fbpx

Albin från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 39 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De nya inflationssiffrorna som släpptes för USA igår visade att prisökningstakten nu sjunker mer än vad som var väntat. För mars 2023 landade den amerikanska inflationen enligt KPI på 5,0% jämfört med samma månad i fjol. Imorgon publiceras inflationssiffran för mars i Sverige, och även här väntas en minskning – men fortfarande ligger vi långt efter USA. Nedan ger Valutahandel en rapport om läget.

Amerikanska centralbankens upprepade och kraftiga räntehöjningar fortsätter att ge effekt på landets inflation. Igår släppets ny statistik över prisökningstakten för mars månad, vilken visade en nivå på 5,0% jämfört med mars 2022. Minskningen från februari var större än finansiella analytiker hade prognostiserat och många tolkar nu utvecklingen som att en räntetopp kan vara nådd, alternativt att den är nära. Senaste höjningen gjordes i februari och då med 0,25%.

För Sveriges del går det betydligt långsammare att vända skutan. I februari orsakade framförallt rekordstora höjningar på matpriser en inflation på hela 12,0% enligt KPI, och 9,4% enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta). Inför morgondagens besked om utvecklingen i mars månad väntas dock en något mer hoppingivande siffra, där flera svenska storbanker spår en nedgång på mellan 1-1,1% jämfört med februari.

Vilken inverkan får USA:s lägre inflation på USD?

Ju lägre inflationen blir desto mindre måste centralbanken använda ränteåtgärder för att försöka stävja en negativ utveckling. Sedan mars 2022 har Fed genomfört 9 räntehöjningar i rad, med flera trippel- och dubbelhöjningar efter varandra. Högre styrränta leder som bekant till att ett lands valuta ofta stiger i värde eftersom utländska investerare lockas av högre avkastning. Under fjolåret stärktes den amerikanska dollarn till rekordnivåer mot mer eller mindre alla valutor – dels på grund av den högre räntan, men även statusen som safe haven-valuta lockade när det världsekonomiska läget blev oroligt.

På samma sätt som en högre inflation och med det högre ränta ofta ger en värdeökning i valutan, leder en sjunkande inflation med lägre ränta till det motsatta. En årlig prisökningstakt på 5,0% är fortfarande högt – mer än dubbelt så högt som inflationsmålet på 2,0% – men det är en markant minskning och ett tydligt tecken på att Fed:s räntehöjningar ger önskad effekt. När inflationen sjunker försvinner incitamentet att höja räntan och det blir istället nödvändigt att pausa höjningarna och sedan sänka räntan för att undvika en djup lågkonjunktur.

Med USA:s inflation så tydligt på väg nedåt medan EU och andra länder, däribland Sverige och Storbritannien, fortfarande har betydligt högre nivåer, kan en försvagning i USD mycket möjligt ses framgent. USD är alltid en attraktiv investering, men om högre ränta och avkastning för tillfället kan fås på placeringar i andra länder kan det bli ett naturligt val för många. Samtidigt är den amerikanska kärninflationen fortfarande relativt hög – 5,6% – vilket är i princip samma nivå som i februari. Detta tyder på att priser på många varor och tjänster, exklusive mat och energi, fortfarande är högt – vilket skulle kunna innebära att vi ännu inte riktigt sett slutet på de amerikanska räntehöjningarna.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada USD/SEK med låg spread och snabba exekveringar – på webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hur blir det för Sverige? Ny inflationssiffra för mars släpps imorgon

De flesta svenska storbanker är överrens om att inflationstakten i mars sannolikt blev lägre än i februari – framförallt på grund av betydligt lägre energipriser. Prognoserna visar en minskning på mellan 1-1,1% jämfört med i februari, men man är också tydlig med att minskningen främst beror på mildare väder och lägre elpriser. De rörliga boräntorna, vilka kommer till uttryck i inflationsmåttet KPI, fortsätter uppåt, och matpriserna likaså – även om de största svenska livsmedelsaktörerna vidtagit en del åtgärder sista veckorna.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer 26 april

Sveriges Riksbank sammanträder i nästa penningpolitiska möte den 25 april, varpå besked om styrräntan lämnas den 26 april. Även om prognoserna om en minskning av inflationen på runt 1 procent eller strax över visar sig korrekta, väntas styrräntan likväl höjas med 0,5%. Liksom i USA är kärninflationen hög och inflationen inräknat livsmedel, el och drivmedel flera gånger högre än målet på 2%.

Näst efter april hålls nästa räntemöte i juni, där det i dagsläget också förväntas beslutas om en dubbelhöjning på 0,5%.

Valutahandel med USD/SEK – starkare krona efter gårdagens inflationsbesked

Lägre inflation i USA och med det förväntningar på en möjlig räntetopp ger positiv effekt för kronan. Under de senaste fem dagarna har kursen för USD/SEK sjunkit från 10,47 till 10,33 i skrivande stund. Valutaparet har handlats relativt stabilt 10,20-10,60 under det senaste halvåret (med undantag för vissa toppar och dalar utanför det spannet) men om Riksbanken fortsätter med flera dubbelhöjningar och Fed istället pausar på den nivå man ligger på nu, skulle kronan möjligen kunna återta ytterligare lite mark.

Ser du möjligheter i USD/SEK kan du handla valutaparet med smidig CFD-trading hos mäklare som NSBroker, Degiro, AvaTrade och Skilling. Med CFD:er spekulerar du i prisutvecklingen utan att äga den underliggande tillgången, varför handeln sker både snabbt och smidigt. Osäker på vilken plattform du ska välja, eller vill du vässa dina färdigheter innan du går live? Prova ett gratis demokonto hos Skilling. Med demokontot tradar du helt riskfritt med fiktiva medel under en period om 30 dagar. Därefter kan du om du vill gå vidare och öppna ett livekonto.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.