Valutaskola: Lär dig valutahandel
Valutahandel på CFD, alternativt aktier eller handla råvaror, innebär snabba rörelser och stora möjligheter att tjäna pengar om man är uthållig och följer sin strategi. När man är igång och handlar valuta så är det bra att specialisera sig på ett visst valutapar, eller max två olika. På så sätt blir det lättare att verkligen lära sig hur några valutor rör sig.
Alternativt så handlar vissa med aktier de dagar som det är oförutsägbart på valutamarknaden och kanske finns det tydligare trender på aktiemarknaden? Gå igenom vår valutaskola för att lära dig mer om valutahandel – världens största marknad – och vad som verkligen kan göra en skillnad när du handlar.
Innehåll: En översikt
- 1 Lär dig enkelt
- 2 Ordlista för valutahandel
- 3 Ny på valutahandel?
- 4 Fundamental analys då?
- 5 Vad kan påverka växelkurser?
- 6 RSI, Bollinger & andra verktyg i teknisk analys
- 7 Olika strategier för valutahandel
- 8 Automatiska analyser av valutapar
- 9 Prova ett demokonto
- 10 Hur väljer jag handelsplattform?
- 11 Candlesticks eller andra grafer?
- 12 Skapa en handelsjournal
- 13 Vilka aktörer finns på valutamarknaden?
- 14 Känner Du till det mest omsatta valutaparen?
- 15 Trading medan du sover?
- 16 Vad innebär rollover? Hur fungerar det?
- 17 Verktyg för att förutspå prisrörelser
- 18 Hur fungerar spread i valutahandel?
- 19 Snabb exekvering av trades
- 20 Var kan man inte handla valuta?
- 21 Hur har inflationen varit hittills?
- 22 Ett engelskt ord för svensk valutahandel?
- 23 Som nybörjare: Hur gör man?
- 24 Hur mycket pengar måste man satsa?
- 25 Vad innebär handel med hävstång eller leverage?
- 26 Islamisk valutahandel
- 27 Inflation och deflation
- 28 Hyperinflation
- 29 Växlingskurs eller valutakurs?
- 30 Komplettera ditt lärande inom valutahandel med videos
- 31 Kom igång och trada på riktigt
Lär dig enkelt
Genom utbildningsvideos för valutahandel så kan du snabbt och enkelt komma igång. Ifall du föredrar att se ett videoklipp framför att läsa så kan det vara ett utmärkt alternativ.
Ordlista för valutahandel
Osäker på vissa ord? I vår korta men koncisa forex ordlista så står allt det viktigaste som du behöver svar på. Ifall du saknar något så är det bara att använda live chatten och fråga, eller skicka ett mail till oss.
Ny på valutahandel?
Det första vi brukar rekommendera är att läsa våra 25 tips för nybörjare inom valutahandel. Det är ett bra sätt att komma igång och kan få dig att inse vikten av vissa ekonomiska indikatorer för att förutsäga hur marknaden kan röra sig samt var det finns motstånd och support. Kolla även in artikeln om “vad är pips och pipetter” i vår valutaskola.
Fundamental analys då?
Även om teknisk analys är en tung faktor i dagens valutahandel, så är även fundamental analys essensiell. Här ingår allt från hur man kan hanterar inflation, till statistik över arbetslöshet från SCB, historisk och förväntad BNP, räntenivån och industriproduktionen. Läs vår översikt om fundamental analys vid trading.
Vad kan påverka växelkurser?
Undrar Du vad som kan påverka valutakurser? Vi har ett helt avsnitt med detta, där över 50 stycken potentiella faktorer tas upp. Ju mer du förstår om valutahandel, desto bättre trading brukar man lyckas med. Här går vi verkligen in på djupet och börjar med några av de grundläggande faktorerna samt går in på avsevärt mer avancerade anledningar till växelkursförändringar i slutet. Se vad som kan påverka valutor här.
RSI, Bollinger & andra verktyg i teknisk analys
Det finns massvis av olika tekniska indikatorer som kan hjälp till. Vår valutaskola tar upp några av de viktigaste, såsom Bollinger-bands och Stochastics samt Relative Strenght Index (RSI). Men vi har också enskilda artiklar med t. ex Pitchfork indikatorn samt djupgående jämförelser såsom RSI vs Stochastics som köpsignaler och när respektive fungerar.
Olika strategier för valutahandel
Det finns en mängd olika typer av strategier för dig som vill handla valuta. Medan day trading är en mer generell benämning för många olika typer av traders, så är positionshandlare, nyhetshandlare, scalper eller swing trader mer tydliga strategier. Läs mer om vad som fungerar i vår sektion om beprövande strategier för valutahandel här.
