Växlingskurserna uppdateras var 5:e minut (senast 2019-08-22 03:43:11). Procentuell (%) förändring jämfört med gårdagens kurs.
USD/SEK 9.62 - 0.02 %
EUR/USD 1.11 + 0 %
EUR/GBP 0.91 - 0 %
GBP/USD 1.21 + 0 %

Följ oss på

Site Logo
USD/SEK 9.62 -0.02 %
EUR/USD 1.11 +0 %
EUR/GBP 0.91 -0 %
GBP/USD 1.21 +0 %
USD/CHF 0.98 +0.1 %
USD/TRY 5.73 +0.17 %
USD/GBP 0.82 -0.01 %
USD/NOK 8.94 +0.02 %
featured image

Trodde Du att de flesta fulingar som sysslar med insiderhandel fanns inom aktiehandel? Det kan nog stämma, men nog finns det en del fulingar även inom valutahandel.

Idag så gick Europeiska Kommissionen ut med ett meddelande att 5 stora banker fått böter på motsvarande hela 1.15 miljarder (MD) svenska kronor. Anledningen? De har haft ett hemligt samförstånd, så kallad maskopi eller konspiration, för att tillsammans tala om vad som händer på valutamarknaden.

Miljardbelopp i böter för konspiration vid handel med valutor
Fulingar tycks finnas inom alla branscher, så även bland de som handlar med valuta, vilket är tydligt efter den senaste anti-kartell rättegången. Europeiska Centralbanken (ECB) upptäckte efter ett tips att de 5 storbankerna RBS, JPMorgan, Barclays, MUFG och Citibank alla hade engagerat sig i konkurrensbegränsande beteende. Med hjälp av hemliga chattrum så skapades 2 valutakarteller, som utbytte hemlig information och handelsplaner som tillät valutahandlare att göra informerade beslut om vilka valutor man skulle köpa och sälja, berättar EU-kommisionären Margrethe Vestager. Ett av chattrummen på Bloombergterminalen hette “”Essex Express n’ the Jimmy” eftersom alla utom en möttes på tåget från Essex in mot London city. Ett annat chattrum för luriga valutahandlare med Bloombergterminal kallades “Trevägs Banana Split” och ett annat “Halvtjuriga gamla män”. Margrethe Vestager fortsätter förklara:

“Företag och människor är beroende av banker utbyter pengar för att genomföra transaktioner i utlandet. Valutakurshandel är en av världens största marknader, värd miljarder euro varje dag. Idag har ECB gett böter Barclays, The Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan och MUFG Bank och dessa anti-trust åtgärder skickar ett tydligt budskap om att kommissionen inte kommer att tolerera samverkande beteende inom någon sektor på finansmarknaderna. Beteendet hos dessa banker underminerade sektorns integritet på bekostnad av den europeiska ekonomin och konsumenterna”.

fx handel med euro
Valutorna som omfattades var bland annat USD, EUR, GBP, SEK och japanske Yen. Det är tydligt att den Europeiska centralbanken är tydliga med att sätta dit fulingar som sitter på de största bankerna. Rätt intressant att inga av de lite mindre valutamäklarna, som riktar sig mot privatpersoner, åkte dit för fulspel.

AvaTrade logo


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: €50
Beskrivning: Bli en vinnare. Gör som Manchester City, kör AvaTrade.

Bra valutamäklare som inte sysslar med fulspel

1. Skilling: En ny, skandinavisk och 100% ärlig firma inom valutahandel. Kom igång på 10 sekunder. Registrera dig nu hos Skilling på en gång!
2. AvaTrade: Hör till marknadens mest pålitliga aktörer och vi har efter 10 års samarbete inte haft ett enda problem. Kom igång med AvaTrade idag!
3. eToro: Initiativtagaren till “copy-trading” och en av de största market makers på valutamarknaden för privatpersoner. Börja med eToro idag!

De största valutamäklarna är värst?
Det är ingen tvekan om att Citygroup fick den hårdaste smällen, med böter på €310.8 miljoner. Därefter fick RBS en rejäl smäll, med €249.2 miljoner i böta och €228.8 miljoner för JPMorgan. Brittiska Barclays Plc fick något lägre böter, €210.3 miljoner, medan Mitsubishi UFJ Financial Group Inc kom undan med endast 70 miljoner Euro i böter, enligt en överenskommelse med EU’s anti-trust regulator. Den kommersiellt känsliga informationen som delades mellan valutamäklarna inkluderar fakta om kunders köp och försäljningar av valutor, såsom belopp och vilken kund som var involverade. Men även köp-sälj spreads mellan vissa valutapar togs upp, samt alla öppna positioner som vissa kunder höll. Även detaljer om planerade köp av valutor eller planerade trading aktiviter delades flitigt på chattrummen nämnda ovan.

Vill du veta mer? Kolla in artikeln på NY Times och den som kommer från Bloomberg’s nyhetsavdelning.

Fotnot: Böterna för konspirationen delas mellan fulingarna som agerat oetiskt. USB som dock var en av de mest involverade, undvek helt böter på grund av att de avslöjade kartellens existens till kommissionen. Valutamäklarna på USB undvek därmed böter på 2.85 miljarder sek, berättar ECB. Alla de bötfällda bankerna förklarar att de har tagit åtgärder för att förhindra att liknande beteende sker i framtiden. Vi på Valutahandel.se hoppas att de lyckas väl med sitt åtgärdsprogram!


Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

kontakta oss.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Följ oss på
DMCA.com Protection Status

Copyright© 2010-2019 www.valutahandel.se All Rights Reserved