fbpx

Kristian från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 43 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många tror att SPACs (Special purpose acquisition companies på engelska, eller specialförvärvsföretag på svenska) är ett helt nytt koncept. Men faktum är att det har funnits i USA sedan i alla fall 1980-talet. I Kanada är det sedan många år ett vanligt sätt att lista ett bolag, även om det finns stränga regler för hur dessa skalföretag (”shell companies”) kan användas. Eftersom fenomenet snart kan komma till Sverige, så kommer vi även titta på hur SPACs kan påverka valutahandeln och en synnerligen het SPAC som inte bör missas.

Men vad är då en SPAC? Förkortning betyder som sagt specialförvärvsföretag och det anses vara ett snabbt sätt att komma till börsen. Under helgen beskrev bland annat Svenska Dagbladet en SPAC som en pengapåse som i sin tur skall investera kapitalet i ett ännu okänt företag. Sverre Linton på Aktiespararna ansåg att det var en högre grad av chansning och lotteri jämfört med vanliga aktier.

Normalt köper man en andel, aktie, i ett företag med befintlig verksamhet. Du vet någorlunda vad du får. Men nu är en ny trend på gång. Det är just nu populärt i USA och på väg till Sverige, i alla fall till Stockholmsbörsen. Det kallas SPAC, special purpose acquisition company, och det är ett slags skalbolag med tomt innehåll, förvaltat av ett gäng mer eller mindre duktiga investeringsexperter. Dessa förvaltare har till huvudsyfte att hitta ett annat företag som de kan köpa med egna aktier.

En SPAC är en riskabel, men potentiellt lönsamt sätt att komma in riktigt tidigt.

Här är allt investerare behöver veta

Ett SPAC (Special Purpose Acquisition Company) är ett företag som skapats enbart för att slå samman eller förvärva ett annat företag och göra det offentligt – ett billigare, snabbare alternativ till en nyemission börsintroduktion.

Investerare skriver i huvudsak tomma checkar till SPAC, vilket kan ta upp till två år att rikta in sig och köpa ett annat företag.

SPAC erbjuder enskilda investerare chansen att komma in tidigt i en potentiellt stor aktie, men är också mycket riskabla.

Många individer skulle gärna vilja komma in tidigt på ett börsintroduktion (IPO) – ett företags lansering på börsen – innan aktierna börjar rusa. Men pensionsfonder och affärsänglar kommer vanligtvis först och lämnar “detaljhandelsinvesterare”, som Wall Street kallar dem, och tar vanligtvis upp de efterbjudna brödsmulorna. De privata spararna betalar ofta ett högre pris.

Men en bakdörr, tidigare out-of-favour IPO-strategi, känd som ett SPAC, har nyligen kommit i ropet bland entreprenörer och riskkapitalister. Det kan erbjuda en ny möjlighet för små investerare att komma in i början.

Vad ligger bakom en SPAC?

SPAC är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company, ett specialförvärvsföretag, i grunden ett börsnoterat företag som inte har någon verksamhet, inga tillgångar – förutom en krigskassa – och bara en uttalad affärsplan: att så småningom köpa ett annat företag.

Ett SPAC bildas vanligtvis av en grupp investerare, så kallade sponsorer, med en stark bakgrund i en viss bransch eller affärssektor. De samlar in pengar från andra investerare och använder pengarna för att förvärva ett befintligt privatägt företag – och sedan ta det offentligt i en börsintroduktion.

När de lanserar sin SPAC har sponsorerna i allmänhet antingen inget särskilt mål i åtanke, eller så är de inte redo att namnge det för att undvika det omfattande pappersarbete och avslöjande som krävs av Securities and Exchange Commission (SEC).

De tidiga investerarna och institutionella investerarna och de enskilda investerarna som vanligtvis kommer in senare har vanligtvis ingen aning om exakt hur sponsorerna kommer att spendera pengarna. Så tidiga investerare förlitar sig i princip på sponsorernas rykte i hopp om att få en bra investering.

Men de måste vara beredda att vänta. Även efter att ett SPAC offentliggörs kan det ta upp till två år att välja och tillkännage det målföretag som det vill förvärva, eller tekniskt sett, slå samman med (företagets stadga anger den exakta tidsramen, per SEC-regler). Om det inte görs, likvideras SPAC och kapitalet som det samlas in ska returneras till investerare.