Automatiska analyser av valutapar
För alla som gillar att få det enkelt i sin valutahandel, så kan autochartist kanske vara något? Den fungerar genom att automatiskt visa dig hur sannolikt det är just nu enligt teknisk analys faktorer att ett valutapar, aktie eller råvara är på väg att vända. Läs mer om autochartist här, eller prova cTrader där flera valutamäklare erbjuder Autochartist gratis.
Prova ett demokonto
Ett av de bästa sätten att praktisera på valutahandel är genom ett testkonto. På så sätt får du tillgång till plattformen som används, kan upptäcka systemet och få en känsla för hur allt fungerar – med fiktiva medel. Några av de ledande trading sajterna som vi brukar rekommendera folk att prova ett demokonto hos inkluderar, men är inte begränsat till: AvaTrade (demo), Capital (demo) eller Skilling (demo).
Kom igång helt riskfritt med ett demokonto så här.
Hur väljer jag handelsplattform?
Precis som principen med demokonto, att man provar sig fram, fungerar också en handelsplattform. Det är smidigt och riskfritt att prova på och ger dig en tydligare upplevelse av gränssnittet och användarvänligheten. Det finns tre typer av handelsplattformar; egenutvecklade från valutamäklarna själva (såsom eToro CopyTrader eller svenska SkillingTrader), tredjepartslösningarna som MetaTrader 4 och cTrader eller trading-plattformar för olika enheter såsom dator eller mobil. Kolla in vår översikt med alla handelsplattformar här.
Candlesticks eller andra grafer?
En av våra favoriter för att direkt se hur valutor rör sig innebär att man använder grafer som heter candlesticks. Dessa är utformade på ett sådant vis att du snabbt kan tyda ifall en kurs är på väg upp eller ner, eller ifall det är en vändning på gång. Andra alternativa sätt att få hjälp med din valutahandel inkluderar så kallad price action trading.
Skapa en handelsjournal
Handelsjournaler är som dagböcker. Du följer alla dina affärer, möjligheter, vinster och misslyckaden – för att lära dig mer om dig själv och din trading. Vad kan förbättras? Prova skapa en din egna handelsjournal idag.
Vilka aktörer finns på valutamarknaden?
Marknaden för valutahandel består utav investmentbanker, centralbanjer, större banker, medelstora banker och en rad andra aktörer. Vilka känner du till? Dessutom så är det bra ifall du är medveten om de olika typerna av valutamäklare som finns för dig. Läs mer om aktörerna på valutamarknaden nu.
Känner Du till det mest omsatta valutaparen?
Undrar Du vilka valutapar som är mest omsatta? Trots att Sverige är världens 91:e mest folkrikaste land, så är den svenska valutan den 9:e mest handlade enligt BIS. Mest handlad av alla valutor är den amerikanska dollarn, följt av euron och japanska yenen. Se en översikt av alla siffrorna från de sista två stora undersökningarna om vilka valutor som handlas mest.
Trading medan du sover?
OK, det låter kanske enkelt men är troligen inte riktigt så smidigt och enkelt i verkligheten. Du måste finslipa och finjustera för att lyckas med automatisk trading som låter dig använda MT4 för att tjäna pengar medan du sysslar med annat.
Vad innebär rollover? Hur fungerar det?
Eftersom valutahandel sker med hävstång på 10-25x insatsen, så måste man även beakta räntan för de olika ländernas valutor som man handlar. Det är ett sätt att tjäna pengar på vissa valutor med hög ränta, automatiskt, varje dag – medan andra länder med lägre ränta kostar en liten slant varje dag. Lär dig mer om hur rollover fungerar.
Verktyg för att förutspå prisrörelser
Vad finns det för verktyg som kan förutse prisrörelser inom valutahandel? Här går vi igenom alla de viktigaste, mest intressanta samt ett antal uppstickare. Läs mer om handelsverktyg för trading här.
Hur fungerar spread i valutahandel?
Spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs för ett valutapar. Medan väldigt likvida valutapar har extremt låg spread, så är den betydligt större för valutapar som SEK eller NOK. Ifall du vill veta mer om bakgrunden och hur allt fungerar med spread, läs här.
Snabb exekvering av trades
Riktigt snabb exekvering vid valutahandel kan vara ovärderligt. Men vad är det som påverkar hastigheten på affärerna? Vad kan man göra för att få snabbare orderavslut? Läs mer om snabba avslut vid orderutförande här.
Var kan man inte handla valuta?
Vi på Valutahandel.se skriver normalt om bra ställen där man kan handla valuta och upptäcka mer om valutahandel. Men det finns trots allt flera otroligt vackra, eller annorlunda platser, där valutahandel inte är möjligt av olika anledningar. Det kan vara regler som styr ifall du får handla med valutor eller inte och det kan vara bristande uppkopplingshastighet som sätter stopp. Ifall du vill få inspiration över ställen du inte ska åka ifall du vill kunna syssla med trading, så har du en topp 10 lista där man inte kan handla här. Men givetvis så försöker vi även hitta lösningar på problemen, så det blir möjligt att roa sig med valutahandel trots diverse svårigheter i olika länder.
