fbpx

Tina från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 38 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det blev ingen segrare i det turkiska presidentvalet i söndags och nu väntar en andra valomgång om knappt två veckor. Dödläget har satt hård press på den turkiska liran som pressas mot USD. Vilka är utsikterna för valutahandel med USD/TRY den närmaste tiden?

Spänningen kring det turkiska presidentvalet nådde ett antiklimax när det i söndags stod klart att vare sig nuvarande president Erdogan eller oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu kunde utropas till segrare. Erdogan fick 49,4% av rösterna medan hans motståndare fick 44,96%, men för att vinna valet måste någon av kandidaterna nå över 50%. Nu väntar en ny valomgång den 28 maj, och den politiska osäkerheten avspeglar sig i valutakursen för TRY.

I skrivande stund kostar 1 USD 19,79 TRY. Tills dess att valet är avgjort och det står klart vem som bli ny president i Turkiet, spår många experter att mer volatilitet är att vänta.

Stor besvikelse för Erdogans utmanare

Efter 20 år med Recep Tayyip Erdogan sittande på presidentposten var förhoppningarna höga bland oppositionen att 2023 skulle bli året för ett maktskifte. Ju längre valnatten led förbyttes dock de glada minerna till besvikelse när rösterna på Erdogan ökade.

Efter valnatten har det rapporterats om ett eventuellt sifferfiffel från den statliga nyhetsbyrån Anadolu, vilken visade redovisade resultat vart eftersom som fick det att se ut som om Erdogan gick mot en jordskredsseger. Många menade att siffrorna förvrängdes i syfte att peppa de som ännu inte lagt sin röst samt att motivera de valarbetare som arbetade långt in på natten. Huruvida det förekom något faktiskt valfusk eller inte har dock inte kunna bevisas.

Efter att över 99% av de inhemska rösterna var räknade, och nästan 85% av utlandsrösterna, nåddes ett resultat på 49,4% för Erdogan och 44,94% för Kilicdaroglu. För att vinna valet måste man ha minst 50% av rösterna.

Trada USD/TRY hos en trygg EU-mäklare – prova AvaTrade du med!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Online trading när det är som bäst – schyssta villkor, låga avgifter, bra utbud. Upptäck AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Ny valomgång väntar den 28 maj

Utan egen majoritet för någon av kandidaterna kan ingen ny president utropas. Istället tvingas landet gå till en andra valomgång, vilken kommer äga rum nästa söndag, den 28 maj.

Bägge kandidaterna är säkra på en klar seger den här gången, men just nu ligger också mycket av fokuset på den tredje kandidaten – högernationalisten Sinan Ogan. Ogan fick en oväntat stor andel av rösterna – drygt 5% – och kan därför komma att spela av avgörande roll i omvalet nästa söndag. Inför det stundande omvalet pågår nu vilda spekulationer om vilken av toppkandidaterna, Erdogan eller Kilicdaroglu, som Ogan kommer att stötta.

Valrysaren ger effekt i valutahandel med USD/TRY

Den turkiska liran har haft idel uppförsbackar de senaste åren, med bland skyhög inflation, en förödande jordbävning i februari i år och nu politisk instabilitet som skakar om förtroendet för valutan. På 1 år har kursen för USD/TRY gått från 15,96 till 19,79 idag. Efter den första valomgången i söndags har TRY pressats mot USD, och mycket pekar på att den nedåtgående trenden kan fortsätta så länge det råder osäkerhet kring vem som ska styra landet. Hur valutakursen sedan påverkas av den slutliga utgången av valet återstår att se.

Hos flera valutamäklare är fördelningen mellan korta och långa positioner i USD/TRY relativt jämn, trots lirans tapp och det faktum att presidentvalet ännu inte är avgjort. Trots att de senaste tillväxtsiffrorna för landet var mer positiva än väntat, prognostiserar många experter emellertid att återstoden av 2023 blir rätt dyster. Mycket hänger dock på vem som vinner valet, och vad det i sådana fall kommer att innebära för Turkiets penningpolitik.

President Erdogans sätt att bekämpa landets skyhöga inflation, med sänkt ränta istället för höjd, har skapat många rubriker det senaste året och många ifrågasätter hans sätt att hantera den ekonomiska krisen i landet. Blir det oppositionsledaren Kilicdaroglu som går segrande ur nästa vecka valomgång kan Turkiet stå inför en ny monetär policy. Ännu är ingenting säkert, förutom att den turkiska liran står inför ännu en osäker period kommande månader.

Handla TRY hos välkända mäklare

Instabiliteten i Turkiet gör liran till ett osäkert kort att spela just nu. För den som ändå är beredd att ta risken, kanske för att blanka positioner i USD/TRY, finns valutan att handla hos mer eller mindre alla välkända och ackrediterade mäklare. AvaTrade såväl som Skilling erbjuder valutahandel med USD/TRY genom CFD:er, med låg spread och snabba exekveringar. Hos AvaTrade kan du även teckna till ett extra skydd; AvaProtect, för att eliminera risken för okontrollerade förluster.

Läs mer om AvaTrade och Skilling i vår recension om respektive sajt. Vill du utforska plattformarna redan nu kan du bli kund hos AvaTrade här, och registrera dig för ett demokonto hos Skilling här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel med USD/TRY och 50+ andra valutapar. Upptäck Skilling du med.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.