fbpx

Krister från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 16 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Riksdagsvalet 2022 ser ut att bli en riktig rysare med bara någon knapp procentenhet som skiljer mellan det röda och det blåa blocket – i skrivande stund till de blåas fördel. För svenska kronans del kan en blå kontra röd vinst ge olika inverkan på valutans värde, med mer marknadsstyrd politik åt ena hållet och välfärdsstyrd åt det andra.

Med ett bara ett par hundra distrikt kvar att räkna av totalt 6578 stycken ser det på måndagsmorgonen ut som att Sverige möjligtvis står inför ett maktskifte. Åtta år av rödgrönt styre kan om ställningen håller i sig bytas ut mot ett blått. Ledningen för det borgerliga blocket är dock mycket marginell, med bara 0,9% procents skillnad just nu.

Medan de sista rösterna räknas in kikar Valutahandel närmare på hur det slutliga valresultatet kan komma att påverka den svenska kronan. Kan en fortsatt S-ledd regering bidra till att kronan försvagats ytterligare och tappar än mer mot framförallt dollarn och euron? Och skulle en blå regering kunna verka till kronans fördel – och i sådana fall hur?

Kraftig nedgång för SEK sedan 2014

Det är ingen hemlighet att det gått riktigt trögt för vår svenska krona under senaste åren. Värdetappet är rejält mot såväl euron och framförallt den amerikanska dollarn – vilken i maj 2014 kostade drygt 6,58 SEK, att jämföra med dagens kurs på nästan 11 kronor. Utvecklingen mot euron ser inte riktigt lika illa ut, men likväl har kursen för EUR/SEK gått från strax över 9 kronor i maj 2014, till en bra bit över 10,70 idag.

Den senaste åtta åren under ett rödgrönt styre har som synes inte varit någon framgång för den svenska kronan. En utveckling som kommer fortsätta om Socialdemokraterna vinner och återigen får bilda en rödgrön regering menar vissa – ett resultat av mer komplexa faktorer än så menar andra. Flera år med minusränta, vilket i allra högsta grad är ett ekonomisk-politiskt beslut, har de facto legat kronan i fatet när utländska investerare väljer länder att placera pengar i. Samtidigt slog pandemin hårt mot såväl kronan som många andra valutor, likväl som det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina. Yttre faktorer som hade varit tuffa att tackla oavsett vilket styre Sverige haft – men där olika politiska strategier måhända hade kunnat påverka hur hårt slaget skulle träffa.

Svagare krona med fortsatt S-ledd regering?

Givet kronans extremt svaga utveckling sedan 2014, då ett maktskifte senaste skedde och det borgerliga styret byttes ut mot ett socialdemokratiskt efter två mandatperioder, finns det en naturlig oro över att en fortsatt rödgrön politik kan komma ytterligare förvärra läget för den svenska kronan. Den rödgröna politiken är enligt tradition betydligt mindre marknadsstyrd än den de borgerliga partierna driver – med större fokus på lika för alla, snarare än mer för några – väldigt förenklat uttryckt.

Socialdemokraterna tillika V och MP är också sedan länge förknippade med högre skatter än vad de blå-bruna partierna förespråkar. Skattesatser som förvisso ger ett ökat inflöde av pengar till statskassan, och som är tänkt att komma alla svenska medborgare till gagn, men som också innebär mindre pengar kvar i plånboken för den enskilde individen – och därmed en minskad köpkraft. Med dagens höga inflation och högre priser på allt från mat till, framförallt, energi finns risk att ett allt för högt skattetryck har ytterligare negativ inverkan på den ekonomiska tillväxten, arbetsmarknaden – och kronans värde.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutapar med SEK och över 1000 andra tillgångar hos en svensk kvalitetsmäklare. Prova Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vad kan vi vänta oss vid ett maktskifte?

Lägre skattetryck är en kärnfråga för Moderaterna och övriga borgerliga partier. Genom att sänka skatten på bland annat arbete, både för de som arbetar nu och de som har arbetat tidigare, hoppas man kunna lägga en grund för ökad ekonomisk tillväxt med balans på arbetsmarknaden och ökad köpkraft för svenska familjer.

Den blåa marknadsinriktade politiken vill också fortsatt tillåta vinstuttag i privatägda skolor i syfte att gynna välbehövlig konkurrens för ökad kvalitet i utbildningen. Redan idag har flera svenska friskolor utländska investerare, och med en politik som fortsatt vill värna om den möjligheten skulle ytterligare investerare kunna lockas och den svenska kronan bli mer attraktiv.

Minusräntans inverkan på kronans värde

Fram till 2022 har Sverige haft en negativ styrränta sedan 2015, då räntan i ett historiskt beslut sänktes till minusnivå efter att först ha lagts på noll i oktober 2014. Åtgärden var ett resultat av lågt inflationstryck och ett försök att ge svensk tillväxt en skjuts. Chef för Riksbanken var då Stefan Ingves, som anförtroddes jobbet av en borgerlig majoritet i Riksbanksfullmäktige trots maktskiftet från blått till rött vid valet 2014. När han avgår i december 2022 kommer han ha suttit på posten i 16 år – från 2006 fram till 2022.

De upprepade räntesänkningarna som lett till rekordlåg styrränta i Sverige har gynnat tillväxten och tjänat sitt syfte i att höja ett tidigare svagt inflationstryck, men det har också haft en negativ inverkan på kronan vars värde har tappat kraftigt mot många andra valutor.

Med den senaste tidens inflationsstegring är nu minusräntans tid förbi och den svenska styrräntan ligger i dagsläget på 0,75%. Fler höjningar väntas klubbas igenom vid årets resterande penningpolitiska möten. Många menar dock att den negativa räntan lät hållas alldeles för länge och att höjningar borde gjorts tidigare för att dämpa det läge vi befinner oss i idag. Blir det ett maktskifte återstår att se hur en borgerlig regering fortsatt kommer att driva penningpolitiken för att få ned inflationen utan att sänka tillväxten allt för mycket.

Valutahandel med SEK

Summa summarum går det inte att säkert säga hur den svenska kronan kommer att påverkas av ett maktskifte kontra ett fortsatt rödgrönt styre. Skillnader i skattepolitiken skulle kunna innebära förutsättningar för en starkare krona under en blå regering, och risk för fortsatt svag kurs under en röd. Samtidigt finns flera andra faktorer som också påverkar och där det återstår att se hur det vinnande blocket kommer att agera – till exempel kring energipriserna och miljöfrågor.

Vill du spekulera i prisutvecklingen för den svenska kronan kommande tid, med valutapar som USD/SEK och EUR/SEK, erbjuder Skilling CFD-handel på svenska med schyssta villkor och en grym plattform. Registrera dig hos Skilling och kom igång med valutahandel på 5 min – antingen med demokonto eller om du vill köra livekonto direkt.

Förutom SEK-valutapar har Skilling även ett komplett utbud av andra premiumtillgångar – däribland världens mest omsatta valutapar EUR/USD. Måhända är detta ett särskilt intressant tradinginstrument just nu, då kursen faktiskt visar på ett trendbrott – med 1,5% upp för eurons del. En vändning som härleds till nyheten om att Ukraina är fortsatt starka både offensivt och defensivt i kriget mot Ryssland, samt att ECB hintat om ytterligare åtstramningar i finanspolitiken.
Hos Skilling handlar du EUR/USD med marknadens lägsta spread och genomsnittlig exekveringstid på 0,05 sekunder.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Trading med valutor, råvaror, krypto och aktier hos en säker mäklare. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.