fbpx

Kristoffer från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 22 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

På vår sida om Kryptovalutor kan du läsa allt om vad de digitala valutorna är och hur de fungerar, och du hittar även lite grundläggande information om vad Blockchain är för något – en virtuell databas. Men givetvis finns det extremt mycket mer att berätta om denna uppfinning som har revolutionerat världen. Det är precis vad vi tar tag i på denna sida.

Vad är Blockchain?

Detta är frågan som i stort sett alla frågar sig – vad är ett Blockchain? De flesta som är någorlunda insatta i Kryptovalutor har ett hum om hur en digital valuta fungerar, däremot är det färre som har koll på den grundläggande faktorn som får det hela att gå ihop. Det är precis vad ett Blockchain är – den grundläggande faktorn.

Blockchain är en onekligen genial uppfinning. Blockchain var den pusselbiten som saknades för en stabil digital valuta och var precis den enkla lösningen som vi nämnde på vår sida om Kryptovalutor. Grundaren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto (möjligen ett pseudonym för en person eller en grupp), var geniet som kom på detta relativt osofistikerade system. För det är verkligen relativt osofistikerat, det är väldigt basiskt när man väl kommer ner till kritan.

Blockchain är en metod för en internetanvändare att föra över digital egendom till en annan internetanvändare på ett sätt som gör överföringen säker. “Säker” på ett sådant sätt att alla känner till att transaktionen har ägt rum och att ingen kan ifrågasätta validiteten av transaktionen.

Det är med andra ord ett sätt för person “A” att utbyta betalning mot en tjänst eller produkt från person “B” framför “vittnen” som kan vittna om att transaktionen har gått till på ett korrekt vis.

Sedan lanseringen har dock Blockchain utvecklats vidare till något ännu större än en bas för en fungerande digital valuta. Genom att tillåta digital information att bli fördelat utan att bli kopierat har Blockchain-teknologi skapat grunden för en ny typ av internet. Även om grundtanken var att bygga en bas för en digital valuta så har nu de smarta tech-nördarna börjat hitta många fler användningsområden för idén.

Hur fungerar en Blockchain?

Som vi nämnde på vår sida om Kryptovalutor så behöver varje transaktion bekräftas av alla kamrater, eller “parter”, i en Blockchain. I närmare detalj kan vi använda Wikipedia som ett exempel, det ligger tillräckligt nära verkligheten och målar en tydlig bild av hur det faktiskt fungerar.

Blockchain, precis som Wikipedia, ger tillåtelse för medlemmar att uppdatera och konfirmera information. Dessa medlemmar kan notera och bekräfta hur informationen ändras och uppdateras. Informationen är således inte en produkt av en enskild person, utan är ett resultat av konfirmation från flera parter. Ingen individ har full kontroll.

Så, när en transaktion genomförs på en Blockchain behöver alla medlemmar bekräfta transaktionen för att den senaste uppdateringen ska bli officiell. Olikt Wikipedia kan inte medlemmarna editera informationen, utan endast bekräfta om den är korrekt eller inte.

Medan Wikipedia är byggt på det som vi känner till som World Wide Web, eller WWW, så är Blockchain byggt på en individuell central server. Det är samma princip i grund och botten, fast avskilt från det som vi känner till som “internet”. Varje medlem i nätverket har tillgång till den centrala servern och kan bekräfta informationen. När sedan en användare, eller besökare, surfar in på Wikipedia får den se den senaste uppdateringen av informationen – även känt som “master copy”.

Kontrollen av informationen förblir exklusiv för administratörerna, eller medlemmarna, medan själva informationen blir allmän kännedom.

Sedan lanseringen 2008, i samband med Bitcoin, har Blockchain fungerat perfekt utan några större problem. Alla problem som har associerats med Bitcoin kan kopplas direkt till hacking-försök eller misstag från medlemmar. Problemen ligger alltså direkt i den mänskliga faktorn (elaka intentioner att försöka hacka systemet eller simpla mänskliga misstag) och inte i det underliggande konceptet.

Vad är en Blockchain Wallet?

