fbpx

Algot från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 33 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En indikator som många inte känner till är VWAP (Volume Weighted Average Price). Det är dock väldigt synd ifall du som sysslar med day trading och valutahandel för den delen, inte känner till VWAP. Varför? Jo, det är kanske den viktigaste indikatorn du kan använda som daytrader.

Även om det finns en myriad av indikatorer där ute och en gammal devis som jag kör efter är “Analysis Paralysis” – använd alltså inte för många indikatorer när du tradar. Risken blir att du utsätter dig för informationsöverflöde och aldrig kommer till skott med en entry och oftast för tidiga exits.

Det finns dock ett heligt graal när det kommer till vilken indikator jag aldrig skulle handla utan och det är VWAP. Vad VWAP gör är att ge dig det volymvägda snittpriset för den aktuella pågående handeln intradag. VWAP ska inte förväxlas med ett glidande medelvärde som endast väger samman X antal senaste öppnings eller stängningspriser (beroende på konfiguration). VWAP lägger samman totalt handlat ordervärde för handlade aktier genom antalet aktier handlat totalt. Du får alltså det sanna snittpriset.

VWAP är viktig sett ur perspektivet för institutionella traders och market makers då dessa använder VWAP som en vågmätare för när det är läge att distribuera (sälja) och ackumulera (köpa) positioner för att maximera vinst.

Som institutionell trader eller market maker handlar du stora positioner som i vissa fall kan kräva flera timmar eller dagar att ta sig i och ur såvida du inte vill lämna markanta spår i priset. För att det ska ske på ett bra sätt som möjligt så används VWAP för att hjälpa till och hitta rätt lägen för ackumulering eller distribuering av dessa positioner.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upplev MetaTrader, världens bästa plattform för trading på nätet. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Om en institutionell trader hanterar en stor order för kunds räkning innebär det också oftast en provision för tradern om låt säga 500.000 aktier i AAPL ska köpas upp och tradern kan ackumulera under VWAP istället för kring eller över.

VWAP är som sagt en viktig vågskål där handel under VWAP anses som bearish och över VWAP anses bullish. VWAP fungerar ofta som en punkt för motstånd eller stöd intradag om vågskålen är på väg att skifta från bull till bear och vice versa. Tänk dig att VWAP är som ett tidvatten där du knappast vill vara kvar i en kort position om priset plötsligt bryter uppåt genom VWAP och handlar över. Det är en stark indikation på att strömmen har skiftat. Stå inte i vägen.

VWAP kan INTE användas som en indikation på att en aktie är översåld eller överköpt. Det finns inget som säger att priset skall tillbaka till VWAP om det handlas långt över. Det är snarare bara en indikation på att stark köpkraft föreligger. Vice versa för en aktie som avyttras kraftigt och ligger långt under.

En ren intradagsindikator

VWAP är en ren intradagsindikator som återställs varje handelsdag. Det finns fiffiga varianter på VWAP som länkar ihop det volymvägda snittpriset över längre perioder. Men dessa är inte lika vanliga.

Se bifogade bilder på grafer där VWAP är inkluderat och se hur priset respekterar VWAP som ett stöd/motstånd och situationer där priset gått från ena sidan till den andra och verkligen skiftat strömmen.

$DPW som jag själv handlade för någn vecka sedan (se bild) stängde första 5 minuterna under VWAP vilket gav mig en andra chans för entry istället för Pre-market highs som var tänkt från början. När priset väl valt sin sida om VWAP (givetvis en hel del andra faktorer också såklart) så håller det sig oftast där en majoritet av handelsdagen.

vwap 1


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Tänk mindre. Följ proffsen. Prova copy trading från eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vart finns volymen?

Det är inte alla mäklare som rapporterar volymen, främst på grund av att det egentligen inte sker en central sammanställing. Det finns emellertid ett sätt att lösa detta på hos de valutamäklare som ligger i framkant, till exempel Skilling, Pepperstone och IC Markets. De erbjuder nämligen cTrader.

cTrader är en av världens främsta plattformar för valutahandel och online trading, och den tyngsta konkurrenten till MetaQuotes populära plattformar MT4 och MT5. cTrader är det cypriotiska finanstech-bolaget Spotware's mesta flaggskeppsprodukt, som sedan lanseringen 2010 har erövrat marknadsandelar på löpande band och idag används av miljontals traders världen över. Prova själv cTrader med Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Flest indikatorer. Lägst spread. Prova Skilling med demokonto idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


cTrader är en handelsplattform speciellt utvecklad för nätbaserad handel med olika typer av finansiella instrument. Genom cTrader kan användare både investera och spekulera i tillgångar som valutor, aktier, kryptotillgångar, index, råvaror och andra börshandlade produkter. cTrader är inte en mäklare i sig, utan står istället för teknologin och systemen genom vilka mäklare som saknar en egenutvecklad plattform (alternativt även vill erbjuda en tredjepartslösning som komplement) kan möjliggöra handel för sina användare.

Basutbudet i cTrader består av drygt 70 inbyggda tekniska indikatorer fria att använda för analys. Utöver detta finns också mängder av ytterligare tools att addera, antingen genom att bygga dem själv eller välja bland redan färdiga alternativ. Volym finns alltså som en indikator, och genom denna erhålls då VWAP. Du kan registrera dig hos Skilling här eller gå till deras sida om cTrader här! Det blir automatiskt ett demokonto, som kan göras om till riktiga pengar med hjälp av bankID.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.