fbpx

Andre från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 32 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det finns många anledningar till att banker och aktiemäklare själva sällan ens tar upp begreppet “att blanka aktier”. Att blanka aktier är nämligt något fult för många och det finns många riktlinjer som måste följas internt för bankerna.

Samtidigt så är villkoren för blankning väldigt mycket sämre bland traditionella svenska aktörer, jämfört mot den nya tidens internationella trading mäklare där du kan handla allt – med avsevärt mer generös hävstång. Eftersom det ofta finns exceptionellt övervärdera företag i slutet av en cykel, så är det kanske ännu bättre läge att blanka när värderingarna ligger som de gör nu. Med 5x belåning hos bolag som Skilling, så kan det vara riktigt KUL att blanka när det görs anonymt. Men som större investerare så är det ofta ansett som något riktigt fult, men också något som gjort många otroligt rika.

En hatad man - 300 pixlar

1. Aktieblankare är hatade.

Nästan alla företag som blir blankade hatar blankare. Åtminstone om någon får reda på det har skett. Speciellt företagsledare och ledningsgruppen för de företag som blir blankat ogillar fenomenet, för att de troligen har gjort ett dåligt jobb eller inte levt upp till det förväntade resultatet. Hur många positiva artiklar har du sett om “framgångsrika blankare”. Nej, att blanka aktier ses som att “dissa” ett företag, av många. Som man har något emot det. Men om det är tydligt att ett företag är övervärderat och det finns goda etiska möjligheter att tjäna pengar på “blankning” – varför inte satsa då? Även tidningar som Fortune.com erkänner att “Gå kort kan göra dig rik, men inte populär“.

En typ av blankare är aktivisterna, som ibland kan lyckas väldigt väl med sina blankningspositioner i välbevakade, börsnoterade företag. De kan t. ex försöka hitta bolag med tvivelaktiga affärs- eller redovisningsprinciper, sprida rykten eller gå till pressen, som ifall allt går väl ofta kan tjäna storkovan på blankningsaffärer. För att se mer om vilka aktivister som är aktiva just nu, gå till www.activistinsight.com.

Men vilka är mest modiga att “gå kort” i en aktie? En annan stor del av all blankning sker av hedgefonder eller professionella investerare, som ett skydd mot att några av deras investeringar går ner i värde eller för att satsa på att vissa aktier gått upp för mycket.

Men 2019 kommer sannolikt bli det första året som privata investerare blir bland de största blankarna. Med dagens möjlighet till hög belåning (5x) vid blankning, en globalt minskad tillväxt och svaga framtidsutsikter så är det nästan oundvikligt att börsen inte kommer att fortsätta ner en sväng, innan den går upp igen.

2. Vet inte hur den moderna marknaden fungerar

Blanka Tesla genom Skilling.comKunder hos bankerna och de lite mer gammeldags aktiemärklarna som Avanza vet inte hur “lätt det är att blanka aktier“. Det är verkligen superlätt. Här kommer en enkel guide till hur man blankar en aktie hos Skilling:

1. Gå in på Skilling och registrera dig.
2. Välj aktie som du vill blanka. (I detta exempel så har Tesla valts).
2. Ställ in kursen och beloppet.
3. Tryck på sälj.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Affären blir normalt slutförd inom några sekunder, så riktigt smidigt med andra ord! Till höger ser du ett exempel med Tesla, som varit en bra affär för blankare på slutet. Vissa analytiker och storbanker menar att aktien kan gå ner 90% till, mot $10. Idag står den omkring $186 per aktie.

3. Minimal belåning, eller krångliga regler

Banker erbjuder inte belåning, eller har krångliga regler för det. Det är antingen inte möjligt att blanka alls hos de större bankerna, eller så kan det göras – men ytterst krångligt och med väldigt låga nivåer. Hos moderna online trading mäklare så kan du få hela 5x hävstång (500% belåning) på insatt kapital. Det är helt andra förutsättningar – utan några krångliga regler!

4. Media talar gärna ner aktieblankning

Negativa artiklar om blankare är vanliga i Sverige. Även större tidningar som DI, skriver hellre om “misslyckade blankningar” än om fördelaktiga affärer, som borde vara ytterst vanligt i en nedåtgående marknad. Blankning är ju vad som verkligen fungerar i en lågkonjunktur eller när börsen är i en bear market. Så varför inte skriva om framgångsrika strategier för blankning och hur man lyckas, istället för att “varna sparare att minska innehavet” i aktier som Intrum efter att en stor mängd blankare gått in? Hallå, det är lätt att sälja en aktie som du inte äger. Du har extremt stor potential på sådana affärer. Det är lätttillgängligt och möjligt. Det är verkligen dags för svensk media att vakna!
Aktiemarknaden i nergång - tar sig för huvudet

5. Banker vågar inte erkänna att marknaden är i nedgångsfas

Svenska och internationella banker vägrar se nergångar som trender. De vill inte tala om nergångar utan försöker få dig att se på det hela långsiktigt. Men faktum är att det faktiskt finns enorma möjligheter även i en nedåtgående marknad, ifall du använder rätt blankningsstrategi och faktiskt vågar blanka en aktie! Bankerna har inte mod eller riskbenägenhet att gå emot aktiemarknaden och tro på nergång. De vågar inte tänka på ett nytt och modernt sätt där det går att tjäna pengar på nergångar. Istället låter de andra företag komma ikapp dem. Bankerna kanske tar sig för huvudet och undrar – var gör jag nu? Vad du bör fundera över när marknaden går ner är onekligen möjligheterna med att blanka amerikanska aktier – men givetvis även möjliga bolag i Europa.

6. Som en svensk bank kan man ej ta för stora risker

För hög belåning är omöjligt för svenska banker, som har hårda regler och krav att följa. Då bankerna är väldigt breda i sitt produktutbud så kan de helt enkelt inte lyckas vara bra eller bäst på allt. Men just när det kommer till aktiehandel, så är de svenska bankerna usla på villkor för blankning. Riskerna är för stora för dem, så det är bättre att du vänder dig till ett specialiserat företag som Skilling för det. André Lavold från Optimizer Invest gick nyligen in som VD där och bolaget är troligen den mest lovande svenska aktiemäklaren som du någonsin sett!

7. Många börsnoterade företag är deras kunder; kan ej dissa dem!

Med 100-tals aktiebolag som kunder, så är det nästintill omöjligt att skriva negativt om något börsnoterade företag. Det skulle rimma dåligt med kundetik, det är ju deras egna kunder! Så ja, bankerna får vara duktiga och bara skriva positivt om sina kunder.

Men ifall Du är sugen på att blanka en aktie eller två, så prova några av dessa aktiemäklare:

Några risker med blankning
– Håll koll på utdelningsperioder. Ifall ett företag delar ut stora pengar och du blankar aktien, så måste du betala utdelning till innehavaren.
– Du har lånekostnader vid blankning, som normalt inte är så stora men de måste tas i beaktning.
– Bolag som är på väg att bli uppköpta eller ses som möjliga uppköpskandidater är dåliga blankningsaktier.
– Det är alltid bra att tala med din ekonomiska rådgivare eller aktiemäklare innan du gör aktieaffärer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.