fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 14 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Drygt två veckor in på det nya året står USA inför risken att nå gränsen för det statliga skuldtaket så snart som på torsdag. Detta menar en representant för US Department of Treasury, som också säger att en snabb åtgärd måste till för att inte riskera allvarliga konsekvenser för såväl den amerikanska ekonomin, som den globala. Valutahandel ger dig en uppdatering om läget och hur detta kan komma att påverka utsikterna för den amerikanska dollarn.

Den amerikanska staten står inför risken att slå i det statliga skuldtaket redan inom bara några dagar eller en vecka – en utveckling som just nu ger upphov till stor oro i Washington. Skuldtaket, vilket är en lagstiftad gräns för hur hög landets totala nationalskuld kan tillåtas bli, ligger på 31,4 triljoner USD. Slår belåningsgraden i taket kan dock gränsen behöver höjas, alternativt att andra extraordinära åtgärder tas till.

Vill du inspireras av andra i din trading? Prova valutahandel med copy trading hos eToro.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/USD och 1000+ andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Larm från Janet Yellen på US Treasury

Varningen om att gränsen för skuldtaket sannolikt kommer att nås inom kort kom i fredags förra veckan. Janet Yellen, anställd på amerikanska finansdepartementet US Department of Treasury, flaggade för att USA:s statsskuld är farligt nära maxgränsen och varnade samtidigt för möjliga oåterkalleliga konsekvenser om så sker och inga åtgärder vidtas. Yellen kommunicerade sina farhågor i ett brev till den amerikanska kongressen, i vilket hon skrev att USA enligt prognoser kommer att nå sitt skuldtak nu på torsdag den 19 januari. Om så sker kommer departementet enligt Yellen att behöva ta till extraordinära åtgärder för att hantera situationen.

Vidare belyser hon också risken för irreversibla skador på den amerikanska ekonomin såväl som den globala om skuldtaket uppnås och det uppstår ett dödläge i hur läget ska hanteras.

Inte första gången den amerikanska statsskulden närmar sig max

Att USA är uppe och snuddar vid sitt så kallade debt ceiling är i sig inget unikt – landet har befunnit sig i ett liknande läge förut. Vad som skiljer den här gången från de tidigare tillfällena är emellertid hanteringen av situationen. Tidigare har man löst problemet genom att kort och gott höja skuldtaket och därmed ge ökat utrymme. Senaste gången en höjning gjordes var i december 2021, då gränsen höjdes med 2,5 triljoner USD till den nivå som gäller idag; 31,4 triljoner USD.

När USA nu återigen närmar sig taket är tonen emellertid annorlunda bland makthavarna. Republikanerna i USA:s representanthus – i vilket republikanerna har majoritet – säger att de inte kommer godkänna en ny höjning av skuldtaket den här gången. Inte såvida det i sådana fall också kommer med budgetnedskärningar och andra eftergifter.

Varnar för riskerna med ett dödläge

Skulle skuldtaket nås nu på torsdag, eller i dagarna omkring, och inga åtgärder sätts in för att lösa situationen riskerar USA ett dödläge. Något som i sin tur, enligt Janet Yellens farhågor, kan leda till stora och beständiga ekonomiska konsekvenser för både USA och omvärlden. Hon menar att kongressen skyndsamt måste fatta beslut om att antingen höja skuldtaket, eller tillfälligt stryka det.

I sin varning om irreversibla ekonomiska skador ifall ett dödläge nås och ingenting görs hänvisar hon till 2011, då landet stod inför ett liknande läge. Skuldtaket uppnåddes och kaos utbröt på den amerikanska aktiemarknaden som konsekvensens av det dödläge som följde och inte minst – nedgraderingen av det amerikanska kreditvärdet. Från AAA (riskfritt) till AA+.

Vad kan hända om USA når sitt skuldtak på 31,4 triljoner USD?

Slår USA som prognostiserat i taket och ingenting görs – det vill säga att taket inte höjs eller gränsen tillfälligt slopas – kommer man behöva agera på andra sätt. Finansdepartementet kommer bland annat att behöva börja flytta runt pengar för att täcka de problem med cash flow som kommer att uppstå ganska omgående – en åtgärd som dock endast kommer vara gångbar i några veckor eller månader. När den möjligheten är uttömd kommer staten få problem att uppfylla många av sina betalningsskyldigheter. Något som i allra högsta grad kommer drabba vanliga amerikaner då det bland annat innefattar socialförsäkringar och det offentliga sjukförsäkringssystemet Medicare.

Trots att USA vid ett par tidigare tillfällen stått inför liknande allvarliga situationer, har man hittills aldrig misslyckats med att hålla sina betalningsinställelser. Mycket på grund av att läget har undvikits genom en höjning av skuldtaket. Nekas en sådan åtgärd, varnar Yellen för att ett scenario likt det nyligen nämnda kan bli verklighet redan i juni.

Som det låter just nu verkar det emellertid vara svårt att nå en överenskommelse. Republikanerna vill inte godkänna en höjning av taket utan att Joe Biden går med på vissa villkor, och Biden låter i sin tur meddela att det här inte är en fråga för förhandling.

Risk för lång återhämtningsperiod med 2011 som facit

USA slog senast i skuldtaket under sensommaren 2011. Slutligen höjdes gränsen men den långdragna beslutsprocessen resulterade i ett dödläge som sedan gjorde att det tog flera månader för den amerikanska ekonomin att återhämta sig. Börsen kraschade och amerikanska pensionssparanden tog rejält med stryk. Att även denna gång använda sig av en praxis som brinkmanship – där man driver potentiellt farliga eller skadliga händelser eller utvecklingar till sin spets innan det ger ett resultat – anses av Yellen vara en risk alltför hög att ta.

Hur kan krisläget påverka dollarns värde?

Skarpa varningar om en potentiellt nära förestående skuldkris kan förstås påverka dollarns värde negativt. Inte minst då valutan redan tappat en del förtroende sedan senhösten 2022. Fed:s hittills aggressiva ränteåtgärder väntas från och med nu avta, med mindre höjningar, bibehållen ränta och så småningom även sänkningar som förväntad utveckling.

Exakt hur USD, och därmed valutahandel med USD, kan påverkas om skuldtaket nås – och kanske framförallt om ett dödläge utan åtgärder uppstår – återstår ännu att se. För den närmaste framtiden spår en del analytiker att dollarn kommer vara fortsatt stark givet det osäkra läget i världsekonomin, medan andra tror att styrkerallyt är över för denna gång och att valutan istället kommer att få det tufft.

Handla valuta med snäv spread och snabba avslut – bli kund hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: På jakt efter en kvalitativ valutamäklare på svenska? Prova Skilling. Registrera dig snabbt och säkert med BankID.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.