fbpx

Niklas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 3 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo

Här kommer en guide om att handla valuta, vilket numera normalt kan kombineras med flera andra typer av online trading. valutahandel från mobilNormal får Du som trader även möjlighet att köpa och sälja råvaror eller blanka aktier, förutom ren valutahandel då. Vissa sajter som erbjuder valutahandel har ger även möjlighet att handla krypto.

Här tas vi upp hur man handlar valuta på nätet, var Du kommer igång samt olika nivåer och sätt du kan trada från. Ett antal vanliga frågor återfinns längst ner på sidan:

Fartyg för internationell handel

Hur och varför handlas valuta?

Valutahandel är konsten att köpa och sälja valutor. Handel med valutor utövas av allt från banker, centralbanker, multinationella företag, handelsföretag, privatpersoner och investerare. Utbyte och handel med valutor kan ske för en rad olika anledningar, såsom för att tjäna pengar som en daytrader, för att skydda tillgångar, minimera valutarisker eller främja internationell handel och turism. Sedan finns det givetvis också spekulation och mer kortsiktiga och ofta tekniska sätt att handla med valuta. Handel kan se genom valutamäklare som Skilling, grundat av Skandinaver.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


De 3 vanligaste strategierna vid handel

Det finns som alltid många olika möjligheter och strategier som kan användas för att få en bra avkastning. Här är några av valutamarknadens populäraste metoder som verkligen fungerar, både mer kortsiktiga och långsiktiga!

Swing Trading: Utnyttja motstånd och supportnivåer

De som handlar valuta med swing trading tittar ofta relativt kortsiktigt på sina affärer. De baserar sina köp och säljnivåer på att ta många små vinster, stänga dåliga trades snabbare och hålla kvar vid valutor under en kortare tid. Ifall Du ser ett valutapar som flera gånger vänt vid sin stödnivå, så kan de vara läge att köpa igen när valutan slår emot stödnivån igen. Samma strategier kan användas för motstånd, valutapar som går ut från en range eller som börjar studsa över en “moving average” indikator.

Fördelar: Du behöver inte sluta ditt heltidsjobb för att bli en swing trader. Det finns fullt av möjligheter om du är lite tålmodig.
Nackdelar: Det finns en ränterisk varje natt, så försök gå in i valutapar som har en positiv ränta. Du kan inte köra på riktigt långa trender som swing trader.

Position trading: Långsiktig och säker handel med valuta

Som “positions trader” så har du en längre tradinghorisont där en affär kan vara aktiv i veckor eller månader.

Fördelar: Du behöver inte spendera så mycket tid varje dag, för dina affärer är långsiktiga, vilket normalt gör det mindre stressigt för du bryr dig inte om kortsiktiga prisändringar. Du ges ofta en fördelaktig nivå av risk-belöning för dina affärer, ofta 20% fördel eller mer.

Nackdelar: Kräver en god insikt i vilka fundamentala och tekniska faktorer som påverkar ett visst valutapar. Kan behöva större insatt kapital för att behålla en bredare stop-loss.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders, helt gratis!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Scalping: Tar upp kampen mot felprissättningar i marknaden

En av de mest missuppfattade trading strategierna är scalping, den kanske mest kortsiktiga strategin, vilken är förbjuden av vissa valutamäklare. En genomsnittlig valuta scalping trader sitter ofta inte mer än 30 sekunder till 5 minuter på en position, men gör istället desto fler affärer. En scalper försöker hitta felaktiga priser, för låga eller för höga. Ett annat sätt att se på det är att scalping traders går in vid rätt läge. När en valuta är översåld eller underköpt så går man in och tar en position under en kort period. Målet är att lyckas nå 10-50 pips (punkter) innan man går ur en trade.

Fördelar: Fullt av möjligheter i din trading varje dag, vilket kan ge dig en schysst sidoinkomst eller fulltidsjobb ifall du kommer igång på riktigt. Läs mer om scalping här.

Nackdelar: Den främsta nackdelen för människor jämfört med robotar är att människor inte kan handla valuta lika snabbt som en automatiserad robot. Det kan även vara riskabelt med scalping om du inte har väldigt låg spread hos din valutamäklare, för den kan äta upp en stor del av vinsten.

Carry trading: Tjäna ränta varje dag

I likhet med att gå in i aktier som ger hög utdelning, så kan man handla valuta med positiv räntedifferens. All valutahandel med CFD'er, spot eller ETF innebär att du antingen får en räntekostnad eller ränteintäkt, varje dag som en trade pågår. Ifall du liksom många långsiktiga traders satsar på aktier med bra aktieutdelning så kan du göra motsvarande sak vid handel med valuta. Fenomenet kallas carry trading och innebär att man säljer ett valutapar vars land har en låg bakomliggande ränta, medan man investerar i en annan valuta med avsevärt högre ränta. Se vilka valutor som är populära för carry trading just nu.

