fbpx

Tina från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 11 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
67% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den turkiska lirans realtidskurs störtar efter att Erdogan avskedat en ytterligare en centralbankschef, men denna gången så var det den mest framgångsrika som var på väg att få valutakursen i rätt riktning. Tillväxtmarknader är på sin vakt efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sparkat en annan centralbanksguvernör några dagar efter en högre räntehöjning än väntat.

Det är fjärde gången som Turkiets president har avskedat chefen för landets centralbank sedan tillträdet 2014. Detta ökar dramatiken för både lokala och utländska investerare. Liran svarade genom att rasa så mycket som 17 procent mot den amerikanska dollarn under den asiatiska tradingen, och betonade hur centralbankscheferna aldrig kan vara för lätta med penningpolitiken i Ankara. Liran har dock återhämtat sig till -10% efter det initialt gigantiska fallet, något som är ytterst ovanligt inom valutahandel.

Liran handlades runt 8,4 mot den amerikanska dollarn tidigt på måndagen innan den minskade sina förluster till cirka 8 procent till 7,84 TL i Londonhandel. Landets aktiemarknad var också under intensiv press, riktmärket Borsa Istanbul 100-index sjönk mer än 9 procent, vilket utlöste stängning för att lugna nervös handel. Turkiets obligationer, både de som är nominerade i lokal och utländsk valuta sjönk kraftigt, vilket gjorde att lånekostnaderna steg.

Avlägsnandet av Naci Agbal, som tillkännagavs tidigt på lördag, chockade många lokala och utländska investerare som hade applåderat tjänstemannens beslut att styra Turkiet mot en mer ortodox penningpolitik. “Att avveckla vad som var kort lämplig makropolitik kommer att bli smärtsamt”, säger Edward Al-Hussainy, seniorränta och valutaanalytiker vid Columbia Threadneedle och tillade att det skulle skada överklagandet av turkiska tillgångar. Agbals utnämning i november som en del av en bredare ekonomisk ledarskakning hjälpte till att gnista en kraftig rally i lira, som vid ett tillfälle var den bäst presterande valutamarknadsvalutan 2021 efter att ha sjunkit till en historisk botten. Liran hade återhämtat sig nästan en femtedel från sitt fall på cirka 8,58 till US-dollar den 6 november innan Agbal avlägsnades. Liran hade stigit förra torsdagen efter att Agbal höjde räntorna med 2 procentenheter, dubbelt så mycket som ekonomer förväntade sig, utöver en 6,75 procentenhetsökning som han såg förra året.

Istanbul på eftermiddagen

Bakgrund: Varför är räntan så hög i Turkiet?

Turkiets ränta ligger för närvarande på 19 procent, vilket har lockat utländska investerare att parkera sina kontanter i valutan. Liran vid ett tillfälle bäst presterande tillväxtmarknadsvaluta 2021, efter att ha återhämtat sig nästan en femtedel från en botten mot greenbacken. Naci Agbal, som utnämndes i november, hade höjt räntorna för att bekämpa en inflation på över 15 procent och höjde räntan kraftigt förra veckan med 2 procentenheter, dubbelt så mycket som ekonomer förväntade sig. Det var den sista spiken i kistan för Naci, eftersom Erdogan tror på en oortodox strategi att högre räntor orsakar inflation snarare än att förhindra det.

Turkiet har förlorat “ett av sina sista kvarvarande ankare för institutionell trovärdighet”, skrev Phoenix Kalen, chef för tillväxtmarknadsstrategi på Societe Generale. Lokala enskilda investerare kommer troligen att fylla på dollar igen och utländska investerare kan sälja turkiska tillgångar, tillade hon och varnade: “Turkiet kan snart vara på väg mot en annan valutakris.”


Betyg: 9.78/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Svenskarnas favorit. Enkelt, roligt och spännande. Testa handla lira hos Skilling nu!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.


