Martin från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 22 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Site Logo
featured image

Bitcoin och andra Kryptovalutor blir allt mer populärt som samtalsämne och som investeringsalternativ för valutahandel på nätet. Fler och fler blir intresserade av konceptet av Kryptovalutor och framför allt Bitcoin som skapar rubriker tack vare priset som stiger i en rasande takt. Bitcoin är även ett ämne för regeringar runt om världen och är numera ett ämne som tas väldigt seriöst när man pratar om ekonomi. Vissa vill köpa Bitcoin, många andra vill blanka. Hos Skilling kan du göra båda!

Bitcoin livekurs

Detta relativt nya ämne är dock fortfarande ganska diffust för många. Därför har vi knåpat ihop denna sida så att du kan få all information om Bitcoin. Du kan även läsa allt om Kryptovalutor och även hur Blockchain fungerar, för Bitcoin (förkortat BTC på valutamarknaden) ska inte ses som exklusivt längre. BTC bör ses i hela sammanhanget och för att förstå hur det hela fungerar behöver du även ha grundläggande kunskap om teknologin bakom detta ämne. Om du inte redan har läst våra dedikerade sidor om Kryptovalutor och Blockchain så är det starkt rekommenderat.
 
Men utan vidare snack, här har du allt du vill veta om Bitcoin, den digitala valutan som revolutionerar världsekonomin.

Bitcoin livekurs just nu

BTC/EUR  
ETH/BTC  
ETC/BTC  

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som fungerar på samma sätt som Guld och vanliga pengar – det har ett värde och ett pris.

Bitcoin var den första Kryptovalutan som introducerades på marknaden för digitala valutor. Lanseringen skedde 2009 av skaparen Satoshi Nakamoto (som troligtvis är ett pseudonym för en person eller en grupp) som hade hittat en lösning på ett problem som hade gäckat många före honom – hur man kunde skapa en stabil och pålitlig digital valuta.

Det finns många fördelar med Kryptovalutor (läs mer om dessa i stycket här nedanför) och denna nya teknologi öppnar upp många nya dörrar för säker och trygg handel. Den största skillnaden mellan valutor som Dollar och Euro (och andra Fiatvalutor) är att Bitcoin har ett värde som är baserat på helt andra faktorer. Vi vill påpeka att termen “värde” inte ska förväxlas med “pris” för valutan.


Betyg: 9.71/10
Minsta insättning: 1000 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Aktie- & valutahandel med låg spread!

Riskvarning: 69% av retail kunder förlorar pengar.


Betyg: 9.6/10
Minsta insättning: AU$100
Beskrivning: Valutahandel utan hinder: Från 0 punkters spread.

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos denna mäklare.Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: $200
Beskrivning: Förstklassig forex-, CFd och robotrading på svenska.

Riskvarning: 78,94% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos EuropeFX:Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: €20
Beskrivning: 1-klicks trading med 3000+ instrument.

Riskvarning: 75% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Värdet av Bitcoin är baserat på något så basiskt som tillgång och efterfrågan, användningsmöjligheter samt tillgänglighet. Det är något vi lär oss i introduktionskursen till Ekonomi. För att värdera Bitcoin behöver vi see på det teknologiska aspekterna, sociala fördelarna, dess överföringsförmåga, förmågan att bevara sitt värde, dess nätverk samt det vetenskapliga värdet som Kryptovalutor numera tillför.

Enligt definitionen av “värdefullt” är det något som är både användbart och finns i limiterad tillgång. Ta Guld som ett exempel: Guld är relativt värdefullt för att det sällsynt, svårt att komma över och finns i limiterad tillgång. Guld har även användningsområden som vi som konsumenter värderar i form av användningsmöjligheter, då menar vi inte bara förmågan att bevara värdet eller utsmyckning, utan Guld har även teknologiska och vetenskapliga användningsområden. Dessa egenskaper genererar ett värde som blir prissatt enligt marknadens tillgång och efterfrågan.

Precis som Guld finns även Bitcoin i begränsad tillgång. I skrivande stund finns det strax över 16 miljoner BTC i cirkulation och taket är satt till 21 miljoner. Det kommer aldrig finnas mer BTC än det, så tillgängligheten för tillgången är helt transparent och känd av alla som är insatta i Bitcoin.
Precis som Guld är också Bitcoin möjligt att dela upp: en BTC är alltid en BTC precis som ett kilo Guld alltid är ett kilo Guld, det går att fördela fraktioner som betalning eller investering om så önskas, och det är lätt att bekräfta en transaktion (i fallet BTC tack vare Blockchain).

Värdet är därför baserat på fördelarna som Bitcoin erbjuder. PRISET för Bitcoin är något helt annat och baseras på faktorer som vi precis har nämnt här ovanför – tillgången och efterfrågan på marknaden.