En Blockchain Wallet är en personlig “plånbok” som bara du har tillgång till, lite som PayPal eller ett vanligt bankkonto. Plånboken utgörs av ett ID, ditt egna lösenord, och en två-stegs verifieringsprocess som du själv har bestämt.Bitcoin wallet

Ditt Wallet ID består av en ganska lång serie av bokstäver och siffror som fungerar som ditt användarnamn, du hittar detta om du klickar dig in på “wallet information” under kontots inställningar. Även om det är ditt unika ID så kan du inte använda detta för att begära betalningar eller skicka pengar. För att utföra transaktioner behöver du en specifik adress, alternativt en QR kod, som ändras efter varje transaktion.

Du kan även ladda ner en mobilApp för Blockchain som ger dig tillgång till din Wallet. Ett smidigt alternativ och något som ligger rätt i tiden då vi idag använder våra smartphones för precis allt.

Vad är en HardFork?

En Hard Fork är en uppdatering som leder till en helt ny version av den befintliga koden som utgör en Blockchain. På svenska kan vi enkelt kalla det för en “avgrening”, något som leder till en ny “gren” i “vägen”. Det är en teknisk implementation som behöver göras då alla medlemmar behöver enas om gemensamma regler för att driva en Blockchain.blockchain hardfork

Kort förklarat är en avgrening, en “fork” (taget från engelskans “road fork” där vägen grenas av och leder till olika destinationer, en avfart), en uppdatering som leder till att nya funktioner läggs till (i form av säkerhet, funktioner m.m) eller att transaktionshistoriken uppdateras.

Allt eftersom Kryptovalutor uppdateras behöver även protokollet uppdateras. Dessa uppdateringar kan komma i många olika former, så som att maxstorleken för ett block på en Blockchain kan behöva göras större (såsom Bitcoin gjorde i sin allra första riktiga hard fork, då de ändrade storleken från 1MB till 8MB). En hard fork är en uppdatering som inte är kompatibel med tidigare versioner av programmet. Därför behöver alla medlemmar också uppdatera sina system för att uppehålla kompabiliteten och kunna fortsätta vara en del av nätverket när en hardfork implementeras.

Detta kan även leda till att oseriösa medlemmar sållas ut och verifieringsprocessen förbättras. En hard fork kan även användas för att skapa något helt nytt, såsom helt nya Kryptovalutor. Det är så som Litecoin skapades.

Skaparna av Litecoin uppdaterade den befintliga koden för det Blockchain som Bitcoin är (var) baserad på och gjorde en helt egen produkt av den nya Blockchain som utvecklades då (och som har fortsatt att utvecklas och kommer att fortsätta att utvecklas).

Hardfork och Softfork

En “Fork” är ett resultat av en överenskommelse mellan utvecklarna och medlemmarna av ett Blockchain. Olikt en hardfork så kan en softfork fortfarande användas av medlemmarna utan att uppdatera sina system. Även om en medlem inte uppdaterar sitt system så ser de alla transaktioner och kan bekräfta de.

Tidigare exempel på “Softforks” är uppdateringar som BIP 66 som förändrade signaturen för validering, samt P2SH som förändrade formateringen för Wallet adresser.

Kryptovalutor och Blockchain

Ett Blockchain kan inte användas för alla Kryptovalutor, utan de allra flesta Kryptos använder sig av egna Blockchains. Vissa Kryptos har skapats av att helt egna och unika Blockchains har utvecklats, andra Kryptos har skapats som en avgrening till befintliga Blockchains.handla BTC online

Blockchain och Bitcoin

Den allra första Blockchain som utvecklades var för Bitcoin. Det var lösningen på problemet som vi har nämnt ett par gånger nu, hindret för en fungerande stabil digital valuta. Vi får bara tacka Satoshi Nakamoto för hans genialt simpla lösning som kan komma att förändra världsekonomin som vi känner till det. Idag kan du handla BTC lika lätt som du kan handla valuta online, frågan är hur länge det dröjer innan vanliga valuta försvinner helt.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.