fbpx

Kennet från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 32 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De förändrade ekonomiska förutsättningarna för den globala energiindustrin har förändrat hur referenspriserna används för säkring av risk och denna omvandling kommer sannolikt att fortsätta under de närmaste åren, spår Erik ForsellValutahandel.

3 stora typer av oljekontrakt

De tre största börshandlade kontrakten – CME Groups NYMEX West Texas Intermediate, Intercontinental Exchanges Brent och Dubai Mercantile Exchanges Oman är alla väldigt omsatta marknader. För närvarande är Brent råolja kontrakt anses det globala riktmärket, men vissa bedömare anser att detta endast är på grund av de genomgripande förändringar som sker i den amerikanska energibranschen och att när detta har utvecklats och trafiken från Cushing samt utbyggnaden av Seaway-ledningen och Keystone XL är färdiga kommer WTI kontraktet återta sin plats som det globala riktmärket för prissättning av råolja. Nedan ser vi ett antal av de olika råoljekontrakt som handlas på den nordamerikanska marknaden.

3 olika sorters olja

Vad tillverkas för olja i USA?

Under de senaste åren har USA producerat en rad olika sorters råolja, till exempel Louisiana Light Sweet, i en omfattning som tidigare var helt otänkbar. I och med en ökad produktion av nya råoljor har det varit svårt att kunna sia om vilken av alla dessa som skulle fungera som benchmark eller riktmärke för de andra sorterna. Men än idag så står WTI-olja för den största andelen av USA's oljeproduktion.
Nedan går vi igenom lite mer om olika faktorer som kan styra valet av olja och vilka förändringar som kan tänkas ligga i tiden. Prova handla Brent olje-CFD'er genom Skilling här!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olje CFD'er med Skilling. Enkelt och smidigt. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Import och export av Amerikansk olja

Vidare är den amerikanska infrastrukturen byggd för import, inte för export varför många levt i tron att efterfrågan på råolja skulle bestämmas av Kina och att allt mer av produktionen skulle komma ut i Mellanöstern. De senaste årens teknikutveckling har lett till att USA istället har kommit att bli en stor producent som på sikt kan komma att exportera råolja.

Överutbudet har lett till att pressa priset på WTI, medan kursen på Brent stigit som en följd av fallande produktion i Nordsjön, men också på grund av en geopolitisk oro i Mellanöstern. Dessa två faktorer har lett till att skapa en snedvridning på oljemarknaden vilket gjort att prisskillnaden dessa råoljor emellan har legat på minst 20 USD per fat till Brentens fördel. De flesta bedömare är emellertid ense om att priset på WTI kommer att stiga medan Brenten kommer att falla vilket kommer att göra att prisskillnaden upphör eller övergår till WTI:ns fördel.

Olje pipeline i USA

Att förändra infrastruktur tar tid

Speaden mellan WTI och Brent kommer att minska när infrastrukturen byggs ut, men det tar tid. Vi har emellertid redan sett förändringar genom att flödet i Seaway-pipelinen går numera går från Cushing ned till Gulfkusten vilket underlättar exporten. Det behövs emellertid en större och snabbare utbyggnad för att den amerikanska oljesektorn skall kunna dra fördel av detta.

Det behövs ett system som kan transportera olja från USAs norra delar och distribuera den till Gulfkusten, men även till de amerikanska öst- och västkusterna. För att bygga ut detta system krävs emellertid en bättre infrastruktur, något som kräver stora investeringar. Den bästa nyheten för den nordamerikanska oljesektorn är att den ekonomiska utvecklingen har lett till en betydande tillväxt något som i sin tur har ökat aptiten för investeringar inom energiindustrin i syfte att expandera marknaden för råolja.

När infrastrukturen är på plats bör prisspreaden mellan WTI och Brent sannolikt kommer att börja spegla kostnaden för att transportera olja från Cushing till Mexikanska golfen.

Flytande olja

Hur skiljer sig brent och WTI olja?

Kanske du undrar vad skillnaden är mellan Nordsjöolja som kallas brent, samt WTI som är en förkortning av “West Texas Intermediate” oljan.

Medan WTI-oljan består av två olika typer råvara, dels lätt men även söt råolja. På NYMEX i New York så är det framför allt WTI-olja som handlas i stora kvantiteter, medan London och Dubai (Dubai Crude) framför allt erbjuder Brent oljan till försäljning.

Rent utseendemässigt och volymmässigt, så är WTI-oljan lätt och söt, samt har en låg densitet. Alla terminskontrakten på NYME i USA baseras på WTI-olja, men som privatperson så brukar man handla med CFD'er istället, för annars så riskerar man att få fysisk leverans om man inte är riktigt vaken och med på noterna. Brent-råolja kommer från Nordsjön och Mellanöstern och det räknas som en sötare, lätt råolja.

Som konsument har du endast ett fåtal olika alternativ att välja mellan när du tankar din bil, men det finns faktisk 161 olika internationellt handlade råoljor. De skiljer sig alla åt i fråga om egenskaper, kvalité och pris. Två av de mest omsatta typerna av råolja är WTI, eller West Texas Intermediate, och Brent.

Så är en bättre än den andra i termer av kvalitet? Vilken framstår som vinnare i fråga om pris?

För det första finns det en WTI-typ av råolja, som också är känd som Texas Light Sweet. Generellt sett används WTI som riktmärke i oljeprissättning.

När det gäller kvalitet, betraktas WTI som en lätt råolja, som innehåller ungefär 0,24 % svavel. Som en ”sweet crude” anses den som bättre jämfört med andra råoljor, som till exempel Brent. WTI raffineras i Mellanvästern och runt den mexikanska golfen.

Å andra sidan är Brent en söt lätt råolja, på grund av dess inneboende egenskaper. Brent används som baspris på Crude-olja i nästan två tredjedelar av alla råoljeleveranser internationellt.

Denna typ av råolja är idealiskt för att göra bensin och medeltunga destillat, som huvudsakligen produceras i den nordvästra delen av Europa.

WTI
+WTI används framför allt för bensin.
+Väldigt populär i USA.

Brent
+Brent kan användas för flera typer av områden eftersom den har högre kvalité och behöver bearbetas mindre.
+Normalt så är Brent dyrare än WTI-olja, åtminstone de sista 3 åren, men priserna kan såklart skiftas över tid.
+Används mer i Europa.

Vilka sajter är bäst för trading med olja?

Du kanske har sett vår topplista över de bästa råvarumäklarna? När det specifikt kommer till just olja, så har vi på Valutahandel några favoriter när det kommer till handel med olja.

Skilling: Det är sanslöst snabbt och smidigt att komma igång med den skandinaviskt grundade trading-sajten Skilling. Börja med ett riskfritt demokonto för att prova på. Sedan kan du handla brent CFD'er eller WTI-cfd'er med riktiga pengar när det är dags. För övrigt så finns det även naturgas CFD'er att handla hos Skilling.

Capital: Med ett extremt stort utbud av oljeprodukter, så är Capital en av våra favoriter. Du kan t. ex handla GUSH, ett index som baseras på oljeaktier i S&P med 3x hävstång. Andra spännande produkter förutom de vanliga olje-cfd'erna är Brent crude futures för varje månad fram till mars, 2021. Prova signa upp med Capital idag och upplev ett fantastiskt utbud och en väldigt användarvänlig plattform.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Storslaget utbud av oljeprodukter och extremt användarvänligt plattform. Prova Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.