fbpx

Christian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 43 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Blankning av tillgångar som aktier, kryptovalutor, valutor och råvaror har blivit betydligt enklare och mer tillgängligt för fler sedan CFD'er lanserades på marknaden för drygt 20 år sedan. Är Du möjligtvis sugen på att testa, efter att aktiemarknaden fallit rejält för många tillväxtaktier på slutet? Så här fungerar det.

Blankning, gå kort, ta korta positioner eller shortselling på engelska – kärt barn har många namn. Metoden ger traders möjlighet att tjäna pengar när tillgångar går ned och förlorar i värde, vilket således innebär att det är raka motsatsen till när du investerar och hoppas på en uppgång.

Ett av de mest populära sätten att blanka eller gå kort är med hjälp av CFD'er – det vill säga derivatinstrument med vilka du tillåts spekulera i prisförändringar på en tillgång utan att faktiskt äga den underliggande tillgången. Vinster och förluster genereras dock på samma sätt som vid traditionell handel – differensen mellan ditt ingångspris och ditt exitpris utgör din vinst (eller förlust). Vidare är CFD'er också hävstångsprodukter, vilket möjliggör trading med endast ett mindre startkapital. Hävstång eller belåning innebär ett högre risktagande, men gör också trading tillgängligt för fler och den potentiella avkastningen högre.

Är du nybörjare och vill testa blankning med CFD'er är det förstås viktigt att du förstår hur det fungerar och vilka risker/möjligheter det innebär – men det kan också vara intressant att veta hur länge metoden funnits och var den kom till. Så låt oss kika på lite bakgrundhistoria. Ifall du inte orkar vänta och vill blanka direkt, så kan du prova genom att öppna ett gratis konto hos Skilling.

Hur började blankning med aktier?

Strategin där man lånar aktier och säljer dem med förhoppningen om att sedan kunna köpa tillbaka dem till ett lägre pris – vilket är det blankning går ut på – är ingen ny metod på börsen. Redan under den berömda Krügerkraschen tvingades Ivar Krüger själv att köpa aktier i sina egna blödande bolag för att motverka de massiva blankningar som pågick.

När det kommer till blankning med CFD'er får vi däremot spola fram tiden en hel del. Instrumentet lanserades i Storbritannien av Jon Wood och Brian Keelan i slutet av 1990-talet där det snabbt blev populärt eftersom det faktum att man inte behövde äga själva tillgångarna förenklade processen avsevärt. I början av 2000-talet spreds fenomenet utomlands och dök upp på marknader runtom i hela Europa, Asien, Nordamerika samt i Sydafrika och Australien.

Från att traders tidigare fick kontakta sin mäklare eller bank telefonledes för att såväl blanka som investera i aktier, är handeln idag i stort sett helt nätbaserad – och för många av de kortsiktiga affärer som görs används just CFD'er.

Testa blankning med CFD'er hos en seriös, transparent och global mäklare – öppna ett konto hos Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova blankning med en av svensk sajt som är den mest moderna och innovativa. Börja trada med CFD'er hos Skilling, utan courtage och avgifter, du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Vad är aktieblankning?

Aktieblankning är alltså en tradingmetod som tillåter dig att tjäna pengar på en aktie när priset på den sjunker. Processen går ut på att du lånar önskat antal aktier av din mäklare, säljer dem till aktuell kurs och sedan köper tillbaka dem när priset har gått ned.

Genom att du säljer aktierna dyrt och köper tillbaka dem billigt gör du en vinst på mellanskillnaden. Detta förutsätter dock givetvis att priset de facto går ned – och för detta finns aldrig några garantier. Skulle din prognos slå fel och priset istället stiger förlorar du pengar. Hur mycket du tjänar eller förlorar beror dels på hur mycket priset sjunker eller stiger – men också hur hög hävstång du har använt. En högre hävstång ger en större förtjänst om priset sjunker, men också en större förlust om det istället stiger. Således är det viktigt att använda hävstång med försiktighet och att hålla sig på en rimlig risknivå.

Kan man blanka annat än aktier?

Korta positioner kan förutom i handel med aktier också användas för tillgångar som råvaror, index, valutor och kryptovalutor. Idag finns en uppsjö av onlinemäklare som erbjuder CFD-handel med ett komplett utbud av olika premiumtillgångar till konkurrenskraftiga spreads och med bra villkor. Två av favoriterna här på Valutahandel är Skilling – en skandinaviskt grundad mäklare som är särskilt populär bland svenska traders – samt Capital som med sitt generösa utbud och sin innovativa AI-teknik är en av de mest moderna mäklarna i världen.

Här kan du läsa mer om valutahandel med CFD'er – och här kan du öppna ett konto hos Skilling. Registrering sker snabbt och säkert med BankID. Under mars så har Skilling förlängt sin kampanj, så alla aktier (både svenska, amerikanska och europeiska) handlas helt utan courtage och utan någon nattlig räntekostnad. Aldrig har det varit billigare eller enklare att blanka aktier med CFD'er.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Testa blankning hos en populär mäklare med låga avgifter och brett utbud av instrument. Börja handla hos Skilling redan idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Vem kan blanka idag?

Det faktum att CFD'er gör det möjligt att blanka även om man inte mycket pengar att satsa själv gör metoden tillgänglig för betydligt fler. Mindre summor gör det annars i princip omöjligt att göra några ordentliga vinster vid blankning eftersom positionerna blir för små, men tack vare hävstången i CFD'er kan du öppna en position som är 2, 5, 10, 20 eller 30 gånger större än det kapital du faktiskt lägger in. Väljer du en icke EU-reglerad mäklare är nivåerna även betydligt högre än så, men då är säkerheten för dig som kund också väsentligt sämre. Således bör du alltid välja en mäklare med licens inom EU.

Rent kunskaps- och erfarenhetsmässigt behöver man inte vara expert på trading för att blanka aktier eller andra tillgångar, men givet riskerna är det förstås rekommenderat med lite kött på benen först. Läs på om metoden och vad du behöver göra för att minimera riskerna och öka chanserna till vinster så mycket som möjligt.

Möjligheter och risker med blankning

Precis som allt annat finns såväl fördelar som nackdelar, möjligheter som risker med blankning – vilka vi i stort redan har berört. Den största fördelen med blankning är förstås att det öppnar upp ett bredare spektra av marknaden där du inte bara kan tjäna på uppgång, utan även på nedgång. Den främsta risken är att du aldrig kan veta säkert att priset på den tillgång du har blankat faktiskt kommer att sjunka – och då förlorar du istället pengar.

Vill du veta mer om blankning och vilka de bästa mäklarna för CFD-handel är? Ta en titt på Valutahandels topplista över de bästa mäklarna på marknaden.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.