fbpx

Marcus från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 20 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Undrar Du vad som skiljer aktiehandel från råvaruhandel och valutahandel? Faktum är att det endast är ett antal små, men avsevärda skillnader. Här tas de viktigaste olikheterna upp, från blankning till belåning. Bli kung på trading, Du också!

Lär dig hur man kommer igång via en mångsidig trading-partner som AvaTrade, där allt är intuitiv och givet, så fort du kommer in. Det går för övrigt att registrera sig på snabbt, du får en konkurrenskraftig spread och kan bli en dubbel vinnare – som deras partner Manchester City precis blev. 

I översikten nedan så tävlar aktiehandel mot valutahandel. Vinnaren i varje omgång får ett (1) pluspoäng. Längst ner så räknas alla ögonfallande för- och nackdelarna med de olika handelsplattformerna samman.

13. Hävstång till månen: men stanna tidigare! (valuta +1)

En av de stora fördelarna när du signar upp för ett vanligt valutakonto (delsida om konto) är att de flesta aktörer har en rejäl hävstång och belåning tillgänglig, upp till 30x pengarna. Det kan man normalt inte få på vanliga konton för aktiehandel, åtminstone inte lika stora hävstångar. Men det som är trevligt är att även hävstång för aktier – både för köp och blankning – brukar ligga på omkring 500%, dvs 5x insatt belopp. Ifall en aktie rör på sig 2% i rätt riktning så får du med en sådan hävstång alltså 10% avkastning, inte illa. Men som alltid så gäller det att vara försiktig och hellre satsa lite för lite än för mycket. Samma sak gäller med hävstången. Även om du kan få rejäl draghjälp så riskerar du också mer vid hög hävstång och behöver större säkerhetskrav tillgängligt. Så var försiktig, stanna vid lite mindre än du tänkt!
Etoro - Startsidan i litet format

12. Allt på en plattform (valuta +1)

En annan fördel är att sajter som erbjuder handel med valuta, sällan har “bara det”. Nej, du kan handla svenska aktier, utländska aktier, valutor, råvaror, index, kryptovalutor och ETF's på samma konto.

Detta breda utbud är inte tillgängligt för aktiehandelskonton såsom Avanza, alternativt Nordnet eller de mer traditionella och tråkiga svenska bankerna som Swedbank's alternativ. Nej, du får signa upp på en trading partner som vi på Valutahandel.se valt ut för att få de bredast utbudet. Här är en lista över marknadens bästa valutamäklare (generell ranking), medan det också finns en delsida för de bästa kryptovalutamäklarna ifall du helst har det som fokus och inte vill ha en generell trading plattform.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bli en vinnare. Gör som Manchester City, kör AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


11. Tjäna pengar när aktier går ner (valuta +1)

Aktiekurs som går nerHar du hört mycket om blankning, men aldrig förstått var och hur man kan göra det på ett enkelt vis? Det är faktiskt en stor möjlighet med aktiehandel, något som hedgefonder länge praktiserat. Att blanka ett instrument, innebär t. ex att sälja en aktie som Du inte äger. Trodde du på att blanka UBER de första två handelsdagarna, i motsats till 8 av 10 svenskar, och ville göra det med lite hävstång? Då hade du tjänat över 50% avkastning efter två dagars handel. En insättning på 5000 kr hade med andra ord kunnat bli värt 10 000 kr på blott två dagar.

