fbpx

Simon från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 19 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Året börjar närma sig sitt slut och det finns en rad olika intressanta tillväxtmarknadsvalutor som kan överraska. Idag så tar Valutahandel.se upp ett antal av dessa och blickar in mot en rad olika möjligheter som kan hända under 2024. Låt oss börja med den mest omtalade tillväxtmarknadsvalutan de sista dagarna efter valet i Argentina, varpå vi går över till valutor med allt större möjlighet till förbättring. Trots en ny regering i Argentina som förhoppningsvis är mindre korrumperad än tidigare, så kommer eventuellt ytterligare lån från IMF efter ett flertal fallissemang på lånen troligen bara öka skuldbördan och inte stärka valutan. Det krävs rejäla strukturella omstruktureringar i ekonomin med mer fokus på teknologi för att landets valuta verkligen ska få fart.

Argentinska peso

Ett av mina favoritländer, Argentina, har precis en valt en president som tillträder den 10:e december, 2023. Javier Milei är en högerliberal populist som utan politisk erfarenhet nu snart träder in som ny president i Argentina. köttbutik i Buenos AiresHan vill ta krafttag mot korruption och har under valspurten ibland har med sig en motorsåg för att visa sin ståndpunkt mot onödiga politiker. Han planerar att minska antalet politiker i parlamentet och vill stänga landets grovt misslyckade centralbank (BCRA) vars inflation på 142% i den senaste mätningen under november tillhör de sämsta i världen. Huruvida han verkligen kommer att lyckas med att avskaffa centralbanken är en annan fråga. Samtidigt vill Milei ha fast växelkurs mot dollarn, avskaffa rätten till abort men tillåta försäljning av mänskliga organ och tillåta att alla myndiga ska få lov att bära vapen. Istället för att gå med i BRICs som tidigare var planerat, så kommer diplomatiska kontakter med både Kina och Brasilien troligen att försämras. Dock så kommer troligen relationerna med USA och Israel att förbättras ytterligare.

Argentina och deras Peso (ARN) är en högoddsare inför 2024. Men USD/ARN kan verkligen gå åt båda hållen. Ingen – antingen så blir peson avsevärt starkare efter en drastiskt ändrad politik och mer västorienterade samarbetspartners (USA + Israel). Alternativet för den tidigare regeringen var att gå med BRICS och närmare samarbete med länder såsom Kina, Ryssland och Brasilien. Eller så fortsätter peson falla, som den gjort under hela 2000-talet.

Chile Santiago

Chilenska Peso (CLP)

Den senaste månaden så har Chilenska Peso (CLP) stärkts mer än 7.5% mot USD. Chile är en stor producent av råvaror och deras gruvindustri står för drygt 15% av landets BNP. Chile är världens största producenter av koppar med drygt 29% av den globala produktionen och världens näst största producent av Lithium. Ifall råvaror kommer att gå upp kraftigt i pris under 2024 som vissa välkända investmentbanker tror, så kan detta leda till ökat tryck att köpa chilenska peso det kommande året.

“Chile är redan i topp när det kommer till digitalisering av gruvor i Sydamerika”, säger Giulia Timarco, konferensproducent för Mining Innovation Network. Valutahandel.se noterar att det finns goda möjligheter för gruvindustrin att fortsätta växa i Chile och är positiva till CLP mot dollarn under det kommande året. USA's kraftigt ökade skulder och den högsta räntenivån sedan IT-bubblan i början av 2000-talet kan innebära allt fler företagskonkurser, samt en högre andel konsumenter som får problem med sina billån och huslån under 2024. Dollarn (USD) är relativt högt värderad nu mot tillväxtmarknadsvalutor såsom Chilenska Peso (CLP). Chile är det landet i Sydamerika dit flest folk väljer att flytta som är ute efter ett land med säker och stabil ekonomi. Efter min egen resa till Santiago i våras så ändrades min syn på landet och nu ser jag Chile som en stabil oas i Sydamerika, med goda framtidsutsikter.

Det finns betydande möjligheter för CLP att överträffa andra tillväxtmarknadsvalutor. Inflationen har fallit 12 månader i rad, till 5% i Oktober 2023 enligt Trading Economics. Bytesbalansen har flera gånger att överträffat förväntningarna, samtidigt som arbetslösheten visat tecken på att den vänt under sista mätningen. Räntan ligger nu på 9% och förväntas sänkas i december till 8.5% av tillfrågade analytiker, så man får fortfarande en positiv roll-over ifall man går lång i CLP mot USD.

Sao Paulo Tak

Brasilianska Real (BRL)

Under 2020 så nådde Brasilianska real (BRL) sin svagaste nivå mot dollarn (USD) och har sedan dess långsamt stärkts i värde under 3 års tid. Men den är fortfarande en bra bit från 0.27 mot USD, nivån som BRL hade 2019. Idag så handlas USD/BRL runt 0.20…

Politiskt så känns nuvarande president – Lula da Silva – mer stabil än föregångaren, även om snabbt växande fattigdom och kriminalitet är ett stort problem i vissa delar av Brasilien. Sydamerikas största land påverkas liksom Chile av råvarupriser, men istället för koppar så är järnmalm den största exportvaran. Priserna för järnmalm har gått upp drygt 35% sedan slutet av augusti (2023) och ifall trenden fortsätter så är det väldigt bra för landets exportindustri och valuta. Enligt Mining Technology så är Brasilien världens näst största producent av järnmalm och endast Australien är större. Övriga viktiga råvaror från Brasilien inkluderar sojabönor och olja.

Under 2021 så låg järnmalmpriset omrking 220 USD och är idag runt 130, så uppsidan är stor under de kommande året ifall efterfrågan håller i sig. Det känns som att Brasilien gjort mycket rätt sedan Lula tog över och bara en sådan sak som Pix smarta betalningslösning har lett till rejäla ekonomiska förbättringar. Tidigare var det mycket svårt att betala på nätet, för många hade inte debit- eller kreditkort. Men nu har i princip alla PIX, vilket hjälper till att få igång ekonomin. Råvarupriser tycks vara på väg uppåt – inte minst för järnmalm – vilket borde vara väldigt bra för landets valuta. Inflationen fortsätter att falla och bland många som man återkommande besökt så är Brasilien ett land där inflationen inte varit så påtagande. Visst, för kläder så var det dyrare än väntat men restaurang och matpriserna är fortfarande relativt låga i Brasilien. Valutahandel.se förväntar sig att inflationen fortsätter falla och att räntenivån också går ner under 2024, då Brasilien var tidiga med att höja räntan i motsats till Sverige som var sist på bollen.

Det finns goda möjligheter att Brasiliens valuta (BRL) fortsätter att stärkas under 2024 och att trenden från 2023 bara fortsätter.

Valutahandel.se tror mest på Chilenska peson och Brasilianska real av tillväxtmarknadsvalutorna under 2024, inte minst för att de varit tidiga i räntecykeln, båda börjar få inflationen under kontroll och ett råvarurally kan avsevärt öka inflödet av kapital vilket bör stärka valutorna. Samtidigt så är det nog inte så troligt att Argentina får en snabb vändning redan 2024, utan detta blir troligen även en dålig valuta nästa år. Förmodligen så kommer tillväxten för tillväxtmarknader som Chile och Brasilien spela en allt större roll för valutorna, samtidigt som den geopolitiska risken minskar. Kinas tillväxt kommer att spela en allt mindre roll under 2024, då ekonomin börjar avmattas och tillväxten börjar avta.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.