fbpx

Greger från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 41 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De två bolag som under 2020 rönte stora kursframgångar på börsen har nu gått till komplett och fullskalig slakt – men det är som vanligt inte enkom en faktor som fäller avgörandet utan det finns flera möjliga förklaringar. Biontech har fallit cirka 65 procent sedan toppen och vapendragaren Moderna har droppat ungefär lika hårt den, kan JohanValutahandel.se rapportera. I denna post så går vi igenom möjligheterna till köp eller blankning med CFD'er inom vaccinbolagen och tar upp exempel för Pfizer, Moderna och Biontech.

RNA-teknik fick fart på vaccinbolagen

Under 2020 och Pandemins begynnelse började det relativt tidigt pratas om möjligheten att vaccinera bort Covid-19. Ett av hoppen sattes till den i sammanhanget relativt nya RNA-tekniken som man förutom att eliminera smittan röner stora förhoppningar om att revolutionera vaccinmarknaden på olika sätt. Initialt sades det att det skulle ta lång tid innan vaccinerna skulle kunna skickas ut på bred front, men med en massiv insats från olika aktörer och samarbeten däremellan kunde man börja rulla ut sina produkter under vintersäsongen 2020/2021. Inför detta hade stater, framförallt välmående ekonomier i väst lagt enorma förhandsbeställningar på vaccin. Hoppet om positiva utfall drog verkligen iväg under mars 2021 när bland annat Modernas aktie drog ut på ett fullständigt galet korståg mot nya högsta noteringar. Inte helt oförtjänt verkade det vara heller eftersom det föreföll bita på både smittspridning och svår sjukdom och död. Så långt var alla förväntningar på de nya vaccinerna både uppfyllda och i vissa fall slagna.

Toppnivåer i somras

Både Moderna och Biontech satte sina All time highs i början på augusti och har en tydligt lägre topp i slutet på november. Därefter har det bara gått utför. Omikron bröt igenom rejält i december och smittalen har skenat och Pandemin har väl egentligen förändrats i grunden. Konsensus förefaller nu vara att Covid inte är lika farligt längre samtidigt som det förefaller uppenbart för de flesta att vaccinen inte stoppar smittspridningen till närmelsevis så stor effektivitet som man kanske prisat in i aktiekurserna.

Är 3 vaccindoser rimligt?

Diskussionen om booster-doser har pågått ett tag och de allra flesta länder inklusive exempelvis Pfizer förefaller klart överens om att det är rimligt att ta upp till tre doser – samtidigt har WHO uttalat sig om att man kanske ska ta det lugnt med booster-doser bland annat ur ett global jämställdhetsperspektiv. Att få en mer global jämvikt i vaccintäckning anses önskvärt. I väst har man beställt avsevärda mängder vaccin — det är kanske svårt att se att man skulle beställa mer om man får till sig att man borde hålla tillbaka. Sverige har tom vecka 3 fått levererat cirka 22 000 000 doser enligt Folkhälsomyndighten – och fler är beställda. I maj 2021 kommunicerade Regeringen man att man beställt ytterligare 40 000 000 doser. Jag vet inte – men har man beställt så man kan vaccinera hela befolkningen typ 5 gånger om så känns det kanske inte troligt att man kommer beställa så där väldigt mycket mer? Marknaden är väl möjligen mättad?

Biontech's aktie CFD
Ett exempel på Biontech Aktie CFD: Registrera dig för att initiera trading

Köpa eller sälja Biotech's aktie?

Hos Skilling kan du både köpa eller sälja Biontech CFD på ett riktigt enkelt vis. Kolla på ett exempel på hur det kan se ut här på vårt exempel till höger. Ifall du tror att det finns mer nedsida, så kan du blanka eller ifall du tror att det finns mer uppsida så kan du köpa. Prova själv med ett demokonto idag!

Ett slut i sikte för covid-19?