Det är INGA problem att blanka aktier, råvaror eller index trots att bankerna alltid undanhåller fördelarna med aktieblankning. Ifall du har registrerar dig för en av marknadens bästa valutamäklare så ges möjligheten att tjäna pengar när marknaden går ner direkt. De har nämligen ALLT när det kommer till instrument, inte bara valutor som det kanske låter initialt. Hos AvaTrade kan du sälja amerikanska aktier som UBER utan krångel. En insats på 10 000 kr skulle kunna ge drygt 20 000 kr tillbaka, redan efter de första två dagarna ifall du gjort en sådan affär. Kolla in AvaTrade som har bra möjligheter för blankning, ofta med upp till 10x belåning. Alternativ så är nya svenska Skilling också ett bra alternativ. Det är förra svenska Google VDn, Anders Berglund, som har lagt 3 år på att utveckla konceptet, där du kommer igång på 10 sekunder och sedan kan verifiera ditt konto med BankID för att undvika en långsam KYC process. Men finns det verkligen några fördelar med att hantera din handel på ett gammalmodigt aktiehandelskonto? Mäklare för aktiehandel på nätet (Avanza, Nordnet mm) ger dig nämligen bara 2 gångers belåning på insatt kapital, medan du får upp till hela  5 gångers belåning via den nya tidens tradingplattformar (såsom AvaTrade, börsnoterade Plus500 och EasyMarkets).  Större möjligheter alltså, när du undviker Avanza och de andra gammalmodiga mäklarna.

10. Handla med fonder, optioner och pensioner (aktier +1)

Den största fördelen med aktiehandelskonton är dock att de ofta även har fonder och optioner tillgängligt, så du kan handla med t. ex den etiskt rimliga klimatfonden från Nordea som ökat med 29% i värde hittills i år. Men för speciella hedgefonder så behövs ofta registrering direkt med bolagen själva, samt bevis på att du är en “professional investor” för att få tillåtelse att handla. Dessa regler är till för att skydda sparare från att förlora pengar när de handlar med aktier och fonder. Men för all del, ha gärna kvar ditt gamla konto för aktiehandel – primärt för att handla fonder och använd istället en ny mäklare för att handla en större rad instrument, med högre möjlighet till belåning.

Byter pengar
Lättare att sälja saker på valutamarknaden

9. Enklare att hitta köpare på valutamarknaden (valuta +1)

Likviditet är en annan stor skillnad som talar för valutamarknaden. Medan mindre aktier ibland har omsättning på 1-5 miljoner SEK per dag, så är detta vad större aktörer inom valutahandel omsätter på några sekunder. Ja, du läste rätt. Ingen marknad i världen är lika likvid som valutamarknaden, vilket bara är bra för dig som handlar. Är du osäker på varför man bör bry sig om likviditet? När marknaden vänder och du vill sälja, eller när det är osäkerhet så är det väldigt trevligt att alltid kunna “bli av” med en position rätt snabbt. Det kan man enkelt vid valutahandel, men inte när man handlar mindre aktier. Inte ens de största aktierna på Stockholmsbörsen har i närheten av den omsättning som höglikvida valutapar som EUR/USD eller EUR/GBP har.

8. Vad påverkar valuta- vs aktiemarknaden? (oavgjort)

Forex trading påverkas rejält utav händelser, ekonomisk data och politisk på världsmarknaden. Istället för att fokusera på ett visst företag eller industri som man ofta gör som aktiehandlare, så behöver en valutahandlare lägga större vikt vid hur bra ett lands ekonomiska tillväxt är, dess inflation och räntor. Men även vad som sägs och förväntas av ett visst land väger stor tyngd. För att handla valutor smart, så måste du hålla koll på vad som händer globalt. För aktiehandel så är det viktigt att du följer vad analytiker skriver, tycker och rekommenderar. Vad är förväntningarna på ett bolag och hur är framtidsutsikterna? I båda fallen så är det otroligt mycket som kan påverka och som man bör hålla koll på. Att Trump numera är med och skapar osäkerhet för både valutamarknaden och aktiemarknaden gör ju inte saken lättare direkt.
Kvinnliga daytraders kollar på skärmen

