fbpx

John från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 9 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet intill att festen abrupt tog slut 2011.

Det var inga små nedgångar som följde utan en regelrätt krasch och gruvindustrin led rejält. Inte bara egentligen den industri som var kopplad till guld och silver utan även andra typer av råvarurelaterad verksamhet.

Om vi nu ska lägga fokus på metallen silver så var nedgången från toppen 2011 intill den botten som sattes i samband med Covidstöket hela ca 80 procent! Det är inget dåligt fall och kan inte kategoriseras som annat än vad det ju är – en krasch i priset på silver. Varför krascher uppstår och dynamiken kring dem kan ju så klart diskuteras i evinnerlighet, men vad som kan vara intressant för investerare är ju vad som händer därefter.

Silver aka fattigmansguldet: En volatil råvara

Silver är volatil råvara och priserna kör upp och ned med kraft från extrempunkt till extrempunkt. Ett sätta att värdera silver är i sin relation till guld ofta benämnt med tickern XAUXAG. I detta par kan vi se hur silver stärker sitt relativa värde mot guld i samband med att priserna på ädelmetaller stiger och tvärtom när priserna på ädelmetaller faller.

Som exempel handlades XAUXAG till som lägst 32 dollar 2011 när ädelmetallmarknaden toppade och 2020 snuddade relationen på 130 gränsen. Dvs inte bara svänger silverpriset nominellt utan även oerhört kraftigt i relation till annat och inte minst sin storebror guldet.

Vad vi nu kan se är att priserna på guld ständigt sätter nya All time highs men att silverpriset överhuvudtaget inte är i närheten av samma rekordnoteringar. Om detta är en sann bull market i ädelmetaller så kommer detta att inträffa innan marknaden får för sig att börja falla igen. Vi kan även historiskt notera att de stora topparna i guld i princip inte kommit in förrän vi fått se en extrem rörelse i silver.

Vad är de fundamentala anledningarna för ädelmetaller?

Det fundamentala caset för ädelmetaller brukar beskrivas utifrån världsoro, centralbankernas stimulanser men faktiskt även i fallet med silver, en råvara som behövs i den gröna omställningen. I det korta perspektivet förväntar sig marknaden räntesänkningar och att priset på pengar faller och det har lett till tillgångs inflation tidigare, i fastigheter i aktier generellt och inte minst då teknologi och kanske drar kapitalet i annan riktning denna gång? Var tid har sina gunstlingar, men framförallt så är miningbolag inte alls på samma nivåer som vid tidigare liknande prisnivåer på den underliggande råvaran. Varför det är så kan man fundera på men det finns ju helt klart utrymme för en rejäl multipelexpansion, i varje fall i relation till vad som gällde 2011.

Vill man verkligen ta risk finns det på marknaden fonder mot silverbolag men även så klart enskilda aktier på området. Dvs bolag som bryter silver och de kommer naturligtvis i varierande kvalitet. När jag letar individuella aktier att investera i så tittar jag ofta på fonders allokering för att få uppslag och idéer vartefter jag undersöker vad det är för typ av bolag man har för ögonen. Går det med vinst, är det en fullt funktionsduglig verksamhet eller är man bara i prospekteringsfasen? Sånt är ju oerhört avgörande för vilken risk man tar och vad man därmed är villig att investera om än alls.

Personligen började jag investera i ädelmetaller i samband med att de generellt bottnade ut 2015/2016 men det har ju inte riktigt motsvarat förväntningarna än utan sakta men säkert förhoppningsvis byggt en bas och platå för lite riktiga rörelser – eller så vad det här det hela det vet man ju aldrig.

Men vi hoppas och tror att inte allt är guld som glimmar – det kan även vara Silver!

Var kan man handla silver CFD'er?

Trading med silver CFD'er kan med fördel göras hos Skilling (see recension), som är en valuta- och råvarumäklare som är grundad av Skandinaver med riktigt höga krav. Den är helt optimal för er som vill ha lite hävstång. Prova själv Skilling idag med ett kostnadsfritt demokonto.

Riskvarning: Tänk bara på att detta är en oerhört riskfylld tillgångsklass och att det bara ska utgöra en väldigt liten del av en total portfölj!

Silver/USD – månadsgraf

Guld/Silver – månadsgraf

SIL – Silver miner ETF


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.