fbpx

Lars från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 11 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många traders som sysslar med valutahandel väljer också att handla med råvaror eftersom det finns många likheter mellan dessa tillgångsslag.

Det är sällan specifika risker som t. ex bolagsrisker som styr dessa två tillgångsslag. Istället är det större händelser, utbudsstörningar och makrohändelser som påverkar priserna. För ytterligare koll på vad som kan påverka kurser så kan du kolla denna guide. Det går oftast att handla med råvaror hos de flesta valutamäklarna och några av våra favoriter för trading med råvaror inkluderar Skilling (enkel, har BankID), Capital (bred, stort utbud) och IG (många unika råvaror).
Nedan följer en guide till vilka mjuka råvaror du kan handla på olika ställen.

4 mjuka råvaror

Varför bry sig om råvaror?

Varför bry sig om råvaror, och softs och spannmål i synnerhet? En ökad befolkning kommer att behöva mer mat, och det kommer den att få bland annat genom spannmål. Det är inte alls lika ekonomiskt att föda upp djur och att äta kött även om många gärna ser sitt behov av protein fyllas den vägen.

En ökad befolkning kommer att behöva mer råvaror, både i form av livsmedel, det vill säga softs och spannmål, men även basmetaller och energi. I denna text har vi emellertid valt att titta närmare på softs och spannmål, det senare en grupp som ibland kallas för Ags.

Nedan har vi listat sju av de mer omsatta softs och spannmål som handlas på världens börser i dag. Detta är inte alla, det finns till exempel börser som erbjuder handel med raps, mjölk, ost och hirs bland mycket annat. Men de som kommer nedan är de mest handlade mjuka råvarorna som du bör ha koll på.

majs som råvara

Majs: Ett hett biobränsle

Majs förknippar många med Kalle Anka på julafton, men i själva verket används denna råvara ofta till djurfoder, men också för att framställa etanol. Det är ett hett biobränsle som har ökat i värde relativt stabilt de sista åren.

Priset på majs, vilket brukar innebära priset på majsterminer – är intimt knutna till energipriset, då majs används för att göra etanol, en tillsats i bensin. Efterfrågan på etanol kan komma att minska genom utvecklingen av billigare biobränslen. Prova själv handla majs på sajten med lägst spread för denna råvara, dvs Plus500. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Rå kakao

Kakao: Tjäna pengar på ökad chokladkonsumtion

Kakao har sitt ursprung i Latinamerika men numera odlas större delen av all kakao i afrikanska länder som Elfenbenskusten. Tillsammans med Ghana, Indonesien, Nigeria och Kamerun står Elfenbensusten för 70 % av den globala kakaoproduktionen.
Precis som många andra softs så styrs priset på denna råvara av väderförhållanden, sjukdomar och konsumtionsmönster. En ökad befolkning i länder som Indien och Kina spås öka efterfrågan på kakao. Konsumtionen av choklad har också gått upp, speciellt under vissa högtider, rapporterar CNBC.

Hos Capital (omdöme) kan du som chokladälskare handla både kakao från USA eller från spotmarknaden för kakao i Storbritannien. Just Capital.com är bäst när det kommer till handel med kakao på grund av det breda utbudet och låga spreaden. Prova själv kakao trading genom Capital idag!

Socker: USD, väder och efterfrågan påverkar priset

Socker kuber
Socker produceras i länder som Brasilien, Thailand och Indien men även inom EU. Det som tidigare odlades som sötningsmedel används i dag i stor omfattning för att tillverka etanol som i sin tur används som drivmedel. Sockerpriset är av den anledningen starkt korrelerat med priset på olja. Eftersom socker är prissatt i dollar, så påverkar USD priset upp och nedgången i råvaran till viss del. En svag dollar innebär att priset på socker går ner i värde, medan en stark dollar gör att socker blir dyrare, allt annat oförändrat. Eftersom Brasilien är det största landet för produktion så har en svag brasiliansk real hjälpt till att få ner sockerpriset det senaste året. Kanske snart dags för en vändning? Den långsiktiga cykeln (12-18 månader) från skörd till butik innebär att väder och utbud från 1.5 år tillbaka i tiden påverkar priset. Olika stödåtgärder från regeringar, samt import skatter kan också påverka priserna. Över de senaste 20 åren som har konsumptionen av socker ökat drastiskt, vilket späder på efterfrågan. Varmt väder är viktigt för socker, medan torka kan skada skörden. Som med alla råvaror så påverkar lager och efterfrågan, där långa lagernivåer och hög efterfrågan för med sig ett ökat pris.
Den bästa sajten att handla socker (SB) från är Plus500 (recension), som har lägst spread (0.18%) och minst swap-ränta (övernatten ränta), oavsett om du köper eller blankar socker. Prova själv Plus500 nu! Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Bomull: Klädesindustrin ökar efterfrågan

Bomull
Bomull är en grundläggande gröda som utgör en viktig faktor för textil-, jordbruks-och livsmedelsindustrin. 64 procent av all bomull används för kläder, 28 procent för heminredning, och 8 procent för industriprodukter. I USA beräknas marknaden omsätta cirka 120 miljarder USD årligen.

