fbpx

Christian från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 2 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det senaste 18 månaderna har varit extremt spännande på världens börser – en mer eller mindre episk krasch förbyttes i en våldsam “bullrun” när centralbanker och politiker kastade allt de hade på den ekonomiska krisen. Men var står vi nu, frågar sig Valutahandel? Finns det ammunition kvar? Vad ska man göra mot Omnikron och vad händer?

Det har varit en minst sagt en tuff avslutning på de finansiella marknaderna de senaste dagarna. En ny variant av “viruset” har fått fäste och sprids nu över världen. Osäkerheten kring den nya variantens potens är oklar och det skapar snabbt en stor oro för framtida problem. Några “quotes” från i fredags gör gällande att OMXSPI stängde ner 3,39 procent, DAX rakades på drygt 4 procent och SP500 klarade sig med 2,27. Även om det vände upp igen på måndagen, så återkom ny oro för Omnikron från WHO, medier och allmänheten på tisdagen, vilket fått börsen att falla en hel del igen.

Dags för nedgång och blankningsmöjligheter igen?

Det var ett tag sedan vi såg denna typ av oro på börserna och man undrar nu om det är dags för ännu en rejäl omgång i corona-krisens namn. Samtidigt känns det ju spontant inte lika illa att det kommer en variant på någonting som redan finns som när viruset gjorde sin entré på världsscenen. Å andra sidan är frågan om inte mycket handlar om hur världens politiker och myndigheter hanterar problematiken snarare än viruset i sig självt. Att stänga ner ekonomier lamslår så klart stora delar av näringslivet. Får ett företag inte sälja kommer det obönhörligen att gå i konkurs förr eller senare, det är inte svårare än så.

Redan innan denna nya variant gett sig till känna hade en del länder påbörjat nya nedstängningar med anledning av den massiva smittspridningen på kontinenten – så läget var pressat redan innan.

Är nedstängningar lösningen på Omnikron?

Så – vi kan dra slutsatsen att allt annat lika så kommer det högst sannolikt gå snett på börserna om det enda svaret på den rådande situationen är att stänga ner länder, stänga gränser och låsa in folk. Vad vi såg förra gången var dock en massiv satsning från Centralbanker och politiker att försöka stävja den ekonomiska nedgången vilket gav stöd åt marknaderna. Detta tillsammans med hoppet om återhämtning och hopp om en lösning (vacciner) skulle komma att skapa en otrolig uppgång på de finansiella marknaderna.

Frågan är väl nu om det finns hopp om lösning och hur situationen bedöms och hur vi som människor kollektivt hanterar det hela. Från myndigheter och Centralbanker kommer man inte ligga på latsidan – man kommer sannolikt att införa nya stödåtgärder och stödpaket. Centralbanker kommer inte börja höja räntor utan snarare tvärtom så länge som oron härjar. I USA har centralbanken påbörjat en nedmontering av sina stödköp, det är väl inte osannolikt att de tar tillbaka detta och återgår till läget som det var tidigare i höstas. Finns det krut kvar – alldeles säkert.

Som ni förstår är det så klart en oerhört komplex situation att försöka göra en bedömning av läget – ska marknaden krascha eller är det bara ännu ett “skrämskott”?


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Är det dags att sprida riskerna? Prova krypto trading på svenska idag från en enastående sajt!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Teknisk analys: En trygghet i kaoset?

Jag vänder mig personligen till den tekniska analysen när jag inte förstår kontexten i övrigt – för vem tusan förstår vad som händer i vår omvärld just nu? Vem förstår vad de åtgärder som vidtas får för konsekvenser? Vem förstår när eller hur det här viruset ska sluta jaga oss och ta de gamla och sköra ifrån oss?

SWE30 - OMX graf
Det generella tekniska läget är något osäkert – vi har en struktur från botten våren 2020 som kan vara klar men också kan ha mer kvar på uppsidan. Man kan ju tycka att det är ett ganska meningslöst uttalande men håll ut! Vi behöver nu vara vaksamma på om vi bryter den botten som kom in i sluter på september början på oktober på OMXS30. Gör vi det ökar risken onekligen för en oerhört jobbig period på börserna. I mitt mest negativa scenario riskerar det att öppna dörren för en nedgång mot bottnarna från 2020.

Ett oerhört kraftigt fall är i så fall i antågande. Kan vi å andra sidan finna stöd och komma tillbaka från förra veckans oerhört negativa utveckling och så småningom börja sätta nya All time highs igen är det bara att tuta och köra i ytterligare 6 – 12 månader som jag ser det. Samtidigt så gäller ju alltid sanningen om att inte ta mer risk än man är bekväm med och att man måste agera innan, inte efter saker sker. Vad som är innan och efter vet man ju dock inte från början. Jag tror själv än så länge på en positiv utkomst på börserna och ser prisbilden som den är nu som relativt normal om än att nedgången i fredags var lite väl kraftig.

För att sammanfatta scenarion för framtiden så handlar det i min bok om huruvida botten 2020 utgjorde slutet på Corona-krisen på börserna eller om det snarare bara var ett del avstamp. Frågan är helt enkelt om vi är kvar i den eller inte sett från ett börs-perspektiv.

Från slutet av förra veckan noteras dock en vinnarsektor! Moderna (MRNA) steg drygt 20 procent! Biontech (BNTX) steg drygt 14 procent, Novavax (NVAX) nästan 9 procent. Gilead som jag skrivit om tidigare var i princip oförändrad. Huruvida detta är en kick-off på ett nytt “bullrun” är ju än så länge oklart, men att vaccin och läkemedel stack ut var tydligt.

Ifall stödet för OMX vid 2200 nivån bryts de närmaste dagarna, så kan initialt 1885 vara i sikte. Vad tror Du kommer att ske? Ser vi en vändning, eller har marknaden bestämt sig för att gå ner ett tag till?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på att blanka aktier, index eller råvaror med CFD? Ingen har bättre utbud och mer användarvänligt gränssnitt än Skilling. Upplev trading med svensktalande support idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.