Växlingskurserna uppdateras var 5:e minut (senast 2019-07-23 23:22:03). Procentuell (%) förändring jämfört med gårdagens kurs.
USD/SEK 9.47 + 0.55 %
EUR/USD 1.12 - 0.51 %
EUR/GBP 0.9 - 0.22 %
GBP/USD 1.24 - 0.29 %

Följ oss på

Site Logo
USD/SEK 9.47 +0.55 %
EUR/USD 1.12 -0.51 %
EUR/GBP 0.9 -0.22 %
GBP/USD 1.24 -0.29 %
USD/CHF 0.98 +0.29 %
USD/TRY 5.71 +0.51 %
USD/GBP 0.8 +0.29 %
USD/NOK 8.68 +0.77 %
featured image

När man handlar med aktier så är det ganska klart hur skatten fungerar men med valutahandel så är det mer otydligt. Här tänkte vi reda ut vad som gäller och hur man ska hålla koll på hur mycket skatt som ska betalas. För precis som med allting annat så ska din vinst beskattas.

Valutahandel i utlandet

Det som ofta gör saken lite svårare är att många av valutamäklarna befinner sig utanför Sverige. Det innebär att det är ditt eget ansvar att redovisa dina vinster och förluster. En annan sak som gör det lite mer komplicerat är att man använder sig av hävstång och det är två olika valutor inblandade som ställs mot varandra.

Det kan låta lite invecklat men precis som med aktiehandel så gäller det att redovisa vinster eller förluster. Du kan kvitta din förlust mot en vinst och det deklareras på en speciell blankett.

Så beräknar du skatten på valutahandel

Skatten på valutahandel beräknas precis på samma sätt som andra kapitalvinster eller kapitalförluster. Du betalar 30 % skatt på den vinst som du gör och en förlust kan dras av med 21 % eller kvittas mot vinster. Tänk på att din valutamäklare inte kommer att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket om det inte är en svensk valutamäklare. Därför är det viktigt att du redovisar detta på egen hand.

Några exempel

Vi tänkte dra några exempel för att förklara hur det fungerar. Om du köper valutaparet EUR/SEK till en valutakurs om 9,5234 och du väljer att köpa för 1000 euro. Det innebär att du har +1000 euro och -9523 kronor. Låt oss sedan säga att valutakursen rör sig uppåt till 9,7345 och du väljer att stänga din position. Då ser det ut som följande:

  • -1000 EUR
  • +9734 KR

Det man har köpt säljer man när man stänger sin position och därför så blir det så här. Du har en total vinst på 211 kronor. Det låter inte så mycket men om du använder dig av hävstång här så kan man lägga på en nolla. Då skulle vinsten ha blivit 2110 kronor istället och det är den summan som man ska redovisa för skatt.

Kort sammanfattning

När det kommer till skatt på valutahandel så är det oftast upp till dig själv att redovisa detta. Det kan vara smart att gå igenom alla transaktioner varje månad som se hur du ligger till. Inte bara för skatten, utan även för din egen skull. Det är viktigt att hålla koll på hur det går och följa upp olika strategier. Ibland så kan man tro att allt går bra men i själva verket så förlorar man pengar varje månad.

Det är inte svårare än så. Alla valutavinster minus alla förluster ger dig den totala vinsten eller förlusten som ska beskattas. Det finns program som underlättar redovisningen av skatt på valutahandel och aktier. Tänk på att även om du använder hävstång instrument så är det inte svårare för det. Allt som räknas är den vinst eller förlust som du får på själva affären. Sen är det kapitalskatt som gäller och det finns än så länge ingen speciell beskattning för valutahandel.

Tänk på att reglerna gällande beskattning av valutahandel kan komma att förändras och det är alltid bäst att höra med Skatteverket om du är osäker. Det finns program och plattformar som håller koll åt dig och summerar allt. Om du handlar ofta så kan det vara smart att skaffa ett sådant program så att du lätt kan få ut rapporter och beräkna skatten.

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

kontakta oss.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Följ oss på
DMCA.com Protection Status

Copyright© 2010-2019 www.valutahandel.se All Rights Reserved