fbpx

Tina från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 34 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kanadas årliga inflationstakt nådde 4,7 procent i oktober 2021, den snabbaste takten på hela 19 år kan Valutahandel rapportera. Den kanadensiska inflationen skjutit i höjden i oktober till sin snabbaste takt på nästan 19 år, en del av en global uppgång i priserna som ökar pressen på centralbankerna eftersom hushållen betalar kraftigt mer för bensin, nya fordon och olika livsmedel än vad de gjorde för ett år sedan.

Konsumentprisindex (KPI) steg 4,7 procent i oktober från ett år tidigare, uppgav Statistics Canada på onsdagen, upp från 4,4 procent i september. Det var den sjunde månaden i rad som inflationen översteg Bank of Canadas målintervall på 1 procent till 3 procent och det markerade den högsta årstakten sedan februari 2003.

Konsumentprisindex (KPI)

Priserna steg i alla åtta huvudkomponenterna i KPI, ledda av en 10,1-procentig årlig ökning av transportkostnaderna som drevs av en 42-procentig stöt vid pumparna. Förutom energi så steg inflationen endast med 3,3 procent.

De tre “kärn”-måtten för inflation som mäts av Bank of Canada steg i genomsnitt med 2,7 procent i oktober 2021, oförändrat från föregående månad samma år. Dessa åtgärder är utformade för att utesluta några av de mer volatila delarna av KPI – som 60-procentiga ökningar av hyreskostnaderna för personbilar, kopplade till en svagare bilproduktion – och ge banken en bättre känsla för underliggande trender.

Det största debattämnet bland ekonomer i dag

Uppgången i inflationen är kanske det största debattämnet inom ekonomin idag, och de kanadensiska siffrorna är troligen en del av en utbredd ökning av priserna. På onsdagen rapporterade även Storbritannien att de nått en inflation på 4,2 procent, vilket överträffade analytikernas förväntningar. Samtidigt så steg den amerikanska inflationen med på 6,2 procent, den högsta nivån sedan 1990.

Stora centralbanker, inklusive Bank of Canada, har nyligen sagt att högre inflation visar sig vara mer hållbar än de antog för flera månader sedan, delvis på grund av ihållande störningar i leveranskedjan.

I Kanada förvärrades dessa problem denna vecka av extrema översvämningar i British Columbia som har sköljt ut och skadat flera viktiga länkar i handelsvägar, vilket tvingar Vancouvers hamn – den största i Kanada – att stoppa inkommande och utgående järnvägstrafik på tisdag.

Inflationssiffrorna kan öka trycket på Bank of Canada att börja höja sin styrränta, som har legat kvar på 0,25 procent sedan början av pandemin. Centralbanken har lovat att inte höja räntorna förrän ekonomin fungerar med full potential och arbetsmarknaden har återgått till det normala – något den nu förväntar sig att hända i mitten av nästa år, vilket skapar möjligheten till en räntehöjning i april .

“Vi är inte där än, men vi närmar oss,” skrev Bank of Canadas guvernör Tiff Macklem i en opinionsartikel som publicerades i Financial Times på måndagen.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Följ proffsen och handla automatiskt som några av marknadens bästa traders, utifrån över 20 miljoner kunder hos eToro. Skapa ett konto för copy trading idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


“Vi fortsätter att tro att ekonomin fortfarande är svag och därför krävs fortfarande betydande monetära stimulanser. Men utbudsstörningar verkar vara längre än vi trodde, och energiprishöjningar bidrar till nuvarande inflationstakt”, skrev han.

Energipriserna har stigit med 26 procent

Energipriserna var faktiskt 26 procent högre i oktober än ett år tidigare, visar onsdagens siffror. Även om bensin var en stor bidragsgivare steg naturgaspriserna också med ungefär 19 procent. En global brist på halvledarchip tynger fordonsproduktionen – och därefter utbudet. Med litet lager hos bilhandlare steg priserna på personbilar med 6,1 procent.

Enligt aktuell statistik så är det även tydligt att allt fler jobbar från hemmet, något som troligen inte kommer sluta. Detta är en potentiell anledning till att elpriserna ökat i hemmet. Minst hälften av alla amerikaner jobbar numera hemifrån minst en gång i månaden, något som kanske stigit ännu mer under 2022?

Köttätare känner också av att priserna börjar skena. Priset på köttprodukter steg i genomsnitt med 10 procent. Särskilt kraftiga ökningar noteras för färskt eller fryst nötkött (14 procent), men även för bacon (20 procent). “Brist på arbetskraft som har bromsat produktionen, pågående utmaningar i försörjningskedjan och stigande priser på djurfoder fortsatte att påverka högre priser på kött,” skriver Statscan.

Priserna på bostäder stiger snabbare än hyrorna

Bostadskostnaderna ökade med 4,8 procent det senaste året, med större ökningar för bostadsägande (5,1 procent) än hyror (1,9 procent). Sajten statscan noterade dock att hyreshöjningarna har varit höga i Maritimes, ledda av New Brunswick (9,4 procent), sedan Prince Edward Island (7,6 procent) och Nova Scotia (7,1 procent). Byrån sa att högre migration till regionen kan bidra till högre kostnader.

Fastighetsmarknaden värms upp igen och den nationella återförsäljningen steg med 8,6 procent i oktober från september. Det genomsnittliga försäljningspriset i Kanada var cirka 717 000 USD förra månaden, en ökning med 18,2 procent från ett år tidigare.

Bank of Canada förväntar sig en genomsnittlig inflation på 4,8 procent under fjärde kvartalet i år och 3,4 procent nästa år. Dess senaste prognoser, uppdaterade i slutet av oktober, visar att inflationen återvänder nära bankens 2-procentsmål i slutet av 2022.

Obligationsmarknaderna prissätter cirka fyra Bank of Canadas räntehöjningar nästa år, vilket skulle sätta banken långt före den amerikanska centralbanken Federal Reserve när det gäller att höja räntorna.

Siffrorna föranledde ett snabbt svar från konservativa politiker, som har gjort inflationen till en av sina nyckelfrågor för det kommande parlamentet, som börjar sitta nästa vecka.

“Denna skyhöga inflations- och levnadskostnadskrisen påverkar familjer från hela Kanada. Maten blir dyrare. Gas och husvärme kostar mer. Och bostadspriserna fortsätter att nå nya rekord, sa den konservativa ledaren Erin O’Toole i ett uttalande på onsdagen.

Hur går det för CAD?

Under 2021 så har EUR/CAD gått från 1.56 till 1.43 i skrivande stund, en förstärkning på 9% mot euron. USD/CAD är nästan oförändrad sedan nyår, med CAD knappt 1% starkare mot dollar sedan nyår. Mot japanska yenen så har CAD stigit med omkring 11%, från 81 till 90. För svenska kronan har det gått utför mot CAD; från 6.4 till 7.07 svenska kronor för en kanadensisk dollar. Sugen på CAD trading? Skapa ett konto hos Skilling och prova!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla kanadensiska dollar på ett smidigt sätt. Prova ett demokonto hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.