fbpx

Andre från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 20 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I november 2022 nådde EUR/USD sin lägsta kurs på två decennier då värdet bottnade under 0,96. Sedan dess har trenden emellertid vänt, och nu spår många analytiker att valutahandel med EUR kan ge en lönsam utveckling under 2023. Investerarkollektivet på Wall Street tror att den uppgång vi hittills sett i december och januari bara är början på det som förväntas bli ett prisrally för euron kommande tid.

Valutakursen för EUR/USD ligger sedan i fredags över 1,08 och har därmed nått sin högsta nivå sedan våren 2022. Efter novembers bottennotering på bara strax över 0,95 – som en grand finale på ett dystert 2022 med en rekordstark dollar – har euron lyckats återta en del mark och klättrat relativt stadigt uppåt. December månad bjöd på en del volatilitet, men med den senaste tidens tydliga trend och mycket som talar för såväl en avmattning i USD som ökat förtroende för EUR, tror nu många att den uppgång vi började se för en månad sedan bara var början på en stark tjurtrend.

Framgent prognostiserar analytiker på bland annat Morgan Stanley och Deutsche Bank att EUR/USD kan komma att stiga till 1,15. På Nomura Interantional PLC spår man att kursen kommer passera 1,10 innan januari månad är slut. För EUR/SEK ligger den just nu på 11,25.

Dramatisk vändning från den övervägande trenden under 2022

Större delen av fjolåret var euron under hård press av en rekordstark dollar. Valutakursen för EUR/USD föll till paritet och sedan förbi. Botten på under 0,96 noterades under senhösten 2022, och kursen blev som redan nämnts den lägsta på omkring 20 år. Givet fjolårets övervägande dystra trend blev vändningen i december en dramatisk sådan – och den tjuraktiga trenden ser ut att hålla i sig.

Nuvarande kurs, på över 1,08, har inte setts på över 7 månader. Senast EUR/USD handlades på den här nivån var i maj 2022. Nu talar flera faktorer på att 2023 kan komma att bjuda på ombytta roller, där fördelen ligger hos euron och det istället blir dollarn som tappar.

Milda temperaturer lättar på trycket

En av de största orsakerna bakom eurons dramatiska vändning bedöms vara de milda temperaturer som ses över kontinenten. Milda temperaturer som i sin tur innebär färre resurser för uppvärmning – och därmed lägre kostnader för energiförsörjning. Orosmolnen var under slutet av förra året både många och mörka inför hur Europas ekonomi skulle klara sig genom en eventuell vargavinter, med de skyhöga priser som blivit verklighet till följd av Rysslands krig mot Ukraina.

Som en räddande ängel har dock vintern hittills blivit betydligt mildare än väntat – och de iskalla temperaturerna uteblivit. Med det har man också kunnat stryka de katastrofscenarier som målades upp inför vintern, och den europeiska marknaden har återigen blivit en attraktiv placeringsmiljö för investerare.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/USD och 1000+ andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Förväntade lättnader från Fed och Kinas öppning också bidragande faktorer

Förutom det milda europeiska vintervädret finns också faktorer utanför kontinenten som påverkar det nytända förtroendet för euron. Dels har vi utsikterna för dollarn, vilken förväntas tappa kommande tid när Fed sannolikt kommer att börja lätta på gasen i sina åtstramningar. Den amerikanska styrräntan kommer med största sannolikhet snart att pausas på nuvarande nivå, alternativt börja sänkas i takt med att inflationen i USA så sakteliga börjar sjunka. Något som i sin tur kommer att påverka räntan på amerikanska räntepapper och USD som placeringsalternativ överlag.

Kinas påbörjade öppning bedöms också den kunna bereda vägen för en starkare euro under 2023. Fortsätter landet att lätta på sina restriktioner innebär det stora lättnader i distributionskedjor mellan Europa och Asien, med ökad handel som följd.

Generellt positiv utveckling i regionen

Det ökade förtroendet för den europeiska ekonomin ses över hela regionen. Utöver den starkare euron har till exempel Stoxx 600 Index stigit hela 5% bara hittills i år. Kravet på den extra ränta som investerare haft för att ta risken med europeiska placeringar har även missat stadigt sedan hösten 2022.

ECB väntas höja räntan mer än tre gånger så mycket som Fed under 2023

Efter att ha varit sena på bollen med att börja höja räntan i fjol, väntas ECB under 2023 köra på desto hårdare. Medan mycket pekar på att USA troligtvis börjar närma sig ett stopp för sina åtstramningar, väntas den europeiska centralbanken behöva dra åt svångremmen betydligt mer. För 2023 visar prognoser att Fed väntas höja räntan med totalt 0,60% som mest. Motsvarande siffra för ECB är 1,50% – alltså mer än tre gånger så högt.

Finns det något som talar för en svagare euro under 2023

Som läget ser ut nu pekar det mesta på att 2023 sannolikt kommer att innebära en starkare euro och en svagare dollar. En faktor som talar mot en sådan utveckling är emellertid osäkerheten kring Rysslands forsatta krigföring mot Ukraina, och hur det kan komma att påverka den redan pågående energikrisen i Europa. Utvecklingen i USA spelar också en viktig roll. En fortsatt hög amerikansk inflation i kombination med en stark ekonomi kan leda till att Fed väljer att vidhålla sin aggressiva räntestrategi ett tag till. Något som i sådana fall kan ge USD ny fart och återigen få den att stärkas mot såväl EUR som andra valutor.

Valutahandel med EUR/USD – hur tradar andra just nu?

Marknadens ökade förtroende på euron syns också hos olika valutamäklare – på plattformar som Capital och eToro är omkring hälften av alla just nu aktiva positioner långa. En klar ökning mot för en tid sedan då utsikterna för euron var mindre positiva.

Tror du också på en uppgång för euron och önskar trada valutapar med euro hittar du lägst spread och snabbast avslut hos skandinaviska Skilling. Här kan du registrera dig hos Skilling med BankID och vara igång på bara någon minut. Vill du inspireras av andra och kopiera strategier från framgångsrika traders? Öppna ett konto hos eToro och bli en del av världens största community för copy trading.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Svensk kvalitetsmäklare med 1000+ olika tillgångar, snäv spread och flera olika plattformar. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.