fbpx

Marcus från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 27 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Pundet faller starkt mot en korg av valutor, när Bank of England (BOE) motsätter sig trycket att höja räntorna. BOE har överraskat investerare och ekonomer genom att behålla räntorna på 0,1 procent i minst en månad till. Banken använde dock sin kvartalsvisa penningpolitiska rapport för att signalera att den sannolikt kommer att öka lånekostnaderna under de “kommande månaderna”, rapporterar Valutahandel.se.

Beslutet sänkte pundet med nästan en procent gentemot den amerikanska dollarn till mindre än 1,3561 dollar eftersom många investerare hade förväntat sig att bankens niomedlemmars penningpolitiska kommitté (MPC) skulle höja bankräntan till 0,25 procent denna månad.

Stort tapp för GBP mot USD: 1.30 nästa?

Sterling sjönk också med en cent mot euron, till under 1,17 euro, medan banker som Natwest, Lloyds och Barclays på aktiemarknaderna – vars lönsamhet tenderar att stärkas av högre kurser – såg sina aktier falla med 4 procent eller mer. Svenska kronan har även den sett en avsevärd förstärkning mot pundet på slutet. Men det mest handlade valutaparet mot pundet, GBP/USD, är var flest traders flockas just nu. Många tror att nya historiskt låga nivåer kan vara nära. I mars 2020 så hade vi 1.16 nivån mellan GBP/USD och nuvarande 1.35 är en bra bit därifrån. Kommer vi se 1.30 innan året är slut, eller redan innan november är slut kanske? Är för övrigt även 1.20 nivån inom räckhåll det närmaste halvåret för GBP/USD? Traders och analytiker är i alla fall inte direkt positiva till pundet just nu..

Guvernör Andrew Bailey slog dock tillbaka anklagelserna om att centralbanken har lurat investerare genom att signalera en nära förestående räntehöjning före beslutet och sa till Sky News: “Det var ett mycket nära“.

Bailey sa till Sky News att prissättare fortfarande behövde se “hårda bevis” på tillståndet på arbetsmarknaden innan någon höjning sker och att en ökning inte direkt skulle ta itu med viktiga leveranskedjeproblem som är nyckelorsakerna till den accelererande prishöjningen.

På en presskonferens efter tillkännagivandet sa Bailey att prisbeslutet hade varit ett “mycket nära samtal” och vägrade att karaktäriseras som en “opålitlig pojkvän” i att förvirra marknadens förväntningar – en anklagelse som tidigare riktats mot hans föregångare Mark Carney. Markus på Valutahandel.se tänker att handlar nog inte om att vägra höja räntan, utan snarast om att invänta riktigt tydliga signaler för att det behövs. En för tidig höjning kan vara kostsam för bolånemarknaden i Storbritannien och hämna tillväxten. Kanske en svagare valuta är att föredra istället?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med GBP mot SEK. Upptäck trading med en transparent, Skandinavisk valutamäklare. Prova ett demokonto hos Skilling nu!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Sju medlemmar av MPC röstade för att lämna räntorna oförändrade medan två – Dave Ramsden och Michael Saunders – röstade för att höja dem. Uppdelningen 7-2 är densamma som föregående månad.

Förväntar sig att inflationen når fem procent nästa år

Banken sa att den nu förväntade sig att inflationsmåttet för konsumentprisindex (KPI) skulle stiga till 5 procent nästa år – bland de högsta prisprognoserna sedan banken beviljades självständighet 1997.

Den sänkte sin prognos för ekonomisk tillväxt med en procentenhet och skjuter tillbaka det datum då den brittiska ekonomin återtar nivån den var på före COVID och nedstängningarna.

Banken sa att mycket av dessa prognosförändringar kan tillskrivas problem i globala leveranskedjor, som har pressat upp priserna och begränsat tillgången på varor, och till högre energikostnader.

Bank of England förutspådde dock att inflationen skulle falla kraftigt mot slutet av nästa år och menade att det var ganska troligt att om energipriserna faller i linje med marknadens förväntningar kan inflationen falla under målet nästa år.

Banken hade allmänt förväntats öka lånekostnaderna sedan guvernören vid ett evenemang förra månaden varnade för att med en snabb stigande inflation skulle den “måste agera” för att få priserna under kontroll.