Fördelar med Bitcoin

Vad är bitcoin? Frågetecken!Fördelarna med Bitcoin jämfört med “vanlig” valuta är att det är blixtsnabbt, gränslöst, decentraliserat, samt är baserat på öppna, tillgängliga och transparenta protokoll. Värdet är heller inte baserat på BNP eller politiska och ekonomiska faktorer som utrikeshandel, inflation/deflation, eller centralbanker.

Det vetenskapliga värdet ligger i hur Kryptovalutor kan förändra världsekonomin (till det bättre). Satoshi Nakamoto kom med en lösning på det som ekonomer kallar Byzantine General’s Problem, problemet med att förhindra möjligheten att spendera ett belopp mer än en gång innan en transaktion bekräftas. Tack vare Blockchain löstes problemet och Bitcoin kunde lanseras som en säker, trygg och pålitlig (digital) valuta via en öppen och delad bokföringsprocess.

De teknologiska värdet ligger i att valutan är decentraliserad. Bitcoin distribueras via ett nätverka av medlemmar, så det finns ingen central server som kan stängas ner och valutan är oberoende av detta. Därför är BTC resistant mot censur och kan inte stängas av. Detta är en kritisk aspekt då det betyder att användandet av BTC inte kan påverkas av en extern auktoritet, åsikt eller handling.

Det sociala värdet ligger i att Bitcoin och Blockchain eliminerar opålitlighet. Då alla transaktioner sker via en öppen och delad process för bokföring mellan alla medlemmar behöver man inte blint lita på en individuell entitet. Det krävs ingen tredje-part, så som en bank eller central fördelare, för att agera mellanhand och hålla i det likvida medlet mellan köpare och säljare. Denna “opålitlighets-fria” aspekt av Bitcoin eliminerar all risk som kan associeras med att blanda in en tredje-part och man behöver inte oroa sig över en extern auktoritet.

Överföringsförmågan och förmågan att bevara sitt värde ligger dels i säkerheten av systemet och dels i säkerheten av själva valutan. Valutan kan kopieras flertalet gånger, men kan bara spenderas en enda gång. Du kan kopiera din Bitcoin Wallet flera gånger så att du har tillgång till den via flera datorer och/ eller smartphone och surfplatta, så samma BTC kan finnas på flertalet virtuella källor, men så snart du gör en transaktion från någon av källorna så blir den en del av det Blockchain som håller valutan säker. Om du försöker göra en sekundär transaktion med samma peng så kommer den inte att gå igenom och blir ogiltigförklarad av medlemmarna.

Säkerheten i systemet är skapad via genereringen av själva adressen: en transaktion görs genom att använda en privat “nyckel” för att bekräfta att det är du som är du, och transaktionen kräver även att du skickar den till en unik adress. Denna adress är en offentlig adress som är genererad från personliga och privata “nyckel”. Det går således inte att göra en transaktion till en Wallet som inte är verifierad.

Nätverket erbjuder ett värde i sin decentraliserade uppsättning. Alla medlemmar måste bekräfta en transaktion och ju fler medlemmar och ju mer de är utspridda över planeten, desto större är representationen av nätverket och tillika desto säkrare. Bitcoin är designat så att krävs konsensus mellan alla medlemmar, och ju större utspridningen är desto mer robust blir nätverket och skapar en mer värdefull blockchain. Den kanske allra största fördelen med Bitcoin är att det är ofantligt svårt att förfalska kryptovalutan. Så är dagens läge, men vem vet vad det mänskliga geniet kan komma att uppfinna i framtiden.

Nackdelar med Bitcoin

Givetvis finns det också risker och nackdelar med Bitcoin och här tar vi upp några av dessa. Ifall man jämför Bitcoin med en vanlig valuta så är det avsevärda skillnader då Bitcoin inte backas av någon centralbank som “ser över” och hanterar den. Många av Bitcoins förespråkare hävdar ofta att detta bara är positivt, men vi på Valutahandel.se vill höja ett varningens finger för att det medför ökad volatilitet, större risk och är gör det svårare att sätta ett pris på Bitcoin jämfört med t. ex svenska kronor eller USD. Ibland kan du se otroliga svängningar på en dag eller vecka, med uppgångar på 30-50% eller nedgångar på lika mycket. Så var alltid försiktig när du handlar Bitcoin på sajter med belåning, även om belåningen bara är 2x.

Lyn Alden, en aktie- och bitcoin analytiker, menar att det till stor del är spekulanter som handlar med kryptovalutor. Vanliga valutor används i en helt annan utsträckning för dagliga finansiella transaktioner, export av varor, import av varor, för att betala stadsskulden etc. Därför blir prissvängningarna också normalt mindre för vanliga valutor. Men vissa spekulanter kan även se Bitcoins prissvängningar som en möjlighet att tjäna pengar.

