fbpx

Fredrik från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 19 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USAs statsskuld har under många år varit ett hett samtalsämne. Vid ett par tillfällen under det senaste decenniet har taket höjts och USA har kunnat fortsätta driva landet. Man har även gett finansiellt stöd till banker och andra finansiella institut för att kunna hålla igång ekonomin. Detta har fått många att undra hur pass länge Dollarn kan ligga på en stadig nivå.

Under sommaren 2017 var läget oroligt. Hela juni såg dollarn översåld och augusti var inte heller någon “solskensmånad” för USD. Trots allt detta har värdet legat på en relativt stabil nivå och verkar nu ha återhämtat sig något. Det ser inte heller ut som att det nya världsrekordet i statsskuld får världsvalutan att skälva.

Mer än 20 miljarder dollar i statsskuld

Med pågående ockupation runtom i mellanöstern, militarisering av gränsen mot Ryssland och ett förspel för tredje världskriget utanför Kina och Nordkorea behöver USA pengar för att kunna hålla igång skådespelet.

Läget som råder i USA idag ser statsskulden stiga och stiga. Idag står den högre än någonsin förut och har nått över strecket för 20 miljarder dollar. Det är en hisnande summa och är större än något annat land. Det är mer än vad andraplats och tredjeplats hållarna har sammanlagt.

Men är det verkligen en så stor grej med att ha en hög statsskuld? Vad är “högt” och i förhållande till vad?

Allting är ju relativt, och för att se på hälsan av en ekonomi kan vi inte bara ta utgifterna (statslånet) i beräkning, för det finns ju inkomster också. Landets BNP kan användas som mätsticka för vad som räknas som “högt”, och jämför man BNP mot statsskuld så blir bilden något helt annat.

 

USAs statsskuld – katastrof eller inte?

priset på usd för forex tradingUSAs BNP var 18.6 miljarder USD under 2016. Om 2017 ger en normal ökning kommer summan vara strax över 19 miljarder. Det totala värdet av allt som ett land producerar eller tjänar via tjänster är likviditet för att kunna betala statsskulden. Med dessa siffror blir det en mer rättvis bild av hur pass illa det är.

Jämfört med andra stora ekonomier runt om världen klarar sig USA faktiskt “ok”. “Trumpland”, precis som Tyskland, England och Frankrike, har alla en statsskuld på ca 100 procent av BNP.

Värre är det för Japan. Japans BNP var nästan 5 miljarder USD 2016, idag har landet en statsskuld på hisnande 11.6 miljarder – mer än 200 procent minus i statskassan där.

Vissa länder drabbades hårt av den finansiella krisen 2008. Belgien, Spanien, Portugal, Grekland, Irland, Italien kanske värst. Än idag har de en statsskuld på någonstans mellan 100 och 200 procent av BNP.

Världsindex för “störst” statsskuld ser kanske lite annorlunda ut nu. Det ultimata för ett land vore att inte ha någon skuld alls (lite så som Libyen innan Demokratin anlände) och det finns många som har en stark och framgångsrik ekonomi.

Vår SEK gör sig bra. Tillsammans med kära grannen Norge och andra nationer som Australien, och Schweiz har alla en statsskuld på 25 till 50 procent av BNP. Ryssland och Kina är oberoende och har den ekonomiska styrkan att de betalar minst av alla länder. Ryssland betalar mindre än 10% av sitt BNP.

Stabila valutor

trading med bitcoinDessa siffror tyder på att det sanna värdet av en valuta inte alltid stämmer med marknadsvärdet. Ju mer statistik du har när du gör en Fundamental Analys desto bättre bild får du om det sanna värdet. Kvartalsrapporter och statistik, geopolitiskt läge och ekonomiska allianser. Ryssland har sanktioner av USA men har ett pågående ekonomiskt samarbete med Kina, landet med den största guldreserven i världen. Är det värt att investera i RUB eller CNY? Amerikas statsskuld kommer fortsätta att stiga. Just nu behöver de pengar för att hålla världen som gisslan. Inte oss svenskar då, vi faller ju i led. Ekonomi-historia visar att världsekonomin skiftar varje drygt 100 år, kanske är det dags för nya tider och nya valutor.

Kryptovalutor kanske kan vara lösningen. Många tror det, många tror inte det. Det är ett extremt intressant ämne åtminstone, och här på valutahandel.se kan du lära dig precis hur Kryptovalutor fungerar. Vi en dedikerad sida och en utmärkt sektion.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.