fbpx

Markus från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 8 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nya Zeelands centralbank höjde räntorna för andra gången på lika många månader på onsdagen, drivet av stigande inflationstryck och som en lättnad av restriktionerna stödde ekonomisk aktivitet. Valutahandel.se tror att landets valuta kan komma att stärkas inom det närmaste, precis som PWC skriver i sin senaste rapport.

Nya Zeelands centralbank (RBNZ) höjde den officiella kontanträntan (OCR) med 25 punkter till 0,75 % vid årets sista policymöte, även om förväntningar lågt på 50 punkters höjning. RBNZ sa att ytterligare stimulanslättnader kan behövas och OCR kan gå över sin neutrala hastighet. Höjningen idag skedde för att hålla de stigande konsumentpriserna i schack. Banken varnade samtidigt husägare på landets glödheta bostadsmarknad att göra sig redo för fler höjningar.

Reservbanken har idag höjt den officiella kontanträntan med 0,25 procent till 0,75 procent. Den 25 punkters ändring var den andra höjningen för RBNZ på sju år. Förra månaden höjdes den officiella kontanträntan från rekordlåga 0,25 procent. Ifall trenden håller i sig, samtidigt som Nya Zeeland får en bra tillväxt, så kan landets valuta stärkas under 2022. Du kan själv handla NZD mot SEK eller USD hos valutamäklaren Capital. Testa du också, med ett gratis demokonto!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Capital – 17 valutapar mot NZD, inklusive SEK, ETH eller BTC. Prova själv Capital idag!!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Den penningpolitiska kommittén noterade att “ytterligare avlägsnande av penningpolitiska stimulanser förväntas över tiden med tanke på de medellång siktiga utsikterna för inflation och sysselsättning”.

Vissa ekonomer såg en utomstående chans till en dubbel höjning (50 bp) men dagens nyheter var i stort sett i linje med förväntningarna. Den nyzeeländska dollarn sjönk i volatil handel under minuterna efter releasen.

Den tvååriga swapräntan – som påverkar bolåneräntorna med fast ränta – sjönk med fem punkter till 2,32 procent. Tonen i RBNZs policybedömning var duvaktig jämfört med marknadsprissättningen och lyfte fram de olika riskerna och osäkerheterna kring de ekonomiska utsikterna, säger ASB:s chefsekonom Nick Tuffley.

“Den politiska vägen överensstämde med mantrat för “övervägda steg”, med en gradvis bana med 25bp höjningar i profilen och OCR som toppade på 2,6 procent i slutet av 2023,” sa han.

Investerare var mer aggressiva och prissatte en 40-procentig chans för en höjning på 50 punkter, vilket innebar att den lokala dollarn såldes efter att den mindre höjningen tillkännagavs.

RBNZs guvernör Adrian Orr sa att banken hade övervägt en rad alternativ, inklusive en höjning på 50 räntepunkter, men lade till att ökningen med 25 räntepunkter placerade sin “bästa fot framåt”.

“För tillfället, med allt vi har i våra händer, ser vi stadiga steg på 25 räntepunkter tillbaka till nivåer där OCR är marginellt över den neutrala kursen som den mest balanserade strategin vi kan ta”, sa Orr till reportrar efter mötet.

RBNZ har sagt i sina prognoser idag att räntorna skulle nå 2,5 % till 2023 och gå högre till december 2024.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla NZD mot USD eller EUR, för att nämna några, till riktigt bra villkor. Eller kopiera marknadens bästa traders, automatiskt. Allt är möjligt hos eToro som du själv kan prova idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Centralbanker globalt minskar nu massiva monetära stimulanser som infördes under pandemin. I Asien-Stillahavsområdet har Sydkorea och Singapore också stramat åt politiken de senaste månaderna i takt med att inflationstrycket ökar.

Den högsta inflationen på ett årtionde

Stora mängder finanspolitiska och monetära stimulanser som injicerats för att lindra pandemisk smärta har hjälpt Nya Zeelands ekonomi att återhämta sig kraftigt och drivit inflationen till den högsta och arbetslösheten till den lägsta på över ett decennium.

Den årliga inflationen nådde 4,9 % under det tredje kvartalet, den snabbaste takten på mer än ett decennium medan arbetslösheten sjönk till 3,4 %, vilket motsvarar den lägsta någonsin någonsin från december 2007.

Stimulansen satte också fart på huspriserna, som har fördubblats under de senaste sju åren, vilket gör dem till de minst överkomliga av OECD-länderna. Det har ökat den offentliga granskningen av RBNZ, som har fått skulden för boomen på fastighetsmarknaden. För att kyla marknaden slog regeringen tidigare i år skatter på fastighetsinvesterare och beordrade centralbanken att ta hänsyn till bostäder när den fastställde politiken.

Men högkonjunkturen har fortsatt och lämnat nya husägare med större skulder i takt med att bolåneräntorna stiger. Orr försvarade stimulansen, som han sa var ett svar på ovisshet utan motstycke efter pandemin, men erkände ökningen av hushållens skuldsättning. “Husägare som precis har kommit in på marknaden med extremt höga hävstångsnivåer måste vara otroligt försiktiga och måste förstå att de måste klara de högre räntorna,” sa Orr.

Den stora drivkraften för höjningarna har varit den höga inflationen i konsumentprisindex (KPI) som nådde 4,9 procent under septemberkvartalet.

Den totala KPI-inflationen förväntades mäta över 5 procent på kort sikt innan den återvände mot mittpunkten på 2 procent under de kommande två åren, sade kommittén.

“Den kortsiktiga ökningen av inflationen accentueras av högre oljepriser, stigande transportkostnader och effekterna av bristande utbud. Dessa omedelbara relativa prischocker riskerar att generera mer generella prishöjningar givet de nuvarande inhemska kapacitetsbegränsningarna.”

Den senaste nedstängningen med långvariga restriktioner i Auckland, Northland och Waikato, och fortsatta nivå 2-restriktioner på andra håll, hade resulterat i en kraftig nedgång i den ekonomiska aktiviteten, sa kommittén. Strax före RBNZ-mötet tillkännagav regeringen en lättnad av några av sina snäva gränsrestriktioner med personer som får komma in i landet igen från januari.

Men trots dessa låsningar, “förblir den underliggande ekonomiska styrkan stödd av aggregerad styrka i hushållens och företagens balansräkningar, finanspolitiskt stöd och stark exportavkastning”. Men kanske Nya Zeeland klarar sig bättre än många andra länder världen över, då väldigt få fall rapporterats på slutet och en ny variant verkar smyga sig in i Europa från Sydafrika. Under första vågen av Covid-19 så var ju Nya Zeeland de landet som troligen klarade sig bäst. Kommer de lyckas lika bra denna vinter? Du kan själv tradea NZD hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Den bästa skandinaviska valutamäklaren för trading med NZD. Prova själv Skilling idag!!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Kapacitetstrycket har fortsatt att skärpas

“Till exempel är sysselsättningen nu över sin maximala hållbara nivå.” Ett brett utbud av ekonomiska indikatorer visade att den Nya Zeelands ekonomi fortsatte att prestera “över sin nuvarande potential”.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.