fbpx

Niclas från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 5 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det är sällan som vidare mycket intresse riktas mot online trading med sojabönor och majskolvar, men det kanske är annorlunda denna gången? Valutahandel noterar att strama leveranser har fått priserna att skjuta i höjden och allt fler blir nu intresserade att handla med bönorna från soja, eller med majskolvar för den delen. Häng med och lär dig vad som påverkar priser och hur utsikterna ser ut framför för dessa två mjuka råvaror.

Majspriserna har börjat 2021 med kraftiga stigningar då en minskning av den prognostiserade amerikanska produktionen i kombination med globala leveransproblem på andra ställen i världen har skapat en stark tjurmarknad.

Internationella spannmålsrådet, International Grains Council (IGC) sade i sin rapport om spannmålsmarknaden av den 14 januari 2020 att “mot bakgrund av generellt robust exportefterfrågan och allt snävare globala utbudsutsikter”, steg indexet för majspriser med 13 procent sedan rapportens tidigare utgåva. Den tidigare rapporten publicerades den 26 november 2020 och nådde den högsta nivån på sju och ett halvt år.

”Med värden som nästan exklusivt trendat högre sedan mitten av december ökade de amerikanska terminerna (mars) med 23% under de sju veckorna från den senaste rapporten; Plattsavtalet steg till sitt högsta sedan juli 2013, säger IGC. ”Mycket av ökningen härrörde från hausseartade grundläggande faktorer, särskilt en stark efterfrågan på amerikanska leveranser och oro för den sydamerikanska produktionen, med nyheter om starka priser i Kina och exportrestriktioner i Argentina som också påverkade.”

Drönare bevattning

Låg skörd av majs, trots drönbevattning

Drivet av terminsrallyt i sojabönor kopplades den senaste uppgången till USDA:s oväntade låga inhemska skördeuppskattning, sade IGC.

International Grains Council, noterade också att ”de senaste transporterna från Argentina hindrades av strejkåtgärder, medan under normal nederbörd väckte bekymmer om logistik på floden Paraná, den viktigaste sjöfartsleden i Argentina.”

”Uppflodspremierna uppmuntrades av långvariga bekymmer om nästa skörd och exportpolitisk osäkerhet, som tillsammans med vinsterna i CME-futures drev exportpriserna $ 35 högre till $ 263 fob,” sade International Grains Council,. “Marknaden i Brasilien var mestadels tyst med får exporterbara tillgång, med nominella Paranaguá-priser uppskattade till $ 275 fob, $ 37 mer än i slutet av november.”

Det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA:s Economic Research Service (ERS) sa i sin rapport om Feed Outlook den 14 januari 2020 att ”den globala grovkornproduktionen 2020-21 beräknas vara lägre den här månaden till 1,438,5 miljarder ton, en minskning med 9,3 miljoner, främst på grund av en nedgång i USA.”

Majspriser: Juni till nov, 2020

Maize (US), No. 2, yellow, f.o.b., US Gulf ports. Source: US Department of Agriculture; World Bank

Prisuppgång på 25% för majs från juni till november

“Lägre uppskattad amerikansk produktion driver global förändring, med en utländsk spannmålsproduktion prognostiserad att minska med 1,1 miljoner ton till 1,063 miljarder”, sa ERS. “De globala majsprognoserna förändrades mest, ned 9,7 miljoner ton till 1,133 miljarder ton, medan förändringarna för vissa andra spannmål är små.”

Den största översynen av majsproduktion utanför USA var för Argentina, med en minskning av skördeprojektionen med 1,5 miljoner ton, vilket tog upp till 47,5 miljoner ton.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bäst på majs trading. Prova AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Väder påverkar majspriset i Argentina & Brasilien

