fbpx

Tina från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 38 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den kraftiga jordbävning som drabbade Turkiet och norra Syrien förra veckan har förutom att vara en humanitär katastrof också drabbat den turkiska liran hårt. Den turkiska regeringen får svidande kritik för sitt långsamma agerande och brist på hjälpinsatser – och med ett dalande förtroende sjunker även valutan. Så pass att kursen för valutahandel med USD/TRY nu närmar sig sin högsta nivå någonsin.

Antalet bekräftade döda fortsätter att stiga efter förra veckans kraftiga jordbävning som drabbade Turkiet och norra delen av grannlandet Syrien. Många överlevare har mirakulöst nog dragits fram ur rasmassorna under den gångna veckan, men ju längre tid som går, desto mindre blir chansen att hitta några fler vid liv. Just nu är dödssiffran uppe i över 36 000, men den väntas stiga ytterligare.

I skuggan av den humanitära katastrofen som jordbävningen inneburit, har förtroendet för president Erdogan och hans regering dalat kraftigt – och med det också värdet på den redan hårt pressade turkiska liran. Växelkursen för valutaparet USD/TRY är i skrivande stund uppe på 18,85 – och närmar sig med det den högsta nivån någonsin.

Regeringen hårt kritiserad för långsamt agerande

Det höga dödstalet hade kunnat vara betydligt mindre om regeringen agerat snabbare och haft räddningsaktioner igång tidigare. Det menar de kritiska röster som nu blir allt mer högljudda över hela Turkiet, och som är riktade mot Erdogan och hans administration. Även eftersatt infrastruktur och undermåliga byggnadskonstruktioner till följd av många svartbyggen pekas ut som bidragande orsaker till att katastrofen blivit så stor, med så många döda.

Även om hjälpinsatser med vårdpersonal och utrustning för att få fram människor ur rasmassorna skickades ut skyndsamt till drabbade områden efter jordbävningen, som uppmätte 7,8 på Richterskalan och som följdes av flertalet efterskalv, har många människor lämnats till sitt öde. Miljontals människor är strandade utan el och rinnande vatten i kyliga vintertemperaturer.

Turkiets strikta lagstiftning kring användning av social medier tillför ytterligare en dimension till den rådande krisen – där medborgare som på sociala medier yttrat sitt missnöje över hur katastrofen hanterats, nu ska ställas inför rätta och med det riskerar fängelsestraff.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för forex. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Varför sjunker den turkiska liran i kölvattnet av katastrofen?

Tiotusentals döda, städer och infrastruktur i ruiner och ett ledarskap med kraftigt dalande förtroende bland medborgarna hintar tydligt om att Turkiet har en svår tid framför sig. Detta från ett redan utsatt läge, där inflationen länge varit hög, räntan skyhög och valutan försvagad gentemot såväl USD som flera andra stora valutor.

Med rådande förutsättningar lär det dröja innan landet är på fötter och kan frodas igen, varför investerare också flyr landet och dess valuta illa kvickt. Få ser Turkiet och den turkiska liran som en investering med god potential just nu. Ett sviktande förtroende som också tydligt avspeglar sig i valutakursen.

USD/TRY och EUR/TRY närmar sig all time high

Under tisdagseftermiddagen ligger växelkursen för USD/TRY på 18,85 – att jämföra med 13,60 för precis ett år sedan, eller 3,79 för fem år sedan. På ett år har den amerikanska dollarn stärkts med nästan 39%. På tio år är siffran över 900%. Analytiker prognostiserar att en ny psykologisk gräns på 19,00 kan brytas igenom inom kort.

Liknande rekorddåliga utveckling ses för TRY mot EUR. I skrivande stund är växelkursen för EUR/TRY 20,28. För ett år sedan låg den på 15,38 (+31,8%), för fem år sedan 4,66 (+335%) och för tio år sedan 2,36 (+759%).

Valutahandel med TRY i katastrofens spår?

Totalkrashcen mot USD och EUR talar sitt tydliga språk – investerare lämnar liran som ett sjunkande skepp. Med tanke på att Turkiet befann sig i ett ansträngt ekonomiskt läge redan långt före jordbävningskatastrofen – till och med långt före covid – talar det mesta för att det kommer att ta tid innan landet är på rätt köl igen.

Den turkiska liran har med landets höga styrränta under flera år varit en populär valuta för framförallt carry trading, men utifrån rådande läge finns betydligt mer stabila vägar att gå för dig som vill satsa på valutahandel. Blankning kan förstås vara ett alternativ, givet att du är medveten om riskerna som följer.

På vår valutasida om TRY kan du se livekurser för liran mot EUR och USD i realtid.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Testa valutahandel med en trygg aktör, där utbudet är stort och avgifterna låga. Upptäck Degiro du med!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.