Fördelar: Kan tjäna pengar på räntan varje dag.
Nackdelar: Det är inte alltid som dessa valutor går plus.

Hur mycket ska man sätta in?

Det generellt tipset är att inte sätta in mer än vad du kan riskera utan att känna någon press. Här är några förslag på olika typer av konton och lite om det positiva med varje kontotyp. Givetvis så är bank ID vår föredragna metod för att handla valuta på nätet.

Handla valuta från 500 kr till 5000 kr (Första gången)
Närbild på en 500 kr sedel
Även från riktigt proffsiga sajter som AvaTrade kan du komma igång med mindre än 500 kr. Men eftersom marknaderna rör sig så snabbt, så rekommenderar vi dig aldrig att satsa mindre än 500 kr vid en första insättning, när du kommer igång.

Men en femhundring för att testa lite hur marknaderna för valuta och aktier fungerar, är en låg summa pengar för de flesta. Det är samtidigt inte allt för mycket för att komma igång. Så vad väntar du på? Testa med minst 500 kr för första gången. Läs mer om AvaTrade här.

Handla valuta från 10 000 – 50 000 kr
Många 1000-kr sedlar
För mer långsiktig valutahandel så är det klokt att investera en lite större summa. När du når minst 10 000 kr så har du i alla fall ett stabilt ben att stå på vid belåning, vilket möjliggör för att handla valuta mer långsiktigt. Sajter som SwissQuote har en bra bas för långsiktiga investerare, som både vill handla valuta, blanka internationella aktier och investera genom ETF's och index-produkter. Du behöver sätta in minst 10 000 kr för att få öppna konto med riktiga pengar, men du får i gengäld tillgång till många smarta verktyg för att automatiskt analysera med hjälp av teknisk analys. Läs mer om SwissQuote här.

Betyg: 7.78/10
Minsta insättning: €1000
Beskrivning: Trada online med en expert. Har egen bank sedan 1999.

Riskvarning: 77% av icke-professionella traders förlorar pengar när de handlar CFDs genom denna sajt.


Handla valuta från 100 000 kr eller mer (VIP)
För ännu mer avancerad valutahandel, lägre spreads och bättre villkor – så bör du stoppa in 100 000 kr eller mer. Då blir du eller ditt företag oftast en VIP-kund, som valutamäklarna tar extra bra hand om. Normalt så får du en egen kontoansvarig och support, som kan ge dig råd hur du lyckas ännu bättre med handel av valutor och aktier. Inom kort kommer fler råd på vilka mäklare du kan använda här.

Kom igång enkelt: handla valuta från mobilen!
För så lite som 5 år sedan fanns knappt möjligheten att handla från mobilen. Idag är det mer eller mindre standard för valutahandlare på nätet. Du har alltid med dig mobilen och på så sätt är det den överlägset bästa plattformen. I princip alla sajter har idag en mobil sida och större trading företag har normalt också en app.

Hur har marknaden för valutor utvecklats över tid?
Innan världens första valutor släpptes, så var råvaror ofta använt som pengar, däribland koppar och guld. Kung Alyattes från Lydia, nuvarande Turkiet, skapade världens första mynt omkring 600 före kristus, vilket hade en lejon som främsta symbol.

Kina var överlägset först med att lansera papperssedlar, vilket skedde redan på 600-talet under Tang dynastin. Sverige och svenska riksbanken var Europas första land att släppa sedlar skapade av papper år 1668.

Hur börjar man handla med valutapar?
Det första som bör göras är att välja en relevant valutamäklare. Därefter så väljer man valutapar att handla. Vår rekommendation är att syssla med de största och mest likvida valutaparen, såsom EUR/USD och JPY/USD, eller GBP/USD.

Vad påverkar länders växelkurs?
Inflation, tillväxt, statsskuld, handelsbalans och förväntningar på ett lands ekonomi är viktiga anledningar som påverkar valutakurser. En annan betydande faktor är politisk stabilitet och slutligen så kan även spekulation påverka växelkurser.

Vilka är de största valutaparen att handla?
De största valutaparen i världen för trading är USD/EUR, följt av JPY/USD och GBP/USD. Svenska kronan är en förhållandevis liten valuta och handlas med emot EUR, USD och NOK.

Vilka olika sätt kan man handla valutor på?
Det finns tre vedertagna och accepterade sätt att handla valutor under 2000-talet. Det vanligaste är genom spot trading, vilket är med omedelbar leverans. För övrigt så är terminer (“futures” på engelska) med framtida leveransdatum en möjlighet, eller valutaoptioner.

Hur blir jag en valutahandlare?
Börja lära dig om valutamarknaden för att komma igång. En bra start är genom vår skola.