All denna osäkerhet är en anledning till varför de flesta SPAC handlar till endast 10 dollar per aktie. Naturligtvis är antagandet att när, och om de förvärvar ett företag och tar det offentligt, kommer aktiekurserna att stiga. Vid denna tidpunkt kan investerare ta ut pengar eller fortsätta äga det nya företaget och hoppas på långsiktiga vinster.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Hitta 3000+ aktier att handla som CFD'er hos Capital. Prova själv nu

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Hur SPAC fungerar

Om SPAC-inställningen låter som en situation som är mogen för missbruk – så var det en gång. Tillbaka på 1980-talet omgav mycket bedrägeri dessa tomma checkföretag, som de då kallades. Många var rent skalföretag och erbjöd tunt handlade öresaktier eller “pink sheets “. Ofta försvann dessa företag med investerarnas kontanter eller deltog i övervärderade insideravtal som lämnade många investerare med en påse ingenting.¨

Sedan dess har metamorfosen från blankcheckföretag till SPAC dock inneburit mer än bara ett namnbyte. SEC har skärpt reglerna och förfarandena för dessa satsningar.

Nu måste till exempel ett SPAC i allmänhet placera investerarnas pengar på ett deponeringskonto för att hålla dem säkra tills målbolaget offentliggörs. Vid den tidpunkten, om investerare inte gillar utseendet på affären, bör de kunna återvinna sina medel.

SPAC måste också registrera sig hos SEC, även om de är relativt små (vilket i IPO-universum betyder tillgångar under 1 miljon dollar). Den kanske hetaste SPAC'en just nu är kanske Reinvent Technology Partners.

Tunga namn bakom SPAC'en RTP

RTP är mycket omtalad, trots att den nyligen är grundad. Reinvent Technology Partners har skapats av tre framstående profiler:
1. Reid Hoffman, som bland annat grundat LinkedIn har också varit med och startat Reinvent Technology Partners.
2. Spelutvecklaren Zynga’s grundare Mark Pincus.
3. BHR Capital's medgrundare Michael Thompson är också med på ett hörn.
Vi tror detta bolag har bra koll på tech investeringar och kommer defintivt hålla det under uppsikt framöver.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla SPAC's hos IG. De har 3 stycken: Reinvent Technology Partners, Stable Road Acquisition Corp och Longview Acquisition Corp. Prova SPAC trading idag

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Hur kan en rad SPACs påverka valutakurserna?

Det finns som bekant ett 50-tal faktorer som påverkar valutakurser. Ifall väldigt många SPAC's lanseras i USA, så kan detta gynna dollarn, då nya pengar får växlas till dollar (från utländska valutor). Ifall SPACs blir populärt i Sverige och kommer till börsen i vår eller sommar, så kan det vara en positiv effekt för kronan, då utländska investerare kanske börjar intressera sig och växla in några miljarder extra i svenska kronor. Även Storbritannien ser över sina regler för specialförvärvsföretagen, vilket kan gynna pundet om allt fler tvingas växla till pund för att köpa brittiska SPACs.

SPAC Fördelar och nackdelar

Som alla investeringar har SPAC en rad fördelar och nackdelar. Här kommer en kort genomgång.

Nikola - blå logo

Fördelar med SPAC

De är billiga. Många SPAC är prissatta till 10 dollar per aktie, väl inom räckhåll för detaljinvesterare. Och de håller sig låga ett tag. “SPAC-börsintroduktioner hoppar i genomsnitt inte på den första dagen av handeln”, konstaterar Jay R. Ritter, Joseph B. Cordell Eminent Scholar-ordförande vid University of Floridas Warrington College of Business, som forskar på börsintroduktioner. “Den genomsnittliga ökningen i år den första handelsdagen har varit 1,7%, så att köpa på marknaden kan innebära att man betalar 10,17 dollar eller så.”

De investerar i heta områden. Den nya rasen av SPAC fokuserar på sexiga sektorer inom teknik- eller konsumentområdet. Lovande startups som OpenDoor, Clover Health och den elektriska biltillverkaren Nikola är bland de företag som har blivit offentliga via SPAC.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Investera eller blanka Nikola via Skilling. Prova nu

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


De är öppna för enskilda investerare. Även om institutionella investerare vanligtvis går framåt för SPAC-erbjudanden, gör det stora antalet sålda aktier det lättare för mindre investerare att få en del av bolaget.

Nackdelar med SPAC

Blind investering. SPAC-investerare vet vanligtvis inte hur deras pengar kommer att användas – vad SPAC:ens målföretag är (ofta vet inte sponsorerna det heller). Så affären är omöjlig att utvärdera.

Långa ledtider. Det kan vara en lång fördröjning mellan den tid då investerare pumpar in pengar i ett SPAC och när det faktiskt köper upp ett företag och startar sin verksamhet. Dina pengar kan sitta i upp till två år på ett spärrkonto. Om inget förvärv sker, returneras dina pengar, men tomgångskapital så länge kan vara smärtsamt.

