fbpx

Kristian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 26 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
76% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Handel med valutor, aktier, kryptovalutor och andra finansiella tillgångar har potential att bringa god avkastning – men innebär också ett risktagande. Hur ser egentligen fördelningen mellan vinster kontra förluster ut, och vad betyder egentligen den risktext om andel förlorare som syns längst ned på EU-reglerade valutamäklare och kryptovalutamäklare?

Den som scrollat längst ned hos europeiska valutamäklare har förmodligen lagt märke till en risktext som talar om hur stor andel av alla kunder som går back på sin (CFD)handel hos den aktuella mäklaren. Hos de allra flesta rör det sig om en ganska hög procent – inte sällan på över 70, 80 eller i vissa fall till och med 90%. Majoriteten av alla kunder hos så gott som alla mäklare förlorar alltså på sin CFD-trading, oberoende av tillgångsslag. Inte en särskilt uppmuntrande siffra – men vad betyder den egentligen?

Går det att säga vilken tidsperiod siffran avser och på hur många trades den är beräknad? Handlar det om alla trades under ett års tid, alla trades under en 3-månadersperiod eller kanske bara någon enstaka trade under en kortare tid? Låt oss kika närmare på vad definitionen av den här risktexten faktiskt är, och var den kommer ifrån.

Risktexten hittas vanligen i footern

Risktexten vi refererar till är den finstilta informationsruta som generellt hittas allra längst ned på sidan hos de flesta EU-baserade mäklare. Enligt lag måste alla valutamäklare och kryptomäklare som är licensierade hos CySEC ha en sådan text synlig på sin plattform. Hos en del dyker den upp högst upp – men vanligast är att den ligger längst ned. Ofta är texten också mycket liten.

Hur riskinformationen är formulerad kan variera lite från mäklare till mäklare, men oftast står det något i stil med:

“CFD är komplexa instrument och har en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 80% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den stora risken att förlora dina pengar.”

Av texten framgår alltså att hela 80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar valutor, krypto, aktier, index eller råvaror med CFD-instrument. Man belyser också risken med CFD-handel generellt samt hos den aktuella mäklaren. Att hela 8 av 10 (i det här fallet, siffran varierar som sagt mellan olika mäklare men är ofta väldigt hög) förlorar på sin CFD-handel är inte särskilt inspirerande. Samtidigt är det förstås viktigt att tydliggöra den risk det de facto innebär handla med finansiella instrument.

Skiner ljus på snabba förluster i närtid

Någon exakt definition av vad risktexten avser och vilka förluster den refererar till – långsiktiga eller kortsiktiga är svår att hitta, även hos CySEC själva. CFD-handel förknippas emellertid vanligen med mer kortsiktig trading, så som swingtrading och daytrading – även scalping – varför informationen om att x antal % förlorar på sin CFD-handel troligen syftar till kortsiktiga förluster främst. Hur det går för alla enskilda traders långsiktigt är också svårare att mäta.

Med CFD:er spekulerar du endast i prisutvecklingen på en tillgång, utan att äga den faktiska tillgången. Instrumenten handlas ofta med hävstång – det vill säga belåning – för att maximera chanserna till bra avkastning, utan att behöva gå in med en större summa eget kapital. Handlar du till exempel valuta med hävstång 1:30 blir din position 30 gånger större än det belopp du själv satsat. Går positionen som du önskar blir vinsten 30 gånger större – men blir utvecklingen istället negativ förlorar du också desto mer.


Betyg: 8.7/10
Minsta insättning: 500 SEK
Beskrivning: Kryptohandel på svenska för företag och privatpersoner med höga krav. Testa Safello idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.


Vad är syftet med risktexten?

Syftet med riskinformationen är att göra handlare uppmärksamma på riskerna som följer med CFD-handel med hävstång. Huruvida den bör ses som ett betyg på huruvida mäklaren är bra eller dålig är dock svårt att säga. Skickligheten (och turen) hos de som handlar är förstås också avgörande för statistiken.

Hur riskmedveten bör man vara vid valutahandel och kryptohandel?

Riskmedvetenhet är a och o inom finansiell handel. Såväl om du tradar med CFD:er eller investerar i aktier eller andra värdepapper på lång sikt. Ju högre risk du tar, desto större kan förlusterna bli. Samtidigt är risk också vad som möjliggör en potentiell avkastning, varför man inte per automatik ska låta sig avskräckas från trading och investeringar bara för att det innebär ett risktagande.

Viktigt är dock att anpassa risknivån efter de förutsättningar och det ekonomiska spelutrymme man har. Att ta större positioner än vad man har råd att förlora är en dålig idé. Ett enkelt och effektivt sätt att begränsa sitt risktagande något är att välja en EU-reglerad mäklare – som Skilling, eToro, AvaTrade eller Capital för att nämna några. Inom EU är högsta tillåtna hävstång 1:30 (för valutor, för andra instrument är gränsen lägre). Hos många icke EU-godkända mäklare kan man handla med hävstång på 1:200 eller till och med 1:500. Nivåer som givetvis kan verka lockande vad gäller avkastning – men som innebär hög risk för riktigt stora förluster.

Hur ser risk vs avkastning ut på lång sikt?

Historiskt har finansiella investeringar av olika slag gett en generellt god avkastning på lång sikt – det vill säga under perioder om minst 5-10 år. Även långsiktiga placeringar innebär ett risktagande, men genom att hålla i positioner en längre tid blir man mindre sårbar för tillfällig volatilitet på marknaden och kan enklare balansera risken. Ju mer kortsiktigt du handlar, desto mer försiktig bör du vara med ditt risktagande.

Bör man döma mäklare efter andel förlorande kunder i risktexten?

Det här är en komplex fråga eftersom en hög procentsiffra dels kan säga något om mäklaren och de förutsättningar kunderna får, dels kan ge indikationer om den kundbas som finns.

Oftast när det kommer till möjligheter att tjäna pengar så finns det alltid en risk kopplad till det. Stora potentiella förtjänster innebär också risk för stora potentiella förluster. Som alltid när man spekulerar med investeringar bör man aldrig riskera pengar som man inte har råd att förlora.

Det kan vara extra viktigt att tänka på detta när man handlar med CFD:er och alltså inte ta onödiga risker och gå in i för stora positioner. För dig som vill prova på att trada med CFD:er så kan det vara en bra idé att prova med demokonto från början. Alltså där man handlar med låtsaspengar och kan experimentera lite. När man känner sig redo kan man därefter ta steget över till riktiga pengar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Säkrare CFD-handel med valutor, aktier, krypto och råvaror hos en EU-reglerad mäklare. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.