7. Valutahandel lockar mer daytraders och aktier mer långsiktiga investerare (oavgjort)

De dagliga svängningarna är oftast större på valutamarknaden, vilket kan skapa fler möjlighet fast också fler risker för oerfarna valutahandlare. De kvartalsvisa och årliga svängningarna är dock ofta större för aktier, som kan gå upp och ner 30% eller mer på bara ett år. Det bara väldigt få valutor (t. ex Turkiska lira och Argentinska Pesos) som vissa år har så stora svängningar. Åtminstone så är de största valutaparen mycket mer stabila (t. ex USD/EUR) och rör sig sällan ens 20% på ett år. En aktie som missar sina prognoser, eller gör mycket bättre resultat än väntat, kan ibland sticka 15-20% på en dag! Dessa stora rörelser är raka motsatsen vad som brukar ske bland de större valutaparen. Ifall man ser valutarörelser på över 2-3% under en endaste dag, så kommer det ofta på nyheterna direkt. Men en aktie som rör sig 2-3 procent är ingenting, menar de flesta traders. Större dagliga svängningar (valuta) eller större långsiktiga svängningar – vad handlar du helst med?
Hög ränta hos banken

6. Räntekostnad, räntevinst eller utdelning? (aktier +1)

Det är stora skillnader på hur man kan tjäna eller förlora pengar när det kommer till valutahandel och handel med aktier. Vi talar nu inte om rörelserna i själva instrumentet man köpt, utan kringliggande faktorer.

Många äldre, stabila aktier ger utdelning, medan flera tillväxtbolag ofta begränsar eller undviker utdelning helt. Men generellt så rekommenderas ofta högutdelande aktier, då de anses mer säkra. Men den framgångsrike Harald James Otterhaug som är VD och fondförvaltare för Oslo Asset Management, en fond med sammanlagt 212.47% avkastning sedan december 2005, är av en annan uppfattning. Han berättar till Valutahandel.se att det kan vara riskabelt att satsa på högutdelade aktier.

”Investerare jagar utdelning, men det är inte alltid så defensivt som de tror”

Hedgefonden Oslo Asset Management har de senaste 6 månaderna tappat över 20%, men ser uppgångspotential i oljesektorn på 100-200% över de närmaste åren.

Så även om det kan vara väldigt betryggande att få en utdelning varje år, så är det långtifrån någon säkerhet. Dessa aktier kan gå ner precis som allt annat, även om de ger en utdelning varje kvartal eller en gång om året. Valutahandel erbjuder inte någon form av utdelningar, men istället så måste du tänka på räntor. Varför räntor? Jo, ett lands ränta påverkar valutakurserna och hur mycket det kostar att låna. Många köper därför helst valutor med högre ränta och säljer valutor som har negativ ränta, förutsatt att det finns bra trading möjligheter där. Men generellt så är vi av uppfattningen att det är lättare att tjäna pengar på utdelning från aktier, än det är att gå plus när det kommer till räntevinster från valutaaffärer. Därför så vinner aktiehandeln denna omgången.
EU flaggor utanför Europeiska centralbanken

5. Insider trading vs centralbanker (oavgjort)

Ett stort problem som uppmärksammats mycket de senaste åren är insider trading, vilket myndigheter runt om i världen jobbar hårt för att stoppa. Men med stora pengar att tjäna och en “förhoppning” att ingen kan lista ut när någon skvallrat om insider information, så är det ändå något som tycks förekommer frekvent idag, världen över. Valutahandel.se fördömer givetvis alla typer av insider trading och är av uppfattningen att det aldrig är värt risken. Håll Er till reglerna istället!

Valutahandel har dessvärre andra problem istället. Jo, centralbanker kan ibland gå in och stödköpa en valuta, vilket ofta får rejäla effekter. Detta är dock något som vi bedömer vara mycket mindre förekommande än insider trading, men en risk som finns på vissa marknader. Inte minst tillväxtmarknader ger riksbankerna möjlighet till detta när en valuta är hårt pressad, men i större länder som USA, Storbritannien och för Euron så är det dock väldigt ovanligt. Federal Reserve skulle inte få för sig att gå in och stödköpa dollarn om inte något riktigt, riktigt märkligt skedde. Samma sak gäller ju givetvis också för Europeiska Centralbanken, eller Bank of England som Mark Carney hanterat alldeles utmärkt trots alla problem med Brexit. Risken för att Riksbanken får gå in på ett eller annat sätt och agera är givetvis större i länder som Sverige, där räntan ligger på minus och växelkursen kontinuerligt faller. 1982 så råkade Sverige i rejäl kris senast, då Riksbanken höjde reporäntan till 500% och chockerade marknaden, vilket förklaras i rapporten från Sveriges Radio .
Nybörjare inom surfing

