fbpx

Magnus från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 40 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Så kom den då, den bistra vintern med skyhöga el-priser, inleder Johan Berntorp på Valutahandel.se.

Under en period där i november så lugnade det ner sig något och el-priserna var otroligt låga under cirka 2 veckor innan de mot slutet av november accelererade till en nivå som gällt sedan dess. En köldknäpp har nu nått norra Europa och Sverige står nu mer eller mindre naket utifall minsta störning på el-systemet. Jag läste att vi just nu endast har en kärnkraftreaktor söder om Stockholm igång – det känns inte tryggt!

“Money makes the world go around” kan tyckas vara ett logiskt uttryck och jag förstår betydelsen av det, men det är inte sant. Vad som får mer eller mindre precis allt att snurra är energi. Tänkt efter – vi kan inte göra särskilt mycket utan energi. Laga mat, transportera sig, värma sig, tvätta sig, tillverka saker etc osv. Det tjänas inga pengar utan energi! Och det är klart att om det vi behöver mest hela tiden är snorbilligt så är det ju en komparativ fördel – eller hur! Finns det någon som kan bortse från det faktum?

Politiker skyller ifrån sig

Ni som läser detta och de flesta som inte läser detta förstår ju att så är fallet – hur kan då våra politiker på ett så häpnadsväckande sätt spela bort våra förutsättningar på detta sätt? Ja – det pågår nu från politikernas håll någon form av kampanj där man försöker ta avstånd från skuld till uppkommen situation. Man skyller på marknaden, man skyller på Putin och man skyller på varandra. Men man kan inte bortse ifrån att de skatter som gjorde kärnkraft olönsamt infördes av politiker och de hade ett syfte. Man kan inte heller bortse från det faktum att Europa härjats av krig mer eller mindre kontinuerligt i flera tusen år och att energiförsörjningen behöver ha kapacitet för den typen av händelser! Så – ja det är tveklöst politikernas fel och personligen skyller jag inte på en enskild eller ett enskilt parti. Jag beskyller samtliga som endera för att de är miljöextremister eller för att de behövt extremisternas stöd för makt skrivit under på nuvarande händelseutveckling.

Konsumentens utrymme krossas

I december förra året hade jag en el-räkning på 4 000 kronor, i år lär den bli 10 000 kronor minst. Då ska vi komma ihåg att förra årets räkning var ganska hög redan då. Oavsett är det en diskrepans på 6 000 kronor. 6 000 kronor som jag inte kan lägga på sparande eller konsumtion. Det är bara för december, ungefär samma situation lär infinna sig i januari, februari och förmodligen även mars. En period av el-räkningar som går från 7 – 8000 kronor till vadå? 45 0000 kronor? Jaja – det är bara pengar och jag överlever. Man kanske får hoppa över skidresan i år och det kan jag leva med, men det finns folk som kommer behöva avstå betydligt mer än så.

När räntorna nu också är på uppsving innebär ju detta att konsumenten kläms från två håll – i varje fall om man bor i villa. Vi pratar nog 50 000 – 80 000 kronor i ökade utgifter på en fyra månaders period för villaägare med rörliga bolån.

Rådande situation är så dum så man kan inte annat än att skratta.

Hörsägen gör gällande att restaurangerna i Stockholmsinnerstad är fullbelagda och det är glädjande att höra och jag hoppas verkligen att det finns motståndskraft mot vad som kommer, men vi ska komma ihåg att decembers elräkning inte kommer förrän i januari och att löneläget i Stockholm generellt är något helt annat än ute i landet i övrigt. Många experter menar på – vilket verkar helt logiskt – att det är detaljhandel och sektorer inriktade direkt mot konsument som kommer att få ta smällen först. Men hur det än är – alla sektorer jobbar slutligen indirekt mot konsumenter.

Så när politiker säger att svenskar och deras ekonomi tål höga el-priser beror det rätt mycket på vad man lägger i definitionen att tåla höga el-priser. För svensk välfärd kommer inte att klara det i förlängningen.

Välfärden lär stressas än mer

Svensk välfärd är en omfattande apparat och det finns saker som fungerar både bra och mindre bra. Men med högre el-räkningar och mindre pengar att hålla verksamheter under armarna landar färre skattepengar i statens kistor vilket i förlängningen definitivt inte betyder mer resurser till det offentliga. Ett exempel är den svenska sjukvården med en vårdgaranti på 90 – dagar som redan i utgångsläget är absurt lång tid att vänta på en viktig behandling. Den lär inte bli kortare om inte resurser omfördelas – kanske kan man ta resurser från den överfinansierade polisen där polisledningen inte verkar göra annat än att tumla runt i sänghalmen (ironi).

Ytterligare faror

Nedläggningen av svensk energiförsörjning i form av kärnkraft är kopplad till miljörörelsen där kärnkraft anses vara dåligt för miljön. Och det är den vid första anblick om man betänker att kärnbränslet hanterat på fel sätt ju är direkt livsfarligt. Vi har nu sett konsekvensen av politiska beslut drivna av ideologi, extremism eller vad det nu är för faktor. På vilka områden kan de slå i framtiden. Att inflationen sparkat igång skulle hända förr eller senare. Det är helt uppenbart att den gröna omställningen kommer kosta, kosta massor! För det finns ingen möjlighet att överblicka de konsekvenser som kommer med att ställa om en hel kontinents ekonomi i grundvalen – för det är det man gör. EU går “all in” på den gröna omställningen och det kommer nog gå ganska fort. Vad kommer härnäst – matbrist? Det kanske låter absurt – men risken är att bristen på energi bara en förvarning. Det är ju liksom inte så att någon politiker velat ha den situation vi nu har om den kunnat undvikas! Och vet ni vad – brist på energi riskerar att slå även på andra vitala delar av ekonomin. Energi behövs för att tillfredsställa våra mest grundläggande behov! Och i ljuset av det är det inte alls säkert att nedläggning av europeisk kärnkraft är en särskilt bra idé överhuvudtaget – inte ur någon aspekt.

Lösningen

Jag såg ett inslag från Henrik Jönssons youtube-kanal igår där han intervjuade en energiexpert. Den enda lösningen han kortsiktigt såg på problemet som skapats är att bygga gaskraftverk! Det går tydligen relativt fort – smäll upp några LNG-hamnar och ordna logistiken till kraftverken. Ja – ni förstår att politikernas strävan på en grönare värld biter dem själva i foten. Man tar sig för pannan – vad håller de på med!? Gaskraftverk – är det grönare än kärnkraft?

Förutsättning för en grön värld

En grundförutsättning för en grön omställning är att vi har en ekonomi i ordning, och våra grundläggande behov tillfredsställda. Lösningen är inte energibrist, el-fattigdom eller annan fattigdom. En människa som fryser, har en stressad ekonomi eller går hungrig skiter fullständigt i miljön.

Ställ om, rensa ut fossilkraft bäst det går i den takt det går. Ha inte för bråttom för då kommer det gå fullständigt åt skogen!

Andas, ta det lugnt – vi löser det men inte som vi håller på nu.

Sugen på att blanka olja? Prova olje CFD trading med Skilling idag!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.