fbpx

Greg från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren Libertex för 28 minuter sedan.

» Prova Libertex du med.
70.8% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD med den här leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Högre styrräntor sätter press på ekonomin men kan också innebära möjligheter i valutahandel. Med carry trading kan du dra nytta av skillnader i olika länders styrräntor och tjäna pengar på mellanskillnaden. Låter det invecklat? Nedan finner du en introducerande guide till hur carry trading fungerar, vilka möjligheter som finns och vilka valutor som i dagsläget kan vara attraktiva för den här specifika handelsstrategin.

Carry trading är en alternativ handelsstrategi till de för många kanske mer bekanta daytrading, swingtrading och scalping. Tillvägagångssättet syftar till att försöka dra fördel av skillnader i olika länders styrräntor för att på så sätt tjäna pengar på mer än hur själva valutaparet utvecklar sig.

I en period där många centralbanker höjer sina styrräntor kan carry trading vara en potentiellt attraktiv strategi att testa. Viktigt är dock att veta hur det fungerar samt hur du väljer lämpliga valutapar.

Vad är carry trading?

Kortfattat går carry trading ut på att utnyttja ränteskillnader i två olika valutor för att genom det få ytterligare avkastning än den som kan fås genom själva kursutvecklingen mellan de bägge valutorna. Vid carry trading säljer/lånar du pengar i en valuta med låg ränta och köper en valuta med hög ränta. Med räntan avses här alltså den styrränta som är aktuell i valutans land.

Genom att låna och sälj en valuta med en låg styrränta och köpa en valuta med hög ränta kan du tjäna pengar på mellanskillnaden. Carry trading blir därmed en form av alternativ valutaspekulation som komplement eller istället för vanlig valutahandel där enda möjligheten till avkastning är att köpa/gå in lågt och sälja/gå ut högt (eller tvärtom vid blankning).

Hur fungerar valutahandel med carry trading?

När det kommer till praktiskt utförande skiljer sig carry trading inte från vanlig valutahandel. Du handlar hos samma mäklare och genom samma konto som med övrig trading. När du hittat ett valutapar som uppfyller kriterier för carry trading och som du vill handla, tar du en kort position i den valuta som har låg ränta och en lång position i den valuta som har hög ränta. Vid valutahandel betalar du alltid ränta på den valuta du säljer – det vill säga går kort i – och erhåller ränta på den du köper, om du håller positionen över natten. Med andra ord är det här själva avkastningen i metoden kommer in.

Så länge du håller positionen öppen erhåller du ränta på den valuta du köpt, enligt den räntesats som gäller i det landet. Eftersom du betalar en lägre ränta för valutan du sålt än vad du får för valutan du köpt, blir det en positiv avkastning. Såvida inte valutan du gått lång i tappar i värde förstås. Ju längre du håller positionen öppen, desto mer kan du tjäna – men desto mer kan också ske på marknaden. Carry trading utförs liksom vanlig valutahandel vanligen med hävstång, vilket å ena sidan ökar exponering och den potentiella avkastningen, men å andra sidan även höjer risken.

Kom igång med carry trading du med – bli kund hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trygg valutahandel med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Fördelar och nackdelar med strategin

Carry trading kan vara en fördelaktig strategi när det finns ränteskillnader att utnyttja. I dagens läge, där flera centralbanker – framförallt västerländska – har höjt sina styrräntor, men somliga också ligger fortsatt lågt kan flera möjligheter stå till buds.

Precis som med alla andra strategier finns emellertid både fördelar och nackdelar med den här typen av valutahandel. För att du ska kunna fatta väl genomtänkta investeringsbeslut är det viktigt att du känner till bägge sidorna – såväl möjligheterna, som riskerna.

Den främsta fördelen med carry trading är naturligtvis möjligheten att tjäna pengar på mellanskillnaden i ränta, utöver utvecklingen i själva växelkursen. Ränteförtjänsterna blir en bekväm passiv inkomst. Lägg dessutom till att räntan beräknas på positionens storlek, vilken med hävstång kan vara stor trots att du satsat relativt lite av ditt egna kapital.

Samtidigt är hävstången även en av de största riskerna med carry trading. Detta eftersom den större exponeringen också ger större förluster om kursutvecklingen skulle gå åt fel håll. Valutamarknadens volatilitet är också en riskfaktor – osäkerheten är stor och läget kan förändras snabbt. Ytterligare en risk vid carry trading är också att de valutor som oftast är mest attraktiva för metoden även är högriskvalutor med hög volatilitet. De valutor som har riktigt hög ränta och som därför kan verka tilltalande vid första anblick, är inte sällan skräpvalutor som inte är lämpliga för köp.

Aktuellt ränteläge 2022-23 – vilka valutor kan vara lämpliga för carry tradinf?

Som vi var inne på ovan är alla valutor inte lämpliga för carry trading – eller valutahandel överhuvudtaget. Det är mycket viktigt att inte bara stirra sig blind på räntan för en viss valuta, utan även se till helheten. En valuta med mycket hög ränta men riktigt dålig utveckling blir sannolikt ingen bra affär.

För att kunna lyckas i valutahandel med carry trading gäller det alltså att både hitta ett lämpligt valutapar med en lågräntevaluta att gå kort i och en högräntevaluta att gå lång i – och att valutan du köper också är värd att investera i.

I nuläget, när majoriteten av världens centralbanker höjt sina räntor, är det enklare att hitta potentiellt bra valutor att gå lång i. Både USD, AUD, NZD och CAD kan vara alternativ att överväga. Som offervaluta – det vill säga den lågräntavaluta som du lånar och säljer – är JPY det mest populära valet. Japan har varit ett lågränteland i flera decennier, varför JPY också kommit att bli en klassiker för just carry trading. Styrräntan i landet ligger fortfarande kvar på –0,10%, att jämföra med USA:s 3,75-4,00%, Kanadas 3,75% och Nya Zeelands 3,50%. Även EUR/JPY kan förstås vara en kandidat för strategin, då ECB också höjt räntan rejält och spås göra det ytterligare, och euron dessutom stärkts mot yenen under det gångna året.

Vill du lära dig mer om olika sätt att handla valuta? Se gärna artikeln om bästa strategier för valutahandel samt samlingssidan om olika tradingstrategier.

Guide till bra mäklare hittar du som vanligt i vår topplista över bästa valutamäklarna.

Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: EUR500
Beskrivning: Testa carry trading hos en EU-reglerad toppmäklare med riktigt bra utbud och förmånliga villkor. Bli kund hos NS Broker du med!

Riskvarning: 61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.