fbpx

Bert från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 7 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

När man handlar med aktier så är det ganska klart hur skatten fungerar men med valutahandel så är det mer otydligt, förutom genom IG som har investeringssparkonto. Här tänkte vi reda ut vad som gäller och hur man ska hålla koll på hur mycket skatt som ska betalas. För precis som med allting annat så ska din vinst beskattas. Ja, det är alltså om du inte väljer IG's investeringssparkonto som har en schablonskatt.

Valutahandel i utlandet

Det som ofta gör saken lite svårare är att många av valutamäklarna befinner sig utanför Sverige. Det innebär att det är ditt eget ansvar att redovisa dina vinster och förluster. En annan sak som gör det lite mer komplicerat är att man använder sig av hävstång och det är två olika valutor inblandade som ställs mot varandra.

Det kan låta lite invecklat men precis som med aktiehandel så gäller det att redovisa vinster eller förluster. Du kan kvitta din förlust mot en vinst och det deklareras på en speciell blankett. Vi kan rekommendera Skilling som är skapat av svenskar och norrmän. De har en flik där du kan välja transaktioner och kan se alla affärer som gjorts, vilket underlättar för framtida redovisning. Registrera dig på Skilling här.

Så beräknar du skatten på valutahandel

Skatten på valutahandel beräknas precis på samma sätt som andra kapitalvinster eller kapitalförluster. Du betalar 30 % skatt på den vinst som du gör och en förlust kan dras av med 100 % eller kvittas mot vinster. Tänk på att din valutamäklare inte kommer att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket om det inte är en svensk valutamäklare. Därför är det viktigt att du redovisar detta på egen hand.

Några exempel

Vi tänkte dra några exempel för att förklara hur det fungerar. Om du köper valutaparet EUR/SEK till en valutakurs om 9,5234 och du väljer att köpa för 1000 euro. Det innebär att du har +1000 euro och -9523 kronor. Låt oss sedan säga att valutakursen rör sig uppåt till 9,7345 och du väljer att stänga din position. Då ser det ut som följande:

  • -1000 EUR
  • +9734 KR

Det man har köpt säljer man när man stänger sin position och därför så blir det så här. Du har en total vinst på 211 kronor. Det låter inte så mycket men om du använder dig av hävstång här så kan man lägga på en nolla. Då skulle vinsten ha blivit 2110 kronor istället och det är den summan som man ska redovisa för skatt. En av de enklaste sajterna att börja med valutahandel heter eToro, vilka har funnits i över 10 år och har en väldigt bra historik.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders, helt gratis!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Kort sammanfattning

När det kommer till skatt på valutahandel så är det oftast upp till dig själv att redovisa detta. Det kan vara smart att gå igenom alla transaktioner varje månad som se hur du ligger till. Inte bara för skatten, utan även för din egen skull. Det är viktigt att hålla koll på hur det går och följa upp olika strategier. Ibland så kan man tro att allt går bra men i själva verket så förlorar man pengar varje månad.

Det är inte svårare än så. Alla valutavinster minus alla förluster ger dig den totala vinsten eller förlusten som ska beskattas, förutom ifall du kör valutahandel med investeringssparkonto. Då betalar du en automatisk skatt, som ofta ligger på väldigt låga nivåer. Det finns för övrigt program som underlättar redovisningen av skatt på valutahandel och aktier. Tänk på att även om du använder hävstång instrument så är det inte svårare för det. Allt som räknas är den vinst eller förlust som du får på själva affären. Sen är det kapitalskatt som gäller och det finns än så länge ingen speciell beskattning för valutahandel.

Tänk på att reglerna gällande beskattning av valutahandel kan komma att förändras och det är alltid bäst att höra med Skatteverket om du är osäker. Det finns program och plattformar som håller koll åt dig och summerar allt. Om du handlar ofta så kan det vara smart att skaffa ett sådant program så att du lätt kan få ut rapporter och beräkna skatten. Ifall du har ytterligare frågor om skatten så bör annars en duktig support, som den på Skilling, kunna hjälpa till att besvara dina frågor. Alternativet är annars kontakt med någon svensk firma som ger råd om skatt, t. ex Tommy Engström (031-711 20 70) på Skattepunkten för Göteborgare eller Mikael Westin (+46 708 860 774 / [email protected]) från Advice.se för rådgivning till Stockholmare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en crypto-mäklare som lyssnar på kunderna och har osedvanlig konkurrenskraftig spread. Registrera dig för ett demokonto hos Skilling idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.