Blandade track record. I en rapport från juli 2020 analyserade Goldman Sachs 56 SPAC: s resultat – främst inom teknik-, industri-, energi- och finanssegmenten – som “slogs samman” med sina målföretag från och med januari 2018. “Under en månad och tre- månadsperioder efter förvärvsmeddelandet överträffade den genomsnittliga SPAC S&P 500 med 1 procentenhet (pp) respektive 11 pp, och slog Russell 2000 med 6 pp respektive 15 pp, “noterar rapporten. “Det genomsnittliga SPAC-värdet underpresterade dock båda indexen under 3, 6 och 12 månader efter fusionens slutförande.”

Naturligtvis gör vissa SPAC bättre än så. Till exempel har Virgin Galactic Holdings (SPCE) – ett särskilt uppskattat erbjudande – stigit med mer än 146 procent under året sedan det offentliggjordes via ett SPAC i oktober 2019.

Varför SPACs blivit så populära

SPACs började sin nyligen respektabla väg i mitten av 2010-talet. Entreprenörer, hedgefondförvaltare och kändisar som Richard Branson, Bill Ackerman och Michael Jordan blev snabbt involverade i dem, liksom fondbolag som Fidelity och T. Rowe Price, och investeringsbanker som Morgan Stanley, Credit Suisse, och Goldman Sachs.

Deras antal svällde 2020. I början av oktober 2020 hade dessa SPAC:er lanserat 128 börsintroduktioner, vilket samlat in totalt 49,1 miljarder dollar, enligt SPAC Research, som samlar in uppgifter om SPAC. Det har ökat från 2019 då bara 59 SPAC samlade totalt 13,6 miljarder dollar.

Visst har COVID-19-pandemin varit en faktor. SPAC:er tenderar att klara sig bättre under perioder med nedgång på aktiemarknaden på grund av hur de fungerar.

Dessutom, jämfört med en traditionell börsintroduktion, erbjuder SPACs vissa fördelar för sponsorarrangörer och de företag som vill bli publika. Det ena är de strömlinjeformade kraven på information som sparar tid, pengar och träd.

SPAC-börsintroduktioner turboladdas ytterligare eftersom det är färre personer inblandade. En traditionell börsintroduktion involverar “flera investerare som förhandlar med emittenter och försäkringsgivare samtidigt, om specifika villkor som erbjudande pris, ersättning för verkställande, försäkringsrätter och flera andra frågor,” säger Tyler Gellasch, verkställande direktör för Healthy Markets Association, en ideell, investerare utbildningskoalition. “Men i ett SPAC är det ofta bara sponsorn och målbolaget vid bordet.”

Så erbjudanden kan gå snabbare.

Hur man investerar i SPACS

Att komma in i ett SPAC är inte så enkelt som att köpa vanliga aktier: Hedgefonder, fonder och andra institutionella investerare med djupa fickor får vanligtvis veta om ett nytt SPAC först. “Det hjälper om en blivande investerare har en befintlig relation med en SPAC-sponsor”, säger Tyler Gellasch. Men om Michael Jordan inte är bland dina kontakter finns det andra sätt att bryta sig in i SPAC: s värld:

Din börsmäklare eller kapitalförvaltare. Be dem hålla ett öga på erbjudanden

Webbplatserna för nyemissionsorienterade investeringsbanker. En SPAC-specialist, Early Bird Capital, listar företag som aktivt söker mål.

NASDAQs webbplats listar också kommande börsintroduktioner, inklusive SPAC, som kan identifieras med en tickersymbol som i allmänhet slutar med ett “U”.

Branschföreningar som SPAC Research lyfter ibland fram S-1-arkiv, som formellt meddelar SPAC:s avsikt att börsnoteras.

Det ekonomiska utfallet

Ett SPAC är definitivt inte “en investering för änkor och föräldralösa, enligt Gellasch. “För det första kan du binda dina pengar i ett år eller mer utan att veta vad den slutliga investeringen kommer att bli. Sponsorn och institutionella investerare kanske – åtminstone generellt – vet vad de vill göra med fonderna, men den lilla investeraren kommer sannolikt att vara i mörkret. “

“Innan en affär tillkännages, hoppas investeraren bara att en bra fusion kommer att ske”, tillägger Ritter. Och naturligtvis finns det inga garantier för avkastning efter det. SPAC är spekulativa djur. De tenderar att förvärva tillväxtföretag – nystartade företag och nybörjare – som till sin natur har högre risk än exempelvis etablerade blue-chip-företag.

Ändå erbjuder SPAC:er mindre investerare ett sätt att komma in i börsintroduktspelet – om inte framför de stora spelarna, åtminstone inte så långt bakom dem.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.