Denna råvara har fått en del kritik av flera orsaker. Dels krävs det en del vatten för att odla bomull, dels för att det framkommit uppgifter om tvångsarbeten i Kinas nordvästra region Xinjiang. Bomullspriset kan emellertid vara väldigt volatilt vilket gör att många råvaruhandlare följer detta till dess att rätt tillfälle dyker upp. Den sidan som vi anser vara bäst för trading med bomull är AvaTrade. Sajten är tydlig, enkel att komma igång med och har lägst spread och swap. Prova själv AvaTrade idag.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla fullt av mjuka råvaror hos Capital. Prova idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Apelsinjuice

Var kan man handla Apelsinjuice?

Apelsinjuice är den minsta av de stora råvarorna. Denna råvara har sitt ursprung på apelsinodlingarna i Spanien, Brasilien, Kalifornien och i Florida. Har di bestämt dig att handla denna råvara måste du hålla kolla på saker som väder, konsumtionsmönster, men också sjukdomar som kan drabba apelsinlundarna. Ett exempel på en sådan är Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka. Sedan Covid-19 slog till har intresset för att handla frozen concentrated orange juice ökat stort. En sajt med 3000+ instrument som även har apelsinjuice som råvaru-CFD är Capital. Den allra bästa sajten att handla apelsin juice på är IG (recension). Prova själv apelsinjuice trading med IG idag!

Kopp kaffe

Vad påverkar kaffe priset?

Kaffet har en tusenårig historia. Ursprungligen var kaffet en religiös dryck, men idag är det religiösa ursprunget ett minne blott. Denna råvara odlas i länderna kring Ekvatorn, till exempel i Brasilien och Colombia men även i Afrika. I Asien är Vietnam den största producenten av kaffe, även om det är en sort som heter Coffea Robusta och inte Coffea Arabica som är den vanligare sorten.

Precis som med apelsinjuice är det väder men också sjukdomar som är viktiga faktorer att hålla ögonen på när det gäller kaffe. Tänk på att kaffe är en tvååring växt, vilket betyder att högre priser på kaffe nu kan leda till större skördar två år framöver. Den bästa sajten att handla kaffe från är AvaTrade (recension) som har öppet för trading 17.5h per dag. Prova själv kaffe trading med AvaTrade idag!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla kaffe och andra spännande råvaror hos AvaTrade idag. Använd AvaProtect för att kunna ångra dina sämsta affärer, och behålla alla bra!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Vete som råvara

Vete: Lägre produktion än konsumtion

Vete är ett spannmål som bland annat används för bröd. Det odlas i en mängd olika sorter och former, inklusive en röd sort, Red Hard Winter wheat. Konsumtionen av spannmål, särskilt vete, befinner sig just nu på en all-time high nivå. Produktionen av spannmål har ökat, men bönderna klarar inte av att hålla en tillräckligt hög produktionstakt för att svara mot efterfrågan. För första gången i modern tid är världens veteproduktion nu lägre än vetekonsumtionen, något som sätter en press uppåt på priserna. Den sajt som vi anser vara bäst för vete trading heter eToro. Extremt användarvänlig plattform, konkurrenskraftiga priser och enkelt att komma igång. Prova själv eToro idag.

Råvaror i portföljen ger riskspridning

Aktier och obligationer är de vanligaste tillgångstyperna på finansmarknaderna. Men det finns många alternativa tillgångsklasser som är okorrelerade med varandra, som också är värda att överväga.

Några av de alternativa tillgångsklasserna har överträffat aktiemarknaden över tiden. Till exempel, enligt CNBC, mellan 1995 och 2014 har jordbruksinvesteringar i USA avkastat 12,7% per år i genomsnitt. Eftersom det är en ”hård” tillgång som ger inkomst, har vissa investerare refererat till jordbruksmark som ”guld med en kupong”. Att ignorera det alternativa investeringsutrymmet kan innebära att man missar några ganska stora avkastningar över tiden.

Vart kan man handla dessa råvaror?

Det finns en rad olika mäklare som kan erbjuda handel med råvaror. Vi tycker emellertid mycket om Capital som erbjuder handel med alla stora softs och jordbruksprodukter. Hos Capital.com kan du handla Bomull, Socker, Kaffe Arabica, Apelsinjuice, Kakao, Vete. Prova själv smidigt och användarvänlig trading med mjuka råvaror hos Capital.com.

Plus500 (recension) erbjuder handel i nästan alla dessa råvaror. Det går till exempel att handla spannmål som vete, majs och sojabönor hos Plus500. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Även IG har ett stort utbud av råvaror, inte bara softs men på de flesta undergrupperna. Denna mäklare överraskande oss positivt när vi upptäckte att det går att handla apelsinjuice genom detta företag.

Var handlas du mjuka råvaror smidigast?

+Capital: Ett rejält utbud av mjuka råvaror såsom apelsinjuice, kaffe, bomull, kakao, vete och socker kan handlas i realtid hos Capital.
+Plus500: Handla Vete, Majs, Sojabönor till bra spread.Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

+IG: Har ett mycket spännande utbud av råvaror.
+eToro: Rejält utbud av diverse råvaror som kan handlas som CFD eller med copy-trading.
+Skilling: Ifall du vill handla aktie-CFD'er med hävstång, så har Skilling just nu en kampanj med noll avgifter och noll courtage för alla råvaruaktier. Testa Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla råvaruaktier utan courtage eller avgifter. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.