“Förra månaden orsakades en produktionsminskning i Argentina av lägre projicerad planterad area”, sa ERS. ”Den här månaden påverkade ihållande torrhet tidigt planterad majs under de kritiska reproduktionsstadierna i hjärtat av de viktigaste majsodlingsregionerna i västra Cordoba, södra Santa Fe och norra Buenos Aires, vilket begränsade avkastningsutsikterna.
Vete graf - 1 år
”Samma väder som drabbade Argentina påverkade också majsavkastningen i södra Brasilien, särskilt delar av Rio Grande do Sul och Santa Catarina. Dessa stater som producerar nästan hälften av Brasiliens första gröda majs flyttar nu till reproduktionsperiodens påfyllningsfas. Med minskade avkastningar för första skörden, planeras majsproduktionen 2020-2021 för Brasilien att minska med en miljon ton denna månad (mindre än en procent) till en fortfarande betydande rekordnivå på 109 miljoner ton, 7 miljoner ton lägre än föregående år. ”

Europeiska konfederationen för majsproduktion, CEPM, sade i sin majsmarknadsrapport den 20 januari 2021 att “mellan 8 och 15 januari” ökade Chicago Mars utgångspris med $ 14 per ton till $ 209 per ton. ”

“Denna starka ökning beror på publiceringen av USDA: s månadsrapport”, sade CEPM och noterade att “denna rapport reviderade majsanvändningen nedåt jämfört med december: (ned) 2,5 miljoner ton för etanol till 126 miljoner ton, vilket fortfarande är lider av låg bränsleförbrukning och (ned) 2,5 miljoner ton för export till 65 miljoner ton, eftersom kontrakt ännu inte har uppnåtts tillräckligt i export.

“Dessa siffror kunde ha utlöst en nedåtgående trend i priserna, men USDA har också reviderat den amerikanska produktionen nedåt, vilket inte förväntades av operatörerna.”
Vete från eToro
För skördeåret 2021-22, i januari och jämfört med 2019-20, planerar Strategikorn att europeiskt majsareal kommer att minska med nästan 300 000 hektar till 8,62 miljoner hektar, inklusive 220 000 hektar i Frankrike (1,45 miljoner hektar), till förmån för vete, rapporterade CEPM. Den bästa sajten för vete trading är enligt oss på Valutahandel.se helt klart eToro.
Vete genom AvaTrade - Priser just nu

Inte förvånande med stigande spannmålspriser

Att spannmålspriserna skulle stiga var egentligen inte oväntat. Under 2020 var det många jordbrukare som var oroade för framtiden, och av den anledningen valde att inte beså sina fält. Vi såg att det var oro för att det inte skulle finnas avsättning för skörden, i alla fall inte till priser som gav lönsamhet. Mindre gröda innebar således lägre skördar i framtiden, och det innebar en utbudsstörning.

När detta sedan kom att sammanfalla med nedstängningar i Argentina, den största producenten i Latinamerika, vilket ledde till att det inte kom ut spannmål på marknaden fanns det endast en väg för priserna att gå, nämligen uppåt. De argentiska problemen är inte över, även om det numera är av annat slag, nämligen statliga begränsningar på hur pass mycket spannmål som producenterna får exportera. Även i Ukraina, känt som Europas spannmålsbod och i Ryssland ser vi samma sak. Mindre spannmål som kommer ut till marknaden gör att priserna stiger. Trenden kommer därför sannolikt att fortsätta till dess att restriktionerna tas bort, och den nya skörden är klar.

Corn trading genom AvaTrade

Vad kan man handla soja eller majs? 

På senare tid har det dykt upp en rad aktörer som kan erbjuda ett utbud av jordbruksprodukter. Vi kan nämna till exempel Plus500, eToro, IG och AvaTrade som alla har bra, om än olika erbjudande när det gäller att handla med majs och sojabönor. Så, vilka är bra på vad? Här kommer en översikt:

Trading med vete: eToro har låg spread och mest flexibel plattform. Den fungerar lika bra för nybörjare som proffs. Prova själv eToro vete-trading idag!
Trading med sojabönor: IG har ett rejält utbud av råvaror och riktigt bra priser och gränssnitt (plattform). Prova trading med IG!
Trading med majs: AvaTrade är den bästa sajten för trading med majs, eller “corn” som det heter på engelska. Prova själv AvaTrade nu!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Enkelt, roligt och spännande. Gjort för både nybörjare och proffs. Testa eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.