fbpx

Frida från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 40 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Inför årets första räntebesked i Japan väntades landets centralbank lämna besked om en höjning av den låga styrräntan. Istället meddelade BoJ att man tills vidare lämnar styrräntan oförändrad på en negativ nivå – trots tecken på att inflationen är på väg uppåt. Ett besked som omgående slog igenom i valutahandel med JPY.

Tidigt imorse svensk tid tappade den japanska yenen över 2% i värdet gentemot den amerikanska dollarn. Kursen för USD/JPY steg från drygt 128 yen per dollar till närmare 132 yen per dollar som en direkt reaktion på den japanska centralbankens besked om att man i dagsläget inte kommer att göra någon justering av landets styrränta.

Efter att den sedan flera decennier låga inflationen i Japan börjat stiga och tecken kan ses på att den eventuellt kan komma att skena iväg precis som i västvärlden, förväntade sig många ett annorlunda utfall av bankens senaste penningpolitiska möte. En höjning var enligt många given, varför beslutet att hålla kvar vid gällande minusränta följdes av viss förvåning.

Japan ligger kvar på minusränta

Beskedet efter januari månads penningpolitiska möte för BoJ innebär alltså att den japanska styrräntan ligger kvar på -0,10%. Med det senaste årets utveckling, där majoriteten av länder har höjt räntan och frångått tidigare lägre nivåer, blir Japan i sammanhanget något av ett unikum. Inflationen är förvisso en helt annan än i många andra västländer, men senaste månaderna har den likväl börjat klättra uppåt även i Japan. Ett land som annars kämpat med det motsatta i många år – dålig tillväxt till följd av bland annat en åldrande befolkning.

Senaste rapporten från BoJ visade en årlig inflationstakt i landet på 3,7% i november 2022. Lågt i jämförelse med många andra – inte minst Europa – men för Japan den högsta nivån på över 40 år. Någon statistik för december har ännu inte publicerats.

Varför har räntebeskedet fått en så negativ effekt på JPY?

För att förstå dagens smäll för JPY måste vi blicka tillbaka till slutet av fjolåret. I december 2022 vidtog Bank of Japan ett antal åtgärder som av många tolkades som tecken på att en normalisering av landets drygt 30-åriga generösa räntepolitik var på gång. Man ökade bland annat upp statliga investeringar till 9 triljoner JPY per månad från tidigare 7,3 triljoner JPY, och likaså räntorna på statliga räntepapper med både kortare och längre löptider. Flera experter har i media också spekulerat om att BoJ sannolikt kommer att ta ytterligare steg mot en mer åtstramad finanspolitik.

Summan av kardemumman för allt detta blev att traders i hög grad väntade sig att en höjning av räntan skulle bli verklighet efter BoJ:s möte i januari. När så dock inte blev fallet, small det mot de som tagit positioner baserade på de prognoserna och JPY sjönk som följd.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla USD/JPY och 1000+ andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Viss återhämtning har skett under dagen

Kursen för USD/JPY toppade på 131,42 tidigt imorse svensk tid. Sedan dess har yenen dock hämtat igen en del och dollarn handlas återigen för under 130 yen. I skrivande stund ligger kursen på 128,90 – att jämföra med knappt 128,30 strax före midnatt natten mot idag onsdag.

Värt att nämna är också att det oförändrade räntebeskedet fick positiv effekt på japanska börsen, som öppnade på plus under onsdagsmorgonen.

Hur länge väntas BoJ lämna styrräntan oförändrad?

Dagens räntebesked ger en tydlig signal om att Bank of Japan i dagsläget inte finner tillräckliga argument för att förändra den mjuka policy man haft i drygt tre decennier. Åtminstone inte just nu. Landet har som tidigare nämndes kämpat med en för låg inflation och är med det säkerligen restriktiva med att införa åtgärder som kan komma att dämpa ekonomin för mycket. Det är en svår balansgång. Samtidigt lär man förstås agera om utvecklingen fortsätter åt samma håll och inflationstakten börjar nå nivåer som de i USA och framförallt Europa.

För den som ser möjligheter i valutahandel med USD/JPY, eller andra valutapar med JPY, är det i vanlig ordning viktigt att hålla sig ajour med utvecklingen. Samtidigt som den uteblivna räntejusteringen verkade till yenens nackdel nu, skulle kursen för USD/JPY ändå kunna mjukna något om Fed börjar slå av på takten i sina åtstramningar, vilket många förutspår.

På våra valutasidor kan du se livekurser för USD, JPY, EUR och många andra stora valutor. För tips om bra valutamäklare – se vår topplista för bästa valutamäklare, komplett med recensioner och omdömen för ett stort antal olika aktörer.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Förstklassig trading med låg spread och snabba avslut. Testa Degiro du med!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.