fbpx

Frida från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 44 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bortsett från att vi just nu har lite lättnad på el-priset i landets södra delar så är situationen den att el-priserna är skyhöga och att el-intensiva industrier pressas hårt av rådande situation. Inte minst många mindre företag får tyvärr snabbt problem kan Valutahandel konstatera.

Samtidigt så finns det vinnare bestående bland annat av de som hunnit förbereda sig och de som bistår med förberedandet! Att göra sig till en vinnare i rådande situation är så klart inte det lättaste eftersom det kräver resurser. Men idag så tänkte jag vi skulle titta på ekonomin kring solceller.

Öresundsbron får energi från solceller

I Sydsvenskan kunde man i dagarna läsa att Öresundsbron och verksamheten kring den får delar av sin energi från solceller och att man planerar att bygga ut kapaciteten genom att bygga ytterligare en anläggning på Pepparholmen – en väldigt stor sådan. De anser uppenbarligen att det finns ekonomi i satsningen, så varför skulle det inte kunna finnas det för vanliga personer som du och jag?

Egen installation av en solcellsanläggning?

De som idag installerat solceller på sin fastighet stoltserar gärna med detta – argumenten för att det är bra är många. Ekonomin är en sak men även miljön framhålls som en positiv aspekt – man framstår som en god affärsman eller -kvinna och man är dessutom på rätt sida värderingslinjen kring klimatet. Kan det bli bättre i andras ögon? Skaffar man dessutom el-bil blir man som läget är idag upphöjd till en nivå som är ouppnåbar för oss andra.

Påverkan på vad en solcellsanläggning kan tänkas generera för ekonomisk vinning är inte helt lätt att bena ut, men vi tror oss veta att det kostar en slant att installera anläggningen och att den har en livstid på cirka 30 år. Utöver detta har vi ett elpris som varierar och vi har väder och vind som påverkar produktionen samt en diskonteringsränta för kassaflödet. Man kan dessutom vid anskaffandet av en solcellsanläggning snabbt drabbas av en släng av överintresse i det här med el-priser och el-förbrukning vilket då får en positiv effekt på den förbrukning som man har. Vidare så vet vi att man med solceller kommer att förbruka el under vissa timmar på dygnet och man kommer även att sälja en hel del el. En viktig faktor är dessutom vad du har i hemmet som förbrukar el, har du spa-bad och el-bil, kan du till exempel med fördel dra nytta av att köpa el på timme och då kan du höja verkningsgraden ytterligare.

En del hävdar sannolikt med korrekthet att man höjer värdet på sitt hus när man installerar solceller, har du funderat på hur mycket?

Kostnad för att installera solceller på taket?

Man behöver egentligen först fundera på vad för typ av tillgång solceller är och i min värld är det en tillgång som antas ha ett värde i 30 år som kommer att generera ett kassaflöde år efter år. Värdet har i sig ingenting att göra med vad det kostade att installera anläggningen utan vad de framtida kassaflödena är värda. Vi säger att en solcellsanläggning kostade 150 000 kr att installera, om kassaflödet är 0 kr vad är då anläggningen värd (om vi bortser från skrotvärdet)?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla SolarEdge (SEDG.US) eller FirstSolar (FSLR.US) som CFD hos Skilling. Prova ett gratis demokonto nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Om vi nu antar att vi installerade vår anläggning igår, diskonteringsräntan är 5 procent och att den kommer generera ett kassaflöde på 25 000 kronor om året – vad är då värdet? Enligt min kalkyl – 385 000 kronor. I takt med att tiden löper på kommer antalet framtida utbetalningar att minska eftersom anläggningen har ett slutdatum och anläggningens värde minskar kontinuerligt. Här ger framtida diskonteringsräntor ett våldsamt genomslag, skulle vi bara för att göra ett exempel sätta diskonteringsräntan till 2 procent skulle anläggningens värde bli 560 000 kronor! Ja ni fattar – inte helt lätt att säga vad det hela är värt. Handlar ni aktier på börsen och i synnerhet teknologi eller fastighetsaktier fattar ni detta – tyvärr. Vad vi dock vet ganska säkert är att man inte kommer förlora pengar på att investera i solceller, hur stor vinsten blir är dock ganska oklart!

Ovan innebär också att anläggningens värde precis som finansiella marknader inte bara påverkas av elpris, väder och vind utan även av inflationssiffror, räntor och allmän makrodata. Spännande va!

Jag har inga absoluta sanningar kring ovan, men det kan vara värt att fundera i dessa banor om man funderar på en anläggning – speciellt nu som prisbilden för installation blir alltmer ansträngd!

Vad är du beredd att betala för ditt kassaflöde?

PS. Med kassaflöde avseende solceller avses intäkter från såld el samt den el som man inte förbrukar pga installationen, pris och skatter på densamma.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.