I MPC-protokollet sade banken: “Utskottet bedömde att, förutsatt att de inkommande uppgifterna, särskilt om arbetsmarknaden, i stort sett överensstämde med de centrala prognoserna i den penningpolitiska rapporten från november, skulle det vara nödvändigt att öka under de kommande månaderna. Bankränta för att återställa KPI-inflationen hållbart till målet på 2 procent.”

“Det var ett mycket nära idag, bör jag betona, och anledningen till att vi inte har gjort det är för att vi fortfarande behöver, enligt vår uppfattning, se de hårda bevisen, särskilt läget för arbetsmarknaden i det här landet.”

På frågan varför banken inte höjde räntorna idag, trots att han förutspådde en ökning av konsumentprisindexinflationen till 5 procent, sa Bailey: “Vi måste titta på orsakerna till inflationen. Många av orsakerna till inflationen skulle inte åtgärdas direkt genom att höja räntorna.

“Det skulle inte producera mer bensin, inte producera fler halvledarchips, för att tillåta fler bilar att komma ut på marknaden, till exempel. Det skulle inte ta itu med någon av dessa problem med leveranskedjan. Det skulle faktiskt ha en värre effekt: det skulle höja räntorna, det skulle bromsa ekonomin och det skulle förmodligen få arbetslösheten att stiga. Nu måste vi ta det steget om vi tror att det finns en risk för ekonomin i form av överhettning, men det skulle inte vara det rätta svaret på en brist på gas att höja räntorna. Om det enda vi har för tillfället är en brist på bensin, skulle det inte vara det rätta svaret.”

En lättnad för bolånetagarna

Beslutet att inte höja räntan kan vara en lättnad för bolånetagare, men är ett slag för dem som säger att räntorna måste gå upp för att kontrollera inflationen. En räntehöjning nästa månad eller början av nästa år verkar fortfarande vara trolig.

Rachel Winter, Associate Investment Director på Killik & Co, sa: “Även om marknaderna hade prissatt en 58 procent chans att en räntehöjning skulle äga rum den här månaden, har Bank of England valt att lämna räntorna oförändrade tills vidare.”

Hon tillade: “Detta kommer naturligtvis att vara till missnöje för många som blir allt mer oroliga för inflationen. Trots en liten nedgång i KPI i september från 3 procent till 2,9 procent är inflationen fortfarande över Bank of Englands mål på 2 procent, och dessutom förväntar sig Office for Budget Responsibility att den kommer att förbli hög under 2022 och 2023.”

Bankens drag att hålla eld måste ha varit ett nära samtal. Under de senaste veckorna har medlemmar av bankens penningpolitiska kommitté signalerat sin vilja att gå snabbt för att skydda sig mot inflation. Den tror att räntorna bara kommer att behöva stiga “blygsamt” för att få tillbaka inflationen till målet på 2 procent.

Banken lämnade också sitt program för kvantitativa lättnader oförändrat på 895 miljarder pund. Det var en närmare 6-3-delning, där Catherine Mann gick med Ramsden och Saunders och röstade för att minska QE.

Paul Dales på Capital Economics sa: “Räntorna går upp, men ingen vet när. Men jag har mer förtroende för vår uppfattning att räntorna inte kommer att stiga nästa år så långt och snabbt som marknaderna förväntar sig.”

Hur blir trading med GBP framöver?

I slutändan så beror mycket av utgången på förväntningarna på tillväxt, inflation, räntenivåer och de andra faktorerna för valutakurserna som nämns i vår utbildningssektion. När det kommer till inflation så menar Bailey att det finns varningssignaler, vilket kan oroa investerare i brittiska pund.

Samtidigt så minskade byggverksamheten, med en produktionsnedgång på 0,2% i augusti 2021. Byggsektorn ligger nu 1,5% under sin nivå före pandemin i Storbritannien.

Tjänsteproduktionen ökade med 0,3 % i augusti 2021. Samtidigt så ökade produktionen inom konsumentinriktade tjänster med 1,2% men ligger fortfarande 4,7 % under pre-pandeminivåerna. Boris har ökat spenderandet på NHS (sjukvården). Valutahandel noterar dock att tillväxten kan vara lite hackig för Storbritannien och många analytiker tror snarare på svenska kronan istället, inte minst SEB private banking.

Vad tror du på? Prova trading med GBP och SEK hos Skilling. Tydligt, transparent och tryggt. Skapa ett demokonto idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Supersnabb och användarvänlig trading. Allt med svensktalande support. Skapa ditt demokonto hos Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.