Vi fortsätter i Frankrike där President Macron ska leverera nya policys gällande Gula-Västen demonstrationerna som pågått sedan förra året. Demonstrationerna har påverkat frankrikes ekonomi, något som även kommer påverka priset på euro.

Europa befinner sig också på gränsen till ett nytt handelskrig med USA, något som sätter större press på den redan mörbultade ekonomin. ECB-presidenten, Mario Draghi, har utryckt oro under de senaste två mötena och IMF håller med i att riskerna bara växer och växter. Den politiska risken ökar också då omröstningen för Europaparlamentet står runt hörnet.

Riksbankens Martin Floden har uttryckt oro över tysklands dåliga prestationer. Tyskland ses som europas “ånghjul” och den svenska ekonomin är nära knuten europeisk efterfrågan.

Risker i USA som kan påverka SEK och NOK

I mitten av april väntar vi oss också ett par rapporter från USA under veckan. Folk kommer följa rapporterna som kan indikera hur The Fed kommer utveckla sin monetärpolitik. Under veckan inväntar vi följande:

På tisdag den 16e väntas rapporter gällande industriell produktion. På onsdagen väntas information om handelsbalansen, hur landskapet ser ut för lån samt att The Fed publicerar sin “Beige Book”. På torsdag kommer siffror om detaljhandeln samt arbetslöshet.

Mellan den 15e och den 18e april kommer även japans Premiärminister Motegi på besök till Vita Huset. På agendan står det handelsavtal för att förhindra en tredje front att kriga på för Trump och USA.

Interna risker för värdet av SEK och NOK

Innanför Norden och Skandinavien väntas inte speciellt mycket som kan påverka priset, därför vänder sig nog de flesta tradare till globala risker. På torsdag den 18e väntas siffror för sveriges arbetslöshet.

Ännu mindre väntas från Norge. Håll utkik efter indikationer från andra marknader för att göra en bättre fundamental analys.

Copyright © 2016-2019 www.Valutahandel.se
All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.