fbpx

Olof från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 4 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronan har under en tid haft det tufft mot framförallt euron – men ser nu även ut att försvagas mot andra storvalutor som USD, GBP och CHF. Är det en tillfällig dipp eller kommer SEK fortsätta att försvagas och få valutahandlare att dra öronen åt sig för en investering?

I början av 2021 konstaterades att den svenska kronan blev den av världens 36 största valutor som utvecklades allra bäst under 2020 – trots en brinnande pandemi och en global ekonomisk kris. SEK steg totalt under fjolåret hela 13,8% mot dollarn. En utveckling som till viss del kan förklaras med en väldigt svag kurs vid inledningen av 2020, men också av det faktum att Riksbanken slopade minusräntan och den tidigare ganska unika räntepolitiken – medan många andra länder istället sänkte räntan under 2020. Däribland USA, vilket fick som resultat att kronan stärktes och dollarn försvagades.

Viktigt att belysa är dock att detta inte nödvändigtvis betyder att den svenska kronan är stark. Läget är mer nyanserat än så. Kronan stärktes kraftigt mot USD i fjol – men dollarn försvagades också kraftigt mot i stort sett alla valutor. Vidare har kronan förvisso också hämtat in en del mark mot både euron och det brittiska pundet, men detta har också föregåtts av flera års försvagningar till följd av de upprepade svenska räntesänkningarna. Kronan har under 2020 och början av 2021 alltså stärkts – men den är långt ifrån stark.

Utsikterna framgent ser enligt många analytiker dessvärre mindre positiva ut för kronan, så måhända har fjolårets återhämtningsrace kommit till ända för den här gången. Tekniska analyser talar för att SEK sannolikt kommer att försvagas mot såväl EUR som mot USD, GBP och CHF under kommande tid. Är du valutahandlare och sugen på att trada SEK kan det med andra ord bli mer lägligt att gå kort och blanka positioner snarare än att investera.

Analytiker sätter större tilltro till EUR framöver

Valutahandel rapporterade häromdagen kortfattat om att analytiker på bland annat TradingCentral har prognostiserat en starkare euro och en svagare svensk krona kommande tid. Analysen grundas bland annat på den tekniska indikatorn MACD – glidande genomsnittlig konvergens/divergens – som har fortsatt bryta igenom nollnivån. Ett mönster som indikerar att fortsatt uppgång är möjlig – eller till och med trolig. Prognosen har fått många valutahandlare att undvika långsiktiga investeringar i den svenska kronan och istället blanka eller satsa på att gå lång i euron.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Sämre utveckling mot flera storvalutor

Som inledningsvis nämndes – och som förmodligen inte har gått någon förbi det senaste året – hämtade vår svenska valuta in en hel del mark mot den amerikanska dollarn under 2020. Mycket tack vare att Riksbanken för första gången på flera år övergav strategin med minusräntor och istället anammade en räntepolitik mer lik den i de flesta andra länder. Samtidigt vidtog USA ett flertal åtgärder för att hantera den ekonomiska krisen – däribland en räntesänkning samt att fylla på statskassan med enorma mängder nya pengar – vilket fick USD att rasa.

Idag kostar en USD 8,32 svenska kronor, vilket kan jämföras med 9,81 för precis ett år sedan. Kronans segertåg mot dollarn ser emellertid ut att brytas inom närmaste tiden – bland annat enligt TradingCentrals analyser där såväl MACD och RSI använts som indikatorer. Ett trendbrott som delvis förmodligen kan förklaras med att pandemin snabbare släpper sitt grepp om USA tack vare den snabba vaccinationstakten, vilket givetvis öppnar upp för en snabbare återhämtning.

Även CHF och GBP ser ut att stärkas mot SEK

Det är inte bara mot USD och EUR som svenska kronan ser ut att få det lite tuffare framöver. Det finns indikationer på att såväl det brittiska pundet som CHF kommer att stärkas mot SEK. Analyser på TradingCentral ger tecken på att utvecklingen för både CHF/SEK och GBP/SEK kommer att gå åt det sämre hållet för svenska kronan i både närtid och på längre sikt.

Vad beträffar CHF har kronan sedan Q2/Q3 i fjol hämtat in en hel del mark och stärkts ganska rejält. I maj 2020 kostade en CHF hela 10,08 svenska kronor – medan kursen idag är nere på 9,24 kr. En svag stigning har dock setts sedan slutet av mars och analytiker spår att francen kommer fortsätta stärkas på såväl kort som lång sikt. Enligt flera prognoser spås kursen ligga på närmare 9,50 om ett år och drygt 10,40 om 5 år. Dagens intervall ligger på 9,217-9,249.

Kronans kurs mot brittiska pundet har åkt både upp och ned det senaste året, men utan någon extrem volatilitet. GBP stärktes kraftigt mot USD under fjolåret och så gjorde ju även kronan. Hur utvecklingen för paret GBP/SEK ser ut framgent råder det delvis delade meningar om. Enligt TradingCentrals tekniska analyser finns indikationer på att SEK kommer att försvagas mot GBP framöver. Nuvarande kurs ligger på 11,74 SEK för 1 GBP – men såväl RSI som MACD tyder på återhämtning för pundet, och en stigning som kan komma att nå över 12 kr.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova valutahandel med copy trading, på en av marknadens mest moderna sajter. Börja trada hos eToro redan idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Här kan du blanka SEK och investera i andra valutor

Det mesta tyder på att det inte är läge för långa positioner i SEK framöver. Instämmer du i prognoserna och vill blanka SEK, eller kanske investera i någon av de storvalutor den spås tappa mot, finns flera bra mäklare att handla hos.

Skilling är en av Skandinaviens mest populära valutamäklare – med en svensk plattform, låga spreads samt flera valutapar med SEK att handla. AvaTrade och Capital är också de två topprankade alternativ som bägge är licensierade inom EU och som dessutom erbjuder svenska som språkalternativ på sina respektive hemsidor.

På Valutahandels topplista över bästa valutamäklare finner du fler aktörer att utforska, för vilka det också finns utförliga recensioner och ärliga omdömen att ta del av.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.