Hur har inflationen varit hittills?
Det är alltid bra att känna till historien för att kunna avgöra vad som skulle kunna ske i framtiden. Här går Valutahandel.se igenom historisk hyperinflation från Argentina på 1970-90-talet, Brasilien i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, Romarriket, England, Israels sämsta år och Mexikos monsterinflation som skapade Nuevo Peso. Se själv topplistan över länderna som drabbats värst av inflation här!
Vill du lära dig mer om valutamarknadens storlek? Kolla in den senaste undersökningen av BIS.
Ett engelskt ord för svensk valutahandel?
Som du vid det här laget säkert redan sett i valutaskolan så blandar vi in en del engelska här på sajten. Detta är för att vissa uttryck gör sig bäst på engelska när det kommer till valutahandel och också eftersom många valutaplattformar eller valutaprogramvaror och appar bara finns på engelska. Det är normalt inga problem, men istället för att vi försöker oss på egna översättningar så har vi under åren kommit fram till att behålla de engelska orden i längden är enklast för dig som valutahandlare. Vi anger även den svenska innebörden där det passar.
Ordet ‘FOREX' som många förväxlar med en svensk valutaväxlare (numera Forex Bank) innan de åker på utlandssemester är för övrigt en sammansättning av FOReign EXchange, alltså ett generiskt uttryck på engelska för utländsk valutaväxling. Forex trading innebär därför fritt översatt “handel med valutor” eller alltså just “valutahandel“. För att handla med valuta så använder vi uttrycken “trada” (godkänd av svenska akademins ordlista) eller helt enkelt handla.
Som nybörjare: Hur gör man?
Sammantaget är det viktigt att lära sig grunderna i valutahandel för nykomlingar, innan man sätter igång. Som nykomling kan man lära sig mycket genom att läsa olika tips och guider för att lära sig handla valuta på nätet. Därför har vi en ganska stor sektion här på Valutahandel.se dedikerat just till att lära sig valutahandel. När man läst det mesta så kan man sedan börja undan för undan, med mindre belopp och därmed utan att riskera alltför mycket. En annan viktig del för nybörjare är teknisk analys, något som många säkert även stött på under handel med aktier. Fördelen är bara att metoder för teknisk analys fungerar ännu bättre på valutamarknaden, då likviditeten är högre, det finns fler aktörer och är svårare att manipulera. Insiderhandel är t. ex inget problem när man handlar valuta, men är en av de stora riskerna för aktiehandlare. Glöm inte att föra en handelsdagbok för att verkligen lyckas lära dig din egen stil och vad som fungerar och inte går så bra..
Hur mycket pengar måste man satsa?
Bästa sättet som nybörjare på valutahandel är att sätta in ett belopp som är rimligt för dig. Allas ekonomiska situation är olika och det är omöjligt att ge något exakt förslag på belopp. Det är däremot viktigt att aldrig satsa för stor andel av sitt handelskapital (bank roll) på en enskild trade. Vi rekommenderar att man håller sig till nivåer som känns rimliga för sin ekonomiska situation och alltid använder en ‘stop loss' och ‘take profit' nivå för att ha en strategi bakom varje affär.
Vad innebär handel med hävstång eller leverage?
Hävstång ger möjligheten hos vissa valutamäklare att “belåna” sin insats och få en större effekt vid handeln. Ingen belåning är X1 (alltså ingen multiplikator på beloppet man handlar med). Har man t.ex. 200 USD att satsa av sina egna pengar och man kan få belåning på X3, X5, X10 eller kanske så mycket som X100 så multipliceras insatsen med hävstången. Med kommissionsfri valutahandel kan du få minimal spread.
En hävstång på exempelvis X10 innebär alltså att när man handlar med 2000 kr *x 10 belåning, så blir det alltså 20 000 kr med hjälp av valutamäklarens pengar. Effekten av det är att när växelkursen rör sig bara lite uppåt eller nedåt så får man 10X större utväxling på förändringen. På så sätt kan man få små ändringar i valutakursen, på bara några ören att bli riktigt stora. Det är värt att notera att för cryptovalutor så är hävstången endast 2x, så ifall du köper BitCoin eller Ethereum för 1000 kr, så kan du då handla för 2000 kr med hjälp av din belåning. Se en översikt av crytpovalutamäklare här.
