fbpx

Niklas från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 19 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Jag tror nu personligen att vi befinner oss i ett avgörande läge kring inflation och räntor. I samband med stimulanserna och Covid lades grunden för vad som sen skulle att komma att bli en definitiv inflationständning när kriget i Ukraina bröt ut. Råvarupriserna skenade och priserna på det mesta steg!

Idag är vi i ett lite annat läge där både inflation och räntor faktiskt kommit ned, och inte minst har råvarupriserna på flera olika tillgångar fallit tillbaka rejält!

När det gäller oljepriset visade det sig att det ville uppåt – möjligen är det på grund av oljeraffinaderier såsom den i Tatarstan (3:e största i Ryssland) fått missiler från Ukraina. Det rapporterades dock att oljeflödet inte störts än, men vad händer framöver med olja och inflation?

Att bedöma exakt inflationspåverkan är så klart svårt men inte är det bra i varje fall. Frågan är om uppgången kan fortsätta, det är i varje fall långt ifrån omöjligt. Utöver de faktiska skeendena har ju inte minst Macron nu höjt tonaliteten i sin retorik som i princip går ut på att Ryssland inte får vinna – ”we will do whatever it takes” stil över det.

Nu är Macrons ord ingen lag, men en stat, myndighet eller en centralbank för den delen brukar vara ganska resolut. Det vill säga att någon form av eskalering av konflikten verkar mer sannolik än det motsatta, eller?

Aktiekurserna för oljebolag går upp
Oljebolagen på världens börser har reagerat positivt på det hela och förefaller vara på väg mot högre höjder. Oavsett ska man inte negligera energiprisernas genomslag på inflationssiffrorna.

Samtidigt – det bästa hade ju varit om räntorna kom ned och gav många pressade konsumenter och affärsidkare lite andrum. Och såvitt jag kan se finns det hopp – marknadsräntorna har kommit ned men de har studsat och segat sig uppåt igen sedan årsskiftet. Ska räntorna vända ned igen och kunna etablera en större negativ trend så är nuvarande situation ett alldeles utmärkt läge för det!

Come-back ifall inflationen går ner ytterligare
Förutom konsumenter (du och jag) så finns det väldigt många börsbolag som skulle kunna göra en grym come-back om inflationssiffrorna drog sig tillbaka på ett tydligt och hållbart sätt. I den mån konsument-bolag har hunnit anpassa sina priser så skulle de kunna skära guld med täljkniv en period, så länge de lyckas hålla den högre prisnivån mot kund intakt. Man får ju gärna känslan av att sådant sker – det är lätt att höja men jobbigt att sänka. Redan nu ser vi att bolag på börsen sedan en tidig tillbaka värderas om, förmodligen i hopp om framtida vacker räntemiljö. I Sydsvenska diskuteras det räntesänkningar så snart som i maj el juni.

Dollarn vägrar att ge upp
På valutamarknaden ser vi att dollarn fortsatt kämpar på och vägrar ge upp men att det samtidigt inte skett något tydligt avgörande än. Har dollar-trenden verkligen vänt eller klarar den av en ny furiös attack och att på riktigt utmana tidigare toppar/bottnar beroende på valutapar. Ska USD/SEK nå nya “highs”? EUR/USD nya “lows”?

Man skulle ju kunna misstänka att dollarn – om den drar iväg uppåt är ackompanjerat av lite mer dämpad till negativ utveckling på olika tillgångsslag och vice versa. Vi vet nu att många sektorer på börsen som har lidit markant har studsat ganska rejält och skaffat sig fallhöjd (!?) samtidigt som andra sektorer är så heta att de vill nå månen. Men det kan ju så klart också bli så att de aktier som drivit rallyt, ex Nvidia och dess gelikar toppar innan den breda marknaden som har en del att ta igen. Exempelvis konsument bolag och industrisektorn har en intressant framtid till mötes. Du kan som alltid handla på Skilling, som har ett brett utbud av både aktie CFD och valutapar.

Som vi vet hänger allt ihop och det hela avgörs nog av hur räntor och inflations utvecklas – för inte tusan kommer marknaden att klara av skenande marknadsräntor och en alltför kraftigt stigande dollar? Men som sagt – nuvarande situation på räntemarknaden är avgörande! Har räntor och inflation toppat eller inte!?

US 10 year – priser upp räntor ned och priser ned räntor upp

 

 

 

 

 

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.