fbpx

Marie från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren IC Markets för 15 minuter sedan.

» Prova IC Markets du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USD/ZAR är tickersymbolen på FX-marknader som representerar hur många sydafrikanska rand du kan köpa med en US-dollar. Många räknar Sydafrika och dess rand, som ett fint men farligt land.

Men hur är det med valutan? Valuthandelsmässigt så är det många som har ZAR som favorit för trading, med en ränta på 3.5% som är utmärkt för ränteintäkter. Så kanske ZAR är lite lättare att förutspå än Sydafrikas kriminalitet?

Flera analytiker anser att ZAR kan leda tillväxtmarknaders tillväxt på flera horisonter. Valutahandel.se noterar att efter en förstärkning av ZAR med 0.32% under torsdagen, så ligger stödet för USD/ZAR på 14.39, men ytterligare styrka för ZAR kan öppna vägen för 13.87 som nästa stödnivå. Det som gör valutaparet USD/ZAR extra spännande är att det är 3:e gången i år som 14.50-nivån nu testas och ett genombrott kan innebära en avsevärt starkare sydafrikansk rand. Med rejäla dagliga ränteintäkter som förklaras nedan, så kan det vara en lönsam affär att gå lång.

Några av de faktorer som i hög grad påverkar valutakursen för USD/ZAR är räntor, BNP-tillväxt, inflation, arbetslöshet, betalningsbalans och andra makroekonomiska siffror. Den amerikanska centralbanken och den sydafrikanska centralbanken är de två institutionerna som USD/ZAR-handlare följer för att få en uppfattning om parets framtida drag.

Dollar till rand: Sex viktiga faktorer som bestämmer växelkursen

Med växelkursen mellan dollar och rand på en oändlig berg-och dalbana har vi bestämt oss för att se vad som får våra marknader att röra på sig. Den sydafrikanska randens resultat bedöms vanligtvis utifrån hur den fungerar mot den amerikanska dollarn. Men varför är den ena marknaden så oregelbunden och den andra ses som ett riktmärke för höga prestanda?

Närhelst det finns en större händelse i Mzansi, vänder alla ögon sig till detta mått: Ofta är ekonomiska experter kvar och hoppas att randen bara kommer att “hålla fast” snarare än att göra några förbättringar. Randen gör bara riktigt vinster tack vare faktorer utanför det politiska området.

Vi har tittat på de största influenser som dikterar dollarn till randens växelkurs. Du kommer nog att känna till några, men vi har också några kurvbollar i rad.

Faktorer som påverkar USD/ZAR

Den Sydafrikanska Randen är ett lagliga betalningsmedelet för Common Monetary Area som inkluderar Sydafrika, Swaziland, Lesotho och Namibia. Nedan återfinns några av de mer specifika, men viktigaste faktorerna som påverkar valutan i Sydafrika och Common Monetary Area.

Växlingskursen: Tillgång och efterfrågan

Om den sydafrikanska exporten är populär och i hög efterfrågan kommer randvärdet att stärkas. En stark handelsindustri är en indikation på en välpresterande valuta. Men om det finns ett stort utbud och mindre efterfrågan kan det ha en katastrofal effekt på randen.

Tillgången på pengar

Detta fungerar ungefär som utbud och efterfrågan: En valutas värde kan bestämmas av hur många som handlar med den. Om människor och företag utomlands ökar sin efterfrågan på rand kan det öka vår valuta. Omvänt, att ha ett överskott av tillgänglig valuta försvagar dess värde och påverkar växelkursen.

Inflation och ränta

Inflationshastigheten är den takt med vilken det allmänna priset på varor och tjänster ökar: Denna faktor är i högsta grad “Gullock” i listan, där allt måste vara helt rätt. För lite i vägen för inflation tyder på en stillastående lokal ekonomi, medan för mycket kan destabilisera marknaden.

Räntan är det pris till vilket pengar kan lånas: En låg ränta uppmuntrar fler att låna pengar, så att de kan betala tillbaka mer till systemet.

Men detta måste också regleras strikt – att pumpa tillbaka pengar till landet kanske inte får den önskade effekten om företagens förtroende och handel inte växer i enlighet därmed. Oavsett vilka länder som är dina handelspartner behöver du att deras ekonomi fungerar bra. Annars går ni alla under tillsammans. Vi såg Sydafrika drabbas när den turkiska lira kraschade tidigare 2018. Nyckeln är att välja dina handelspartner – och deras varutilldelningar – klokt.

Politisk situation

Kanske den största no-brainer på den här listan. Om du har en kaotisk regering som gör fruktansvärda val och ständigt gör saker fel ser det väldigt dåligt ut för valutan. Underlåtenhet att effektivt driva landet kommer att hindra företag, handelspartner och till och med turister från att investera.

Dollar till rand: Ekonomiska överraskningar vid stabilitet

Vi har redan berört den senaste lågkonjunkturen, men det finns två viktiga ekonomiska faktorer som reglerar växelkursen. Överraskning negativa ekonomiska nyheter (som vi fick i september) stör upp dollarbalansen till rand. Med Donald Trump vid rodret har Amerika också upplevt sina egna upp-och nedgångar.