Vanliga frågor om att handla med valutor

Här kommer de vanligaste frågorna som vi fått in.

Är det lönsamt att handla valuta?
Många frågar sig ifall valutahandel är något som verkligen ger pengar och är lönsamt? Liksom allt i världen så beror det på just dina mål, strategier och fokusering. Ifall du tar dig tid att upptäcka lönsamma strategier för valutahandel, så kommer det bli en spännande resa. Ett förslag är att sätta upp automatiserad handel med valuta, med hjälp av robotar. Men inget går över en natt. Du får spendera lite tid varje dag och läsa på, lära dig och sist men inte minst – träna. Träning görs enklast med ett testkonto som alla seriösa trading plattformer på nätet erbjuder idag, helt kostnadsfritt. Kom igång med ett demokonto direkt och upptäck handel med valutor på nätet!

Har ni 5 enkla tips att följa som nybörjare inom valutahandlare
+ Praktisera på ett demo konto innan du satsar riktiga pengar.
+ Prova på flera olika strategier och metoder för att lyckas handla valuta framgångsrikt. Det är inte alltid den första metoden fungerar bäst, men på sikt så är det väldigt många som blir otroligt framgångsrika utan några större förkunskaper. Men det krävs så klart att man läser på och experimenterar för att se vad som fungerar för just dig!
+ Fokusera på ett instrument åt gången! Men begränsa dig inte bara till handel med valuta, upptäck även blankning av aktier som med 5x belåning kan vara väldigt fördelaktigt.
+ Var konsistens och håll dig till en plan. Då kan du enklare utvärdera och avgöra vad som är rätt för dig med tiden.
+ Satsa inte mer än du har råd att förlora som nykomling.

Tider för att handla valuta: Karta över världen
Vilka tider på dygnet kan valuta handlas?
Valutamarknaden är i skillnad mot aktiehandel öppet dygnet runt. Du kan börja handel med valfritt valutapar vid 9.00, Sydney tid, på måndagsmorgonen. Detta motsvarar klockan 01.00 på natten i Stockholm. Efter Australiens valutamarknad, så öppnar Tokyo en timme senare. Därefter kommer handeln igång på riktigt i takt med att Hong Kong och Singapore också öppnas. Den största hubben för handel med valutor är fortfarande London, men det kan komma att ändras inom de närmaste åren tack vare Brexit. För övrigt så är New York också en stor hubb, men tidsskillnaden gör att staden får en nackdel mot Europa och Asien, då kontoren stänger tidigare på grund av tidsskillnaderna. Men hur som helst, handel av valutor är möjligt från måndag morgon till fredag kväll, när kontoren i USA stänger. Så det är 5 dygn i rad som marknaden är öppen, dynget runt.

Jag vill lära mig att handla valuta. Hur gör man?
Det gäller att träna så sätt igång med att läsa våra recensioner, bestäm dig för en valutamäklare och registrera dig för ett demo konto. Du kan också läsa i vår omfattande guide, valutaskolan, för att upptäcka mer.

3 anledningar att inte handla valuta?
+ Du har inte minst 1000 kronor att undvara. Det är vad de kostar på Skilling att komma igång.
+ Du vill inte upptäcka något nytt. Många blir faktiskt förvånade hur lätt det är!
+ Du kan inte hantera “gratis pengar” genom belåning. Man måste vara försiktig, så man inte maximerar belåningen utan snarare lånar så lite som möjligt. Precis som med alla typer av lån.

Ett annat tips är att läsa lite böcker för att få inspiration inför handeln. De tre bästa böckerna om valutatrading på nätet är förmodligen:
Valutahandel för dumskallar: Engelsk bok som går igenom allt Du behöver veta för att komma igång med att handla valuta som nykomling. Allt tas upp på en trevlig nivå, så att du enkelt kommer in i det viktigaste sakerna att tänka på redan från start. Mer eller mindre ett måste för alla som vill handla valuta seriöst.
Hur du startar trading business för $500: Ifall du har drygt 5000 kr att riskera på valutahandel, så är det en bra guide att komma igång med. Många nya valutahandlare har inte så mycket kapital att satsa i början och då är det extra viktigt att lära sig vad en riktig trader har att lära ut. Här får du tips om hur du blir en disiplinerad trader, som är försiktig och bygger upp sitt kapital över tid med hjälp av smarta strategier och vanor.
Technical Analysis of the Financial Markets” av John J Murphy: En uttömmande bok om trading metoder och applikationer för dig som vill veta allt det fundamentala för teknisk analys. Här hittar du över 400 historier från verkliga livet om grundläggande saker som trender, prismönster, metoder för analys och sätt att hålla koll på pengarna vid handel med valuta.

Vill du veta mer om hur man handlar? Kolla in vår guide här.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.