Något som ofta också diskuteras med Bitcoin är avsaknaden av intrinsiskt eller inneboende värde. Den backas ju inte av vare sig guld, någon annan valuta eller av någon centralbank, så kan Bitcoin gå till noll? Det var John Crudele på NY Post som uttryckte detta förra året, men det har ju besvisligen inte slagit in ännu. Men tiden lär utvisa hur kursen för kryoptovalutan går.

Bitcoins negativa effekt på miljön (med energislukande bitcoin mining) gör att det inte kommer vara en valuta av framtiden, säger delar av den CNBC-hostade panelen i Davos. Jeff Schymacher, grundare av BCG Digital Ventures menar till och med att Bitcoin kan nosdyka till noll. ECB's forne president Mario Draghi gick inte lika långt men sa förra året att “Kryptos är inte riktiga valutor, de är väldigt, väldigt riskabla tillgångar”, sa han på i video från ECB på Twitter som är värd att se.

Warren Buffet menar att det finns inget inneboende värde i Bitcoin. Han säger: “Jag äger inga kryptovalutor och kommer aldrig äga några. Det enda han verkar vara inne på är att blanka bitcoin, även om han inte gick riktigt så långt i sin utläggning till CNBC. Vad tror du? Köp eller sälj Bitcoin genom Skilling med en knapptryckning!

Vad är Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash
Bitcoin Cash (känt som BCH på marknaden) kom till liv efter en hardfork den 1a augusti 2017 och är alltså baserat på samma blockchain som Bitcoin. BTC finns kvar i sin helt egna form, och BCH är en avgrening från samma blockchain och existerar nu i sin egna form och opererar på en helt egen nyskapad blockchain.

Bitcoin Cash är i grund och botten en exakt kopia av Bitcoin, med en stor skillnad. Skillnaden mellan BTC och BCH är storleken på blocken i blockkedjan (blockchain). Storleken är avgörande för hastigheten på transaktionerna och tillika antalet transaktioner per sekund.

Sedan hardforken den 1a augusti 2017 har alla som äger Bitcoin även Bitcoin Cash. Avgreningen skedde på block nummer 478558 för den som intresserad av att veta.

›› Läs mer om Bitcoin Cash här

Hur kan man handla Bitcoin

För att köpa Bitcoin online behöver du inte nödvändigtvis ha en Wallet, det räcker med att du har ett konto hos en valutamäklare som erbjuder Kryptovalutor. En wallet är mest till för att sköta transaktioner för dina Bitcoins, så om du vill köpa BTC eller investera i det så kan vi rekommendera dessa valutamäklare som erbjuder både valutahandel och handel med Kryptovalutor, Bitcoin framför allt.

 • Skilling – En skandinavisk sajt med Optimizer Invest som huvudägare. Har gjort trading med Bitcoin lätt för alla, oavsett tidigare kunskapsnivå. Prova handla med Bitcoin här!
 • Plus500 – låter dig handla Bitcoin med hävstång. 80.6% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.
 • AvaTrade
 • eToro – låter dig investera i Bitcoin utan att utbyta en annan valuta, alltså ingen vanlig swap utan en ren investering.
 • Markets.com
 • EasyMarkets
 • IG Markets
 • Trade.com – erbjuder 11 olika Kryptovalutor

Är det lönt att handla Bitcoin Cash?

Valutamäklarna är inte supersnabba på att ta till sig nya kryptovalutor. Likviditeten för Bitcoin cash är relativt låg och utan större trading volym så är det svårare att motivera investering i den nya varianten av Bitcoin. Vi rekommenderar därför originalet över alternativet.

Det finns nämligen mycket färre alternativ för den som vill köpa Bitcoin Cash. Vi är dock övertygade om att det kommer bli många fler som lägger till detta alternativ i framtiden. Men för tillfället får vi hålla oss till det vi vet säkert.

Den som vill köpa BCH kan vända sig till dessa valutamäklare online:

 • Plus500<: 80.6% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar./li>
 • AvaTrade
 • Bitcoin Mining

  Bitcoin mining är processen att skapa Bitcoins. Hur kommer Bitcoin till, hur skapas den digitala valutan? När ett land behöver skapa nya pengar vänder de sig till centralbanken som producerar nya sedlar, så går det inte till med kryptovalutor.

  För att skapa BTC behöver en medlem, en “miner”, verifiera BTC transaktioner och lägga till de i det öppna och delade bokföringsprotokollet, blockchainet. För varje block som läggs till i kedjan skapas det en andel av en ny BTC. Minern får en del av den andelen i gengäld för utfört arbete och det är incitamentet att utföra detta arbete. Det är så systemet är uppbyggt för att få det att runt. När alla 21 miljoner BTC har blivit minade kommer processen att upphöra och BTC har nått sitt fulla värde och potential.

Support


Valutahandel.se
c/o Techbull Media SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på
DMCA.com Protection Status

Copyright© 2010-2020 www.valutahandel.se All Rights Reserved