Växlingskurserna uppdateras var 5:e minut (senast 2019-09-22 00:17:06). Procentuell (%) förändring jämfört med gårdagens kurs.
USD/SEK 9.73 - -0 %
EUR/USD 1.1 - -0 %
EUR/GBP 0.88 - -0 %
GBP/USD 1.25 - -0 %

Följ oss på

Site Logo
USD/SEK 9.73 -0 %
EUR/USD 1.1 -0 %
EUR/GBP 0.88 -0 %
GBP/USD 1.25 -0 %
USD/CHF 0.99 -0 %
USD/TRY 5.74 -0 %
USD/GBP 0.8 -0 %
USD/NOK 9.04 -0 %
featured image

Enligt FN (Förenta Nationerna) finns 180 stycken olika erkända valutor, som nyttjas över 195 länder i världen. Så många som 66 olika länder har dock sin egna valutas valutakurs på ett eller annat sätt kopplad till Amerikanska dollarkursen eller använder US dollar (USD) som sin valuta. I vissa länder används både deras nationella valuta men också US dollar, antingen för turister eller som ett komplement till deras egna valuta eftersom dollarn står för stabilitet medans vissa mindre nationella valutor kan vara väldigt volatila.

Valutor hos olika valutamäklare

Vissa valutamäklare har inte alla olika valutor, därför kan det vara bra att göra sin hemläxa och läsa på om det är någon mer ovanlig valuta man vill handla med.

Det är givetvis bra att känna till vilka olika stora valutor som handlas med i världen. Just mer populär en valuta är desto större volymer handlas och då brukar den så kallade spread’en vara mindre, d.v.s. skillnaden mellan köp- och säljkurs. Detta är bra för dig som handlar med valuta eftersom det betyder att valutakursen behöver röra sig mindre i rätt riktning innan du har gjort en förtjänst.

För att underlätta ditt beslut att välja valutamäklare så anger vi i våra recensioner av mäklarna, vilka valutapar som erbjuds hos respektive mäklare.

Vilket valutapar ska man handla med som svensk?

För oss svenskar kan det, åtminstone till en början, vara enklast att handla med ett valutapar som man känner till växelkursen för som t.ex. EUR/SEK, GBP/SEK eller USD/SEK. Eftersom valutakurser också är kopplat till både politiska beslut, nationella händelser eller ekonomin i ett specifikt land så kan det också underlätta att handla med valutan i det landet man bor, då man ofta har en känsla för läget på marknaden samt naturligt följer händelser i landet. Om man tror att den svenska ekonomin blir starkare, landet går bra, företagen levererar bra resultat och liknande så blir ofta valutan (i vårat fall SEK) på lång sikt starkare, dvs man behöver färre antal svenska kronor för att handla den utländska valutan.

Kryptovalutor

Kryptovalutor, även kallade virtuella valutor eller digitala valutor, är valutor som handlas helt digitalt. Exempel på kryptovalutor är Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dash och Bitcoin Cash.

Digitala valutor: inga fysiska mynt eller sedlar med värde

Det finns alltså inga fysiskt utgivna mynt eller sedlar som har en monetärt värde. Valutorna finns digitalt, handlas och används vanligtvis på datorer eller mobiltelefoner. Dock representeras kryptovalutorna med sina egna symboler eller logos, vilka också kan förekomna i fysisk form tryckta på egna utgivna mynt antingen som samlarobjekt eller bara rent symboliskt. Dessa har alltså vanligtvis inget värde i sig självt eller koppling till den verkliga, digitala valutan.

Vem som äger vilka digitala mynt och hur mycket, kontrolleras vanligtvis genom en decentraliserad databas, distribuerad över nätverkets användare där man nyttjar s.k. blockkedjeteknik (“block chain” på engelska) för att hålla koll på transaktioner. Vissa virtuella valutor, t.ex. Ripple (XRP) bygger till skillnad mot Bitcoin och Ethereum på en centraliserad teknik där datan över vem som äger vad alltså inte är decentraliserad.

›› Här kan du läsa mer om Kryptovalutor

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

kontakta oss.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Följ oss på
DMCA.com Protection Status

Copyright© 2010-2019 www.valutahandel.se All Rights Reserved