fbpx

Olof från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70 % av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De globala finansmarknaderna har genomgått en stor omvandling under de senaste åren och den största överraskningen av denna omvandling är en stark comeback av den amerikanska dollarn. I början av 2017 var dollarn svag och analytikerna förväntade sig att svagheten skulle fortsätta till och med 2018.

Två år senare är de globala finansmarknaderna mycket annorlunda. Det mest trendande temat de sista månaderna på de finansiella marknaderna och inom valutahandel i synnerhet, har varit styrkan hos dollarn som sedan vändes till en extrem svaghet. Detta eftersom många valt att söka sig till dollarn som en trygg hamn under Coronakrisen, innan den förödande spiken i amerikanska dödsfall. För närvarande har drygt 6 miljoner (!) amerikaner smittats med Covid-19 och dödstalet ligger på över 185 000 personer. Inom några veckor når vi troligen 200 000. Om dollarn stärks betyder det emellertid att de flesta andra valutor försvagas. Vart är vi på väg och vad innebär det för din som svensk när dollarn är stark?

En överblick av en stark dollar

En stark amerikansk dollar har flera fördelar och nackdelar. Det gynnar vissa men påverkar andra negativt. Dollarn betraktas som stark när den stiger i värde mot andra valutor på valutamarknaden. En stärkande amerikansk dollar innebär att den kan köpa fler enheter utländsk valuta än tidigare. Till exempel gynnar en stark dollar amerikaner som reser utomlands men utsätter utländska turister som besöker USA för en nackdel. Det är värt att notera att dollarns styrka mäts som ett index (US Dollar Indexet), vilket vi på Valutahandel tycker är bra att ha koll på. Många förutspår redan nu att dollarns dominans kanske minskar redan nästa år.

Fördelar med en stark dollar
Att resa utomlands är billigare

Amerikaner som innehar amerikanska dollar kan se dessa dollar räcka längre utomlands, vilket ger dem en högre köpkraft utomlands. Eftersom lokala priser i utländska länder inte påverkas i hög grad av förändringar i den amerikanska ekonomin, kan en stark dollar köpa fler varor när den konverteras till den lokala valutan. Utlänningar, eller amerikanska medborgare som bor och arbetar utomlands, kommer också att se deras levnadskostnader minska om de fortfarande äger dollar eller får sin inkomst i dollar.

Importen är billigare

Varor som produceras utomlands och importeras till USA kommer att vara billigare om tillverkarens valuta faller i värde jämfört med dollarn. Lyxbilar från Europa, som Audi, Mercedes, BMW, Porsche och Ferrari, skulle alla falla i pris i USA om dollar stärks. Om en europeisk lyxbil kostar 70 000 euro med en växelkurs på 1,35 dollar per euro kommer den att kosta 94 500 dollar.

Samma bil som säljs för samma mängd euro skulle kosta 78 400 dollar om växelkursen sjunker till 1,12 dollar per euro. När dollarn fortsätter att stärkas fortsätter importpriset att falla. Annan importvaror kommer också att sjunka i pris, vilket ökar de disponibla inkomsterna hos amerikanska konsumenter. Amerikanska företag som importerar råvaror från utlandet kommer att ha en lägre total produktionskostnad och redovisa större vinstmarginaler som resultat.

Multinationella företag som gör affärer i USA

Utländska företag som gör mycket affärer i USA och deras investerare kommer att gynnas. Multinationella företag som har en stor försäljning i USA och därför har inkomster i dollar kommer att se vinster i dollarn översätta till vinster i sina balansräkningar. Investerare i dessa företag kommer också att gynnas.

Status som världens reservvaluta förstärks

Dollarns status som en global reservvaluta förstärks med en stark dollar. Medan vissa länder, inklusive Ryssland, Iran och Kina, har ifrågasatt statusen för den amerikanska dollarn som en global reservvaluta, hjälper en stark dollar till att hålla efterfrågan som en reservvaluta på en hög nivå.

Medan en stark dollar gynnar amerikanerna på många sätt kan det samtidigt skada amerikanska företag som bedriver mycket av sin verksamhet utomlands och deras investerare.


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Upptäck trading med dollarn idag. Prova med Skilling nu!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.


Nackdelar med en stark dollar

Turismen till USA är dyrare

Besökare från utlandet kommer att upptäcka att priserna på varor och tjänster i USA blir dyrare med en starkare dollar. Affärsresenärer och utlänningar som bor i USA men som håller fast vid utländska bankkonton eller som får inkomster i sin hemvaluta kommer att drabas och deras levnadskostnader ökar.

Exportörer lider

Precis som den amerikanska importen blir billigare, blir de amerikanskt producerade varorna relativt dyrare utomlands. En amerikansk tillverkad bil som kostar 30 000 dollar skulle kosta € 22 222 i Europa med en växelkurs på 1,35 dollar per euro; emellertid ökar den till 26 786 euro när dollarn stärks till 1,12 per euro. Vissa har hävdat att dyr export kan kosta amerikanska jobb.

Amerikanska företag som bedriver verksamhet utomlands drabbas

Företag baserade i USA som bedriver en stor del av sin verksamhet runt om i världen kommer att drabbas eftersom de intäkter de tjänar på utländsk försäljning kommer att minska i värde i sina resultaträkningar. Investerare i sådana företag kommer också sannolikt att få se en negativ inverkan på sina aktier.

McDonalds Corp. (MCD) och Philip Morris International Inc. (PM) är välkända exempel på amerikanska företag med en stor andel av försäljningen som sker utomlands. Vissa av dessa företag använder derivat för att säkra sin valutaexponering, men inte alla gör det, och de som säkrar kanske bara gör det delvis.

Tillväxtmarknadsekonomier påverkas negativt

Utländska regeringar som kräver amerikanska dollarreserver kommer att betala relativt mer för att få dessa dollar. Detta är särskilt viktigt i tillväxtmarknaderna.

Särskilda överväganden

Ekonomisk teori förutspår att valutakursförändringar så småningom kommer att återgå till ett medelvärde eftersom billiga utländska varor borde öka efterfrågan på dem och höja sina priser. Samtidigt måste den dyra inhemska exporten sjunka i pris när efterfrågan på dessa artiklar minskar över hela världen tills i slutändan en viss jämviktsutbytesnivå hittas.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Stora på trading med dollarn. Upptäck en proffsig valutamäklare för din dollarn trading. Prova med AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Vad en stark amerikansk dollar betyder för andra valutor

De globala finansmarknaderna har genomgått en stor omvandling under de senaste åren och den största överraskningen av denna omvandling är en stark comeback av den amerikanska dollarn. I början av 2017 handlades dollarn svag och analytikerna förväntade sig att svagheten skulle fortsätta till och med 2018.

Tjugo månader senare verkar de globala finansmarknaderna mycket annorlunda. Det mest trendande temat på de finansiella marknaderna under de senaste månaderna har varit styrkan hos dollarn, och det finns tecken på att dess ökning kan fortsätta – åtminstone ett tag.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.