4. Bäst för nybörjare? (aktier +1)

Kan man verkligen mäta ifall något är lätt eller svårt när det kommer till handel med finansiella instrument på valuta- eller aktiemarknaden? När vi talar om risk, så är troligen optioner det mest riskabla bland nybörjare på aktiemarknaden. Men efter det så tror vi bestämt att valutahandel lockar till mer risktagande, framför allt på grund av belåning. Aktiemarknaden är ofta begränsad till mindre belåningsmöjligheter, såsom 100% (2x belåning). För valutapar så kan 30x belåning snabbt skapa problem. Så vårt tips är därför till alla nya valutahandlare: Ta det lugnt och försiktigt. Det är en ny dag imorgon. Hellre sakta och säkert, än för snabbt och riskabelt. Ifall du vill sitta på en tillgång en längre tid och inte kolla så ofta, så är också aktiemarknaden det bättre alternativet. Men ifall du gillar snabba ryck och stora möjligheter, bestäm en budget och prova på valutahandel istället, med begränsad belåning.

3. Öppettider (valutor +1)

En av de stora skillnaderna mellan aktier och forex trading är att du tvingas vara vaken under vissa tider för att kunna handla på aktiemarknaden. Normalt så är det 9.00 till 17.00 för de flesta stora marknader, i lokal tid då. Men valutahandlare tvingas aldrig att begränsa sig till ett visst schema. Möjligheterna finns där hela dagen OCH natten. Marknaden öppnar i Sydney följt av Tokyo på måndag morgon och stänger sedan i New York på fredag kväll. Givetvis så är det olika likviditet mellan handelszonerna, men öppettiderna är mer generösa för dig som gillar valuta.

2. Hur tjänar valutamäklare vs aktiemäklare pengar? (valuta +1)

De flesta valutamäklare tar inte ut någon kommission över huvudtaget. Istället så tjänar de pengar på spreaden, skillnaden mellan köp och säljkurs. Sidor för aktiehandel som Avanza tjänar dock oftast pengar som en kommission, förutom skillnaden i köp och säljkurs. För dig som handlar med något finansiellt instrument är det därför mer fördelaktigt att köpa valutor eller råvaror, än att handla aktier, åtminstone när det kommer till transaktionskostnaderna.

1. Teknisk analys fungerar väldigt bra för valutahandel (valutor +1)

En stor fördel med aktiehandel är att teknisk analys fungerar bättre för valutor än för aktier. Anledningen är framför allt att likviditeten finns där och att en enskild analytiker eller mäklarhus inte kan påverka valutakursen nämnvärt, medan en aktie lätt kan haussas eller skrivas ner och snabbt få effekter. När SEB eller Morgan Stanley går ut och ger köprekommendation så kan man med stor sannolikhet se 100- eller 1000-tals traders som följer deras råd, vilket normalt leder till att aktien går upp, förutsatt att hela marknaden inte är i nergång just då. För valutor så krävs det mer än så för att påverka kurserna. Ifall du börjar studera teknisk analys så kommer du säkert snabbt märka hur mycket lättare det är att dra slutsatser för valutakurser än för aktiekurser. Enda nackdelen är kanske att någon form av teknisk analys utbildning mer eller mindre borde vara grundläggande för att börja handla. Men när du väl lär dig lite om ämnet, så kommer du snabbt se möjligheterna på valutamarknaden.

Totalt: Valutahandel vinner med 7 fördelar mot endast 3 positiva punkter för “gammeldags aktiehandel” via svenska aktiemäklare. Två stycken grenar blev oavgjorda.

Tips: Ska du ändå handla aktier så gör det med fullt av möjligheter, till låga kostnader och med allt på ett ställe. Kolla in vår översiktssida med de bästa trading sajterna!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.