fbpx

Jonas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 37 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
67% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Lekte du som barn att du var en cowboy? Med en råvarumäklare har du chansen att vara det. Du kan handla med både kor och grisar på de internationella råvarubörserna världen över. Vad gäller kor går det att handla både kalvar och fullvuxna djur, medan grisar handlas i delar, som frozen pork bellies, det vill säga frysta grismagar. Av dessa görs bacon. Så ifall du gillar bacon och vill stödja den industrin, så kan du enkelt handla genom Plus500.

Vad ska man tänka på?

Handlar du med terminer är det viktigaste att se till att du stänger din affär innan den går till leverans. De flesta av oss har inte plats för att ta emot ett par hundra fullvuxna nötkreatur, och det kan bli problem med att hantera 18 000 kilogram fläskkött. Av den anledningen, och på grund av möjligheten att arbeta med hävstång, är det därför betydligt säkrare och smidigare att handla med CFD-kontrakt än med råvaruterminer. Du kan med fördel handla nötkreatur (cattle) hos AvaTrade.

Små grisar, modern farming

Vad påverkar priserna på grisar?

Pork bellies-terminer började 1961 på Chicago Mercantile Exchange (CME), vilket gjorde det möjligt för köttförpackare och slakterier att säkra sina priser på den volatila grismarknaden.

Pork belly-terminer kom att bli en föregångare för många andra terminskontrakt. Denna råvara kom även att användas för att hedga konsumentmatinflationen mer allmänt. Sedan 1980-talet har konsumtionen förändrats och konsumenterna äter numera fläsk året runt, vilket minskade behovet av fryslagring. Därav minskade behovet av att säkra priset på det frysta köttet till sommarens ökade konsumtion.

Denna råvara kom snabbt att bli ett populärt instrument som nådde sin storhet på 1980-talet. Den avtagande populariteten ledde till att CME, den stora råvarubörsen i Chicago valde att avsluta handeln 2011. Både slakterier och grisuppfödare använder sig fortfarande av terminshandeln när det gäller att säkra sina priser, men numer är det lean hogs terminer som de använder.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla boskap (cattle) hos AvaTrade, en ledare inom området. Prova själv idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Vad är det då som påverkar priserna på fläskkött?

Precis som med alla andra råvaror är det tillgång och efterfrågan som sätter priset. Vad gäller fläskköt är det en högre efterfrågan under sommaren när när konsumenter söker efter ljusare kött som går snabbare att tillaga. Under vintern minskar efterfrågan, ja utom i länder som i Sverige där priset skjuter i taket till i mitten av december. Därefter tvingas livsmedelsbutikerna att rea ut sina lager. Vill du handla efter rean? Testa då med seriösa AvaTrade som även har en försäkring för nedgångar!
AvaTrade: Avaprotect för riskhantering
Det är en av anledningarna till att lagren av fläskkött kan vara relativt låga i början av årets sista kvartal. Då det nya året börjar och såväl produktionen av grismagar som slakt och infrysningen av fläsk ökar för att kunna möta sommarens högre efterfrågan tenderar värdet att öka. Det finns investerare som rutinmässigt arbetar med dessa säsongsmönster och säljer fläskkött när priserna är höga, för att sedan köpa tillbaka dem när kursen faller baserat på de cykliska tillgångs-och klimatförändringarna i råvaran.
Andra saker som kan komma att påverka priset är ASF, African Swine Pest, mer känt som det dödliga afrikanska svinpestviruset. Drabbar detta ett land så innebär det att grisarna går till slakt men utan att köttet kan användas. Detta driver då upp priset på fläsk eftersom det saknas utbud. Kina, världesn största fläskproducent, har de senaste åren haft problem med denna sjukdom. Landet håller just nu på att bygga upp sina svinbesättningar igen.

Antar vi att detta skulle drabba en köttproducent som Brasilien kan detta komma att leda till stora problem för matsäkerheten. I spåren av av den afrikanska svinpesten väljer många att köpa andra typer av livsmedel. Fläskkött, en stapelvara i Kina, substitueras just nu med nötkött vilket fått priserna på live cattle att stiga. Nu har det aldrig förekommit ett enda fall av vare sig av fågelinfluensa eller afrikansk svinpest i Brasilien men sker detta så kan det komma att leda till att köttpriserna stiger kraftigt.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: 1000-tals instrument. Även grismagar (hogs) och boskap (cattle) kan handlas. Testa storslagna IG idag!

Riskvarning: 70 % av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Hur påverkas priset på boskap?

Precis som med alla råvaror styrs priset på Live Cattle, det vill säga fullvuxen boskap av tillgång och efterfrågan. Det finns emellertid ytterliggare en faktor att hålla koll på. Det är det som kallas för Cattle Crush. Prova själv boskap-trading genom IG idag!
IG: Svenska hemsidan
En Cattle Crush är en kombination av priserna på majs, ungnött, också kallat för cattle feeder, och priset på levande boskap, som påverkar priset på levande boskap. Denna ”Crusch” gör det möjligt för djurproducenter att använda sina kommande grödor och säkra prisrisken. Krossen är en kombination av ungnött, foder (majs) och nötkreatur som är klara för slakt och används som ett sätt att uppskatta lönsamheten.

En uppfödare kan köpa kalvar som väger cirka 750 pounds, tillsammans med majs för att de skall växa till 1 200 pounds. Detta tar cirka ett halvår och kräver så mycket som två ton majs. Detta betyder att det matematiskt går att räkna ut priset på levande boskap om sex månader. Det betyder att Majs + Kalvar = Levande boskap

Det är emellertid inte alltid så enkelt eftersom det tar olika lång tid att få en kalv fullvuxen beroende på väder, marknadskrafter och foder. Kontantpriset för varje lokal marknad kommer att vara annorlunda och har därför ett varierande inflytande på krossen.

En sådan kombination är en form av arbitrage och hjäper uppfödaren att säkra sin vinst. Denne köper ett terminskontrakt på kalvarna, alternativt köper kalvar av andra uppfödare. Han köper sedan majs på termin och kan sälja de färdiga djuren på termin. Ett kontrakt kalvar omfattar 65 djur, medan ett kontrakt för uppföda djur ligger på 32 djur.Han måste därför sälja dubbelt så många kontrakt som han köpt kalvar för.
Ett kontrakt majs som omfattar 5 000 bushels är tillräckligt för att föda upp kalvarna.

Var på nätet kan boskap och grisar handlas?

Det finns 4 olika webbplatser som erbjuder trading med både nötkreatur (cattle) och grismagar (hogs). Våra favoriter kommer nedan, med den bästa först:
AvaTrade (recension): Enkel och tydlig plattform som finns på svenska. Ärliga och trygga, med lång historik i branschen. Prova själv AvaTrade idag!
IG (recension): En av de ledande aktörerna som är snabba att svara men har lite högre spread än AvaTrade och Plus500. Prova själv IG idag!
Plus500 (recension): Börsnoterat bolag med fullt sortiment av grismagar och boskap för trading. Testa Plus500 idag!
CityIndex (recension): Brittisk firma med schysst utbud av råvaror. Prova själv CityIndex.


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Vegetarian eller vegan? Kör Skilling istället som inte har dessa instrument.

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.