Investerare hade länge efterlyst en stramare penningpolitik i Turkiet för att tämja inflationen på mer än 15 procent och dämpa starka utflöden från utländska investerare. Ehsan Khoman, chef för tillväxtmarknadsundersökning vid MUFG Bank i Dubai, sade att Agbals ledning och centralbankens försiktiga åtgärder hade spelat en ”avgörande roll” för att återställa förtroendet för lira och turkiska tillgångar. Handlare och analytiker är oroliga över att Erdogans beslut att installera Sahap Kavcioglu till rollen snabbt kan urholka vinsterna under Agbals korta tid. Kavcioglu är en föga känd professor i bankverksamhet och tidigare lagstiftare från det regerande partiet Justice and Development. Den nya centralbankschefen skrev i sin kolumn på den islamistiska tidningen Yeni Safak förra månaden att “räntehöjningar kommer indirekt att leda till en inflationstakt” – en uppfattning som strider mot de flesta moderna makroekonomiska teorier, men som även Erdogan stöder. Han anses, precis som Erdogan vara en vokal motståndare av höga räntor.

Utsikter

Turkiet spenderade miljarder dollar för att stödja liran 2020 på grund av de ekonomiska avstängningarna i samband med Coronaviruspandemin. Interventioner kan återvända om investerare fortsätter att dra medel från utvecklingsmarknader. Sahap Kavcioglu, den nyutnämnda centralbankchefen, har försvarat liknande monetära tillvägagångssätt som Erdogan uttryckt och var ledamot i parlamentet i AKP från 2015 till 2018. ”Vid det här laget spelar det ingen roll vem Agbal ersätter eller vad de säger, eftersom det är tydligt att Erdogan driver showen, förklarade Win Thin, global chef för valutastrategi hos Brown Brothers Harriman.

Robin Brooks, chefsekonom vid tankesmedjan Institute of International Finance, sa att Turkiet riskerar “stora” investerarflöden, vilket skulle sätta press på liran. Goldman Sachs varnade på söndag för “betydande risker för ett kortvarigt diskontinuerligt drag svagare i liran”. Den turkiska liran blödde också på måndagen på räntemarknaden. Turkiets dollarobligationer som förfaller i juni 2031 föll i pris till cirka 89 cent mot dollarn på måndagen, från 99,87 cent på fredagen, vilket pressade avkastningen upp till 7,45 procent.

Landets lira-denominerade obligationer föll också kraftigt och sände avkastningen på den tioåriga obligationsräntan till 16,2 procent från 13,6 procent i slutet av förra veckan. Lutfi Elvan, Turkiets finansminister, lovade på måndagen att följa prisstabilitet och principer för den fria marknaden. “Det makropolitiska ramverk som vi implementerar och som” prioriterar att sänka inflationen “fortsätter tills en permanent minskning av inflationen uppnås, säger Elvan på Twitter.

”Vi lägger stor vikt vid en effektiv och hälsosam drift av marknaderna”, sa han. Elvans uttalande kom efter att Kavcioglu på söndag sade att centralbanken “kommer att fortsätta att använda de penningpolitiska verktygen effektivt i linje med dess huvudsyfte att uppnå ett permanent inflationsfall”. Den plötsliga förändringen av Turkiets penningpolitiska ledarskap kom under ett krångligt ögonblick för tillväxtmarknader, som har varit under press eftersom lånekostnaderna i USA och andra utvecklingsmarknader har stigit högre. Förra veckan gick Ryssland och Brasilien med Turkiet för att höja räntorna när de försökte hålla ett lock på inflationen.

Var är det bäst att handla TRY?

Den överlägset bästa sajten efter otaliga tester av Valutahandel.se är svenska Skilling. Förutom att de har de snabbast uppdaterade priserna, så stödjer sajten BankID och har registrering på 10 sekunder. Ja, du kan vara igång och handla turkiska lira på nolltid. Den professionella och populära sajten erbjuder spännande trading med valutaparen TRY/JPY, EUR/TRY och USD/TRY. Vår favorit är onekligen USD/TRY, som har störst volymer. Prova själv trading med dollarn mot liran idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera de bästa valutahandlarna automatiskt, direkt. Testa copy-trading med Toro idag!

Riskvarning: 67% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2021 www.valutahandel.se All Rights Reserved.