En annan faktor som kanske spelar in är kanske att marknaden möjligen fått för sig att Pandemin är på väg att ta slut. Smittspridningen av Omikron (det är väl det som sprids – tror man) är massiv – det har man inte minst själv upplevt på nära håll från barnens skolor och fritidsaktiviteter. Man får mejl stup i kvarten om att folk med Covid-19 vistats i skolan – man hann få några stycken på det nya året i varje fall, men nu tror jag faktiskt dem gett upp. Få ihop fotbollslag till helgens matcher är en utmaning – de friska får spela som aldrig förr! Oavsett – om fler och fler haft själva sjukdomen så kommer de att bygga upp resistens och vaccinet tappar i betydelse. Efter denna våg är det väl svårt att förvänta sig nya översköljningar på ett tag – i varje fall bland barn och barnfamiljer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med 4 vaccinbolag som CFD. Prova Skilling's användarvänliga plattform idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


I vissa länder börjar nu restriktioner ifrågasättas och i Boris Storbritannien lättar man på trycket ganska rejält från nu i slutet på januari. Storbritannien har släppt på Covid-19 restriktionerna och säger att Omnikron vågen har nått toppen. Danskarna går samma väg och i vårt eget avlånga land förlänger man förvisso restriktionerna med två veckor – men frågan är om man inte lättar på det därefter?

Det finns förmodligen många teorier kring vaccinbolages utveckling. Noterbart är att bolag som t ex Pfizer (samarbete med Biontech) inte är i närheten av samma utveckling, men det beror ju så klart på att man har en mycket med diversifierad produktportfölj än de bolag där Covid-vaccinet utgör merparten, om inte all försäljning.

Begreppet upp som en sol och ned som en pannkaka har vi alla hört – frågan är om det finns chans för nu hårt prövade aktieägare i Moderna, Biontech och Novavax att få igen degen? Eller är det rent av köpläge nu? Trading kan ske på Skilling, där både .. Ett exempel finns nedan.

Glaxo Smithkline ADR

Är det köp eller säljläge för Glaxo Smithkline ADR's aktie?

Experterna är oense om vilken riktning som Glaxo Smithkline ADR kan gå. I fredags så stängde aktien på 45.24 USD. De flesta aktieanalytikerna tror dock på “behåll”, som dock i aktiesammanhang bland analytiker kan ses som en lite negativ utsikt.

Medan den genomsnittliga analytikern har 45.98 i riktkurs, så har pessimisterna 38 USD som riktkurs och optimisterna har 59 USD som riktkurs.

Glaxo Smithkline's samarbetspartner, franska Sanofi som gör vaccinet tillsammans med GSK, har ifrågasatt marknaden för Covid-19 booster shots efter 2022. Deras egen booster har fått positivt omdöme i tester som gjorts, men då testet gjorde så fanns inga fall av Omnikron, vilket gör att deras booster inte känns helt “up to date”. Ifall du vill handla med GSK, köpa eller blanka som CFD, så kan det göras hos Skilling.

Hur ser aktiegraferna ut för vaccinbolagen?

Här kommer några grafer så att du kan se utvecklingen för vaccinbolagen på slutet.

Graf: Moderna

Graf: Biontech

Graf: Novavax

Graf: Pfizer
Pfizer graf
 

 

Pfizer CFD hos Skilling
Exempel på trading med Pfizer CFD hos Skilling.

Hur är utsikterna för Pfizer?

Pfizer är rätt olik de flesta andra vaccinbolagen, då majoriteten av dess intäkter kommer från helt andra mediciner. En nedgång av covid-19 vaccindoser i västvärlden under 2023, kommer därför inte påverka bolagen så mycket som det gör för övriga nämnda i denna artikel. Pfizer aktien stängde runt 54.34 USD igår. När vi talar riktkurser, så är medianen för analytikerna 58.75 USD, medan de mest positiva ligger på 76 USD och de mest negativa ligger på 49 USD. Utav 23 analytiker så rekommenderar 11 köp, 12 rekommenderar behåll och 1 tror på underpresentation.

Sugen på trading med Pfizer CFD? Prova själv handla från 1000 kr hos Skilling idag, vilket är den lägsta summan som de flesta experter anser vara rimligt för att gå in i en position. Men ofta är det givetvis bra med en bra slant extra, för att klara svängningar i marknaden. Men i slutändan så beror det ju på hur mycket du är redo att riskera. Tänk på att volatilitet kan vara betydande, även för medicinbolag.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.