Islamisk valutahandel
Vill du handla rätt enligt Sharilag? Då kan du läsa på mer om islamiska konto för valutahandel. Både “haram” faktorer såsom belåning och räntor tas upp och hur man undviker detta, men även halal faktorer i handel med finansiella instrument såsom att snabbt hantera en order mellan två parter utan förseningar. Direkt hantering av transaktionskostnader är en annan faktor som förespråkas av Islam. Istället för att köra med ett konto som har ränta, så kan islamiska konton helt undvika detta och istället hantera transaktioner hela utan ränta. Hos oss hittar du valutamäklare som erbjuder just detta. Notera: Vi på Valutahandel rekommenderar alltid att köra “vanligt” konto för valutahandel på nätet. Det ger helt enkelt bättre villkor, lägre spread och mindre kostnader. Det bara “låter bra” för vissa muslimer med valutakonto utan ränta, men i verkligheten så är det mest en nackdel att handla på detta viset.
Inflation och deflation
Inflation innebär en ökning av penningmängden vilket leder till att värdet på valutan minskar. Finns det större tillgång på pengar, landets ekonomi går bra, folk har bra löner och många är i arbete så kan inflationen vara ganska hög.
Motsatsen till inflation kallas deflation och innebär motsatsvis alltså att penningmängden minskar. Människor har alltså mindre tillgång till kontanter och penningvärdet ökar. Detta gör att personer som har bra tillgång på pengar har en ännu bättre köpkraft i förhållande till kostnaderna. Prisnivån faller alltså. Både deflation och inflation mäts vanligtvis indirekt med hänvisning till konsumentprisindex (KPI). Därför det också en väldigt viktig parameter att hålla koll på. Ibland släpper myndigheterna rapporter kring KPI, vilket kan ge en viss effekt på aktuell valutahandel i samband med att de rapporterna publiceras.
Inflation eller KonsumentPrisIndex är bara ett exempel av många makroekonomiska parametrar eller olika typer av rapporter som kan vara bra att försöka hålla sig uppdaterad om. Därför har vi en ekonomisk kalender som visar datumet för nationella och internationella viktiga händelser, som är bra att känna till om man är investerad eller vill investera sig i en handelsposition.
Hyperinflation
Ett stort problem speciellt vid t.ex. hyperinflation då en valuta tappar i värde. Detta har hänt ett antal gånger och då behöver man miljoner eller kanske till och med miljarder av valutan för att daglig handel. Generellt sett så innebär detta stora möjligheter att handla och tjäna pengar på valutan, men det är desto viktigare att man sätter rimliga stop loss och tar hem vinsten på rätt nivå.
Växlingskurs eller valutakurs?
Valutahandel går som bekant ut på att handla en valuta som man tror ökar i värde gentemot en annan valuta. Om man tror att värdet på EUR kommer att öka, dvs bli dyrare, gentemot svenska kronan så bör man köpa Euro innan priset går upp. Då kan man sälja valutan vid ett senare tillfälle och få fler svenska kronor tillbaka än vad man betalade när man köpte Euron. Tror man tvärtom, ska man givetvis göra det omvända.
Gemene svensk brukar ha en ganska bra uppfattning om vad man betalar för en EUR i svenska kronor (EUR/SEK), hur mycket man får betala för en USD i kronor eller ungefärligt vad brittiska pundet (GBP) kostar i SEK räknat. Detta är alltså växelkurserna. Går man till ett växlingskontor så kan priset variera något beroende på var man växlar sina pengar. Detsamma gäller när man handlar med valutor på nätet hos olika valutamäklare.
Komplettera ditt lärande inom valutahandel med videos
Att läsa och tyda grafik i all ära. Men ibland kan det vara skönt att pausa läsandet och ta del av informationen i form av rörlig bild, alltså videos. Det kan vara svårt att hitta kvalitativa och relevanta utbildningsvideos inom valutahandel eftersom mycket bara handlar om reklam för olika valutamäklare. Vi har dock valt ut en handfull bra videos för att lära sig valutahandel.
Dessutom producerar vi våra egna recensionsvideos av valutamäklare för att du som valutahandlare på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna avgöra huruvida en mäklare är något för dig utan att behöva registrera dig överallt. Missa inte våra videos nedan.
›› Missa inte att titta på de utvalda och rekommenderade videona i vår valutahandels-skola här.
›› Vill du aktivt försöka hitta rätt valutamäklare inte bara med hjälp av våra recensioner och utvärderingar så kan det vara ett smidigt sätt att ta en titt på de olika valutamäklarnas handelsplattformar och se våra registreringsvideos och valutatrading-videos här.
Kom igång och trada på riktigt
Man lär sig ingenting utan att prova hur det fungerar på riktigt. Registrera dig på under 1 minut.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova valutahandel genom Skilling med CFD'er. Kom igång på 30 sekunder.
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.