fbpx

Alvin från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 6 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det var inte så länge som aktiemarknaderna fick uppleva någon form av stabilitet innan världen plötsligt ställs inför en situation med likviditetstörstande banker och inflation som inte viker. Något som man ju skulle kunna uppleva som att det är kaos med det mesta. Svensk livsmedelsindustri kallas till samtal med regeringen och fransmännen är fly förbannade för att de ska behöva jobba till hela 64 – års ålder. Vad är det som händer egentligen?

En spännande aspekt av mänskligt beteende är att fokusera på de problem som vi har framför näsan idag, men i vilken utsträckning drar vi paralleller kring vad som hänt tidigare inför vad som nu sker. Gällande den rasande inflationen så verkar det nu som att anklagande blickar riktas mot livsmedelsindustrin som man i någon mening vill få att sluta höja priserna. Just denna sektor är rent populistiskt sett en tacksam aktör att ge sig på, vi vet ju alla hur rika till exempel enskilda ICA-handlare kan vara. Ägaren till ICA MAXI i Järfälla (Källa; Sydsvenskan 230319) har tydligen tre Bentleys, en Mercedes, en BMW och en Ferrari.

Ingen tycker synd om ICA-handlare i inflationstider
Ingen tycker synd om en ICA-handlare som tjänar mindre pengar eller till och med går i förlust ett enskilt år. Det är ju dock så klart så att vi som har lite perspektiv på saker och ting (förhoppningsvis de flesta av oss) förstår ju att det inte är ett alternativ att införa pristak på matvaror, för då skulle vi ganska snart inte ha mat i butikshyllorna överhuvudtaget då ingen vettig affärsrörelse kommer vara intresserade av att driva en verksamhet med förlust. Man höjer inte priserna av girighet, man gör det för att produktionskostnaden stigit. Eventuell girighet lär vara på marginalen! Tycker du det är för jävligt att det finns snor-rika ICA handlare så föreslår jag att du istället för att rikta ilska ser den egna möjligheten att starta en ICA-butik, överlever du de första åren väntar förmodligen en mer bekväm tillvaro…

Istället är ju så klart inflationen drivet och sprunget hur något helt annat än enstaka fuskande ICA-handlare. Det är ungefär lika missriktad kritik som att påstå att festsugna Lidingöungdomar är de som upprätthåller efterfrågan på droger i hela Stockholmsregionen – dumheter.

Bankkriser är inget att leka med
När det kommer till vad som kan tänkas vara en bankkris så ska man ha klart för sig att bankkriser inte är något att leka med, det är väl därför som marknaden reagerar så kraftigt och tydligt omedelbart i samband med de dåliga nyheterna kring bank-kollapserna i USA. Folk med insättningar blir räddade och Credit Suisse får nödlån och blir eventuellt uppköpt på något sätt av UBS. Att banker får problem i rådande miljö med så hastig omställning kring de makroekonomiska faktorerna är inte särskilt konstigt. Det är massor med aktörer, företag och privatpersoner som får problem. Fråga vilken “personlig bankman” som helst så lär ni få berättat för er att det är en väldig ökning på folk som önskar att slippa amortera för tillfälligt. Precis som med inflationen så har rådande situation så klart sin orsak  långt tillbaka i tiden. Mer eller mindre hela 2000 – talet har haft en märklig syn på risktagande och pengar. Nu är frågan hur illa det är – räcker nuvarande insatser för att stävja utvecklingen eller kommer nu en flodvåg av nyheter kring banker som har problem? Så länge som problemet (för högt risktagande) inte adresseras i grunden finns det risk att den ena krisen blir värre än den tidigare. Att sparka problemen framför sig leder oundvikligen till slut till en omöjlig situation – frågan är om det är det man gjort eller om åtgärderna efter finanskrisen varit tillräckliga. Jag vet inte,  det återstår att se – men att det finns för högt risktagande i marknaden har nu blivit uppenbart. Och när det gäller inflationen är det ju inte priserna på mat i butik som satt igång den här snurran, det gjorde politikerna som sagt själva med buller och bång 2020 – jag undrar om de ens förstår det själva än.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Lägst spread, bäst support. Prova skandinaviskt grundade trading plattformen Skilling idag som har bankID och automatisk skattehantering för trading!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Inte ovanligt med sura fransoser
Sura fransoser är inget ovanligt men med våra ögon sett, reagerar man inte lite väl häftigt på att behöva jobba till 64 – års ålder. För oss som svenskar framstår det som en icke-fråga men är så klart finansiellt betingat. Enligt en artikel i Sydsvenskan den 18 mars så går det 1,7 franska arbetande per fransk pensionär. Det är ingen svår matematik att förstå att den ekvationen inte går ihop, det är mycket annat som de där 1,7 arbetande ska vara med och finansiera. Att i ett samhälle inte vilja vara med och göra sitt för “the greater good” är ingen särskilt positiv signal och kan vittna om slitningar i samhällsbygget. Saker som hänt tidigare leder till att man blir mindre benägen att offra sig själv. Man sluter sig och ser till sitt – känner ni igen det? Ett samhälle som blir mindre tolerant, en värld som blir alltmer konfliktbenägen och en värld som sluter sig – det verkar tyvärr vara ett led i en större trend. Samtidigt – vi vet att fransmännen har ett speciellt förhållande när det kommer till att visa missnöje kring politiska reformer. Det kanske inte är något att hetsa upp sig över?

Hur kommer de finansiella marknaderna reagera?
När det gäller de finansiella marknaderna blir det nu oerhört intressant att se hur de reagerar. Det finns fullt med otäcka händelser som snarare än att fungera som starten på en hemsk krasch istället fungerat som katalysatorer för världens börsrally. Greklandskrisen var ingen trevlig upplevelse men åren efter var alldeles lysande. Vidden av problemen är så klart svåröverblickade och officiella utspel om att banksektorn är “säker” är inte värda ett smack – vad de ska de säga? Tänk om Yellen går ut och säger officiellt att banksystemet är insolvent – det går ju så klart inte! Det är lite som en fotbollstränare som “har vårt fulla stöd”, bara att orden yppas är illavarslande. Ibland är det sant, ibland inte – jag antar att man säger det för att vinna lite tid medens man försöker reda ut vad det är som egentligen händer och hur läget är. De har alltså förmodligen ingen aning – eller hade inte för en vecka sedan i varje fall. Tips: Ett alternativ för trading sugna kan vara VIX index, som mäter volatiliteten på marknaden.

Vad som händer i världen kan tyckas oklart, men vi har i varje fall några fasta hållpunkter som tål att repeteras. Världen blir mindre öppen, regeringar spenderar pengar igen (inflation) och globaliseringsprocessen (inflation) har stött på stora motgångar. Det finns konflikter i vårt närområde, krig kostar oerhörda pengar och slukar mängder med resurser (inflation). Klimatomställningen (inflation/produktivitet) och digitaliseringen (produktivitet) ger väldiga möjligheter men leder också till förändrade förutsättningar – några vinner andra slås ut. Det skapar turbulens oavsett. Vissa grupper känner sig orättvist behandlade andra känner sig som vinnare! Vissa har förutsättningar att ställa om men gör det inte och andra kommer in i det nya segmentet från scratch.

Oavsett – världen är komplex och det är så mycket som förändras nu att det bästa nog bara är att fatta mod, spänna fast säkerhetsbältet, fokusera på den kommande kilometern, trycka plattan i mattan och vara beredd på S-kurvor, chikaner och upploppsrakor var och när som helst!

 

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.