Samtidigt är stabilitet nyckeln. Ju längre en valuta kan upprätthålla ett respektabelt resultat, desto mer styrka får den. Eventuella förbättringar måste ses som långsiktiga.

Hur man handlar USD/ZAR: handelsstrategier och tips

I den här artikeln tittar vi på tips och strategier relaterade till handel med det exotiska valutaparet USD/ZAR. Vi identifierar de begrepp och verktyg som används för dagshandel och säkring av denna marknad.

USD/ZAR: Vad du behöver veta

Nedan kommer några korta tips som är bra att känna till.

Exotiska valutapar och likviditet

USD/ZAR är det som kallas ett exotiskt par i valutahandel eller på forexmarknaden, eftersom randkomponenten (ZAR) är en tillväxtmarknadsvaluta som har mindre likviditet än utvecklade marknadsvalutor.

Exotiska valutor, eftersom de har lägre likviditet än de viktigaste mest handlade marknadsvalutorna (US-dollar, schweiziska franc, euro, brittiska pund, japanska yen, kanadensiska dollar och australiska dollar), kommer att ha en bredare spridning och i sin tur en högre kostnad för handel. Den lägre likviditeten erbjuder dock högre volatilitet och i sin tur en högre belöningsmöjlighet (eller förlust).

Med detta sagt är den sydafrikanska ekonomin mer utvecklad än ett antal av sina tillväxtmarknader och i sin tur anses likviditeten vara högre än många av dessa motsvarigheter och mer än tillräcklig för handelsändamål.

USD/ZAR-handelsstrategier

Det finns två huvudmetoder för handel med valutamarknaden, inklusive säkring och spekulation.

Säkring av valutaexponering med dollar mot rand

Vissa handlare kanske vill använda USD/ZAR-paret för att säkra sin valutaexponering för ett tillgångsköp eller medel som erhållits i USD. Detta låter dem låsa in den aktuella växelkursen och hjälper till att undvika valutafluktuationer.

Steg för säkring:

1. Bestäm valutapar

2. Bestäm riktning

3. Bestäm storlek

Exempel

En sydafrikansk investeringsbankir som arbetar för en amerikansk investeringsbank får veta att han kommer att få en bonus på 1 miljon dollar i juni.

Eftersom han bor i Sydafrika vill han överföra denna bonus till rands (ZAR). Den aktuella kursen på USD/ZAR är mycket gynnsam för honom och han vill inte löpa risken för att dollarn försvagas eller att rand förstärks väsentligt mellan nu och när han får sin bonus.

Därför gör han en CFD-trade för att säkra sin exponering mot USD/ZAR-växelkursen fram till nu när hans bonus betalas ut. Om dollarn försvagas mot randen vill han kompenseras via sin CFD-handel, ett belopp som är lika med värdet på hans dollarbonus.

Handlare av USD/ZAR (liksom andra valutapar) ges möjlighet att köpa eller sälja valutaparet. Att ta en lång position skulle innebära att vi förväntar oss att dollarn kommer att öka sitt värde i randmässiga termer, medan att ta en kort position skulle innebära att vi förväntar oss att dollarn kommer att minska i värde i randmässiga termer.

Därför vet vi att han behöver korta USD/ZAR för att dra nytta av dollarförsvagningar i randmässiga termer, men vi måste räkna ut storleken på den handel han skulle behöva:

Låt oss anta att den aktuella USD/ZAR-kursen är R14/$.

Ett vanligt USD/ZAR-kontrakt skulle ge bankiren en exponering på $ 100.000. För att täcka bankirens bonus skulle han behöva exponering för $ 1 000 000 (R14 miljoner).

För att skydda sin kommande bonus från en försvagad dollar eller en förstärkning av randen måste bankiren korta 10 x USD/ZAR-kontrakt.

(1 000 000 exponering / 100 000 per kontrakt = 10 kontrakt)

I det här scenariot, om USD/ZAR skulle minska (som väntat) under perioden som ledde till bonusutbetalningen, skulle bankiren ha skyddat värdet på sin dollarbonus i randmässiga termer och därmed lyckats säkra sin bonus.

Om dock USD/ZAR skulle stiga under perioden hade bankiren inte lyckats säkra sin bonus.

Spekulativa transaktioner med USD/ZAR

Att spekulera i valutaparet USD/ZAR betyder helt enkelt att tradern anser att valutaparet i fråga kommer att stiga eller falla över en viss tidsperiod. Till skillnad från säkring är handeln inte kopplad till skyddet av en annan tillgång, det vill säga en bonus.

Spekulativa handlare antar ofta en daytrade (nedan) eller en swing trade för USD/ZAR.

Dagshandel USD/ZAR med hjälp av teknisk analys

Daytraders, som namnet antyder, handlar om handel med intradag, det vill säga att de kommer in och lämnar sina positioner (kanske flera gånger) under en dag utan att bära sina respektive positioner över natten.

Det finns ett antal tekniska analysmetoder för att handla instrument som USD/ZAR. För daghandlare är breakout-strategier fortfarande populära.

Ett sådant system är att leta efter en period av lågprisvolatilitet eller konsolidering och markera dessa nivåer med trendlinjer för att markera områden med stöd och motstånd. En serie småkroppsprissljus betonar ofta denna typ av låg volatilitetsperiod.

En breakout övervägs när priset rör sig över eller under support- eller motståndsnivån, helst med ett långkroppsstearinljus. Det långkroppsliga ljuset skulle föreslå en ökad volatilitet som nu återupptas, medan breakout föreslår den riktning vi skulle titta på att handla med USD/ZAR-paret.

Hur påverkar nyheter & penningpolitik USD/ZAR-handlare?

Här går vi ingeom några faktorer att tänka på.

Ekonomiska nyheter

Traders kommer att vilja hålla ett öga på de ekonomiska kalendrarna, eftersom nyheter med stor effekt har potential att påverka USD/ZAR-valutan. Att veta när dessa katalysatorer kommer att inträffa ger oss en förväntan på när stora drag kan realiseras på valutamarknaden, vilket ger näringsidkaren möjlighet att reagera.

När man handlar med USD/ZAR kommer handlare att fokusera på både de amerikanska och sydafrikanska ekonomiska datapunkterna med stor påverkan, eftersom valutaparet återspeglar de två ekonomierna. Bruttonationalprodukten (BNP), konsumentprisinflationen, handelsbalansbalansen och arbetslöshetsuppgifterna är bland de viktigaste datapunkterna att se i detta avseende.

Det finns ett antal platser, inklusive Valutahandel.se, där du kan hitta dessa uppgifter. Traders kommer att vara oroade över förväntningarna för dessa datapunkter och huruvida det realiserade resultatet är framåt eller sämre än konsensusuppskattningarna.

USD/ZAR hos Skilling

Penningpolitik i Sydafrika

Valutor är mest känsliga för centralbankernas penningpolitik. Stigande räntor i en ekonomi förväntas ha en förstärkande effekt på den inhemska valutan, medan sänkning av räntorna förväntas ha en försvagande effekt. I Sydafrika så är inflationsmålet mellan omkring 3-6%, istället för runt 2% som i USA och Sverige. Med en CPI på 2.9% så ligger Sydafrikas centralbank bra till gällande penningpolitiken, utifrån deras utsatta mål. I april 2021 så ligger reporäntan på 3.5%, jämfört med 0% i USA. Detta gör Sydafrikanska rand till en bra carry trading valuta.

Nyheter som inflationsuppgifter (i synnerhet) kommer att skapa förväntningar på om reserven eller centralbanken vill strama åt eller lossa penningpolitiken. Det är den förväntan på penningpolitiken som kanske är det viktigaste för handlare eftersom marknaderna prissätter nu, vad de förväntar sig att hända i framtiden.

När det gäller USD/ZAR kommer vi att titta på riktningen för penningpolitiken i både USA och Sydafrika. Handlare kan följa nyheter och handelsidéer för att hålla en uppdatering om centralbankernas rörelse.

Trading med Rand: Vad tjänar man i ränta per dag?

Det är riktigt bra räntefördel för handel med ZAR mot USD. Varje dag så tjänar du 1.11 EUR, motsvarande €405.15 per år, med en insats på 839 EUR. En avkastning på nästan 50% per år allt, bara från ränteintäkterna. Inte illa. Se vårt exempel till höger, eller skapa ett demokonto hos Skilling och prova på trading med ZAR idag!

En sammanfattning av strategier när man handlar valuta med rand

• Spekulation och säkring är två vanliga handelsstrategier i samband med handel med USD/ZAR.

• Högre ränta för Sydafrika höjer de dagliga ränteintäkterna, som ligger på drygt 11 kr per dag i ränteintäkt för en position som kräver €839 i insats. Prova själv carry trading med Skilling idag!

• Carry trading är en vanlig strategi för ZAR, där man går lång mot något land med längre ränta, för att tjäna dagliga ränteintäkter.

• Säkringsstrategier skulle vara kopplade till tillgångsköp eller ytterligare daterade överföringar, dvs dollar till ZAR.

• Spekulanter använder ofta dagshandel- och svinghandelsstrategier för att handla USD/ZAR.

• Daytraders kan leta efter utbrott under dagen efter perioder med låg prisvolatilitet.

• Forex-handlare kommer att hålla ett öga på den ekonomiska kalendern för att hjälpa till med tidpunkten för händelser som kan orsaka volatilitet i valutaparet.

• Håll koll på nyheterna omkring kommande penningpolitiska beslut.

• En stabil penningpolitik kan förväntas stärka den inhemska valutan (ZAR).


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Handla valuta med ZAR till bra ränta. Prova Skilling helt riskfritt, med ett demokonto idag!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.