fbpx

Petter från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 27 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ingen kan väl ha undgått vad som skett i Afghanistan på sistone. Men när det kommer till valutahandel med nya afghani, dvs. valutan i Afghanistan som förkortas AFN, så blir det stopp. Tvärstopp. Ingen vill röra eller ens ta i valutan, enligt vår senaste undersökning.

Vi på Valutahandel.se har frågat och försökt få ett antal betydande valutamäklare att införa trading med AFN mot EUR eller AFN mot USD, men försöken har hittills misslyckats, även om en viss ljusning finns i sikte. Här kommer några av förklaringarna till varför en av månadens mest volatila valutor (-10%) ännu inte kan handlas på nätet och vilka alternativa högvolatila valutor som finns där ute för alla bottenfiskare och volatilitetsälskare. Men låt oss börja med att beskriva lite mer om AFN och hur valutan utvecklats över tid, innan vi går in på varför den dissas av både USA och många andra länder.

Sedan från Afghanistan

Vad heter valutan i Afghanistan?

Valutan som ingen tycks vilja ta i heter “Nya Afghani” och valutakoden är AFN. 1 afghani (AFN) är samma som 100 pula, motsvarande ören i Sverige alltså. Sveriges största valutaväxlare har inte ens med AFN som en växlingsbar valuta, dvs. det erbjuds inga växelkurser för arghanska pengar. Det är mest iranska rial, amerikanska dollar och ryska rubel som varit de mest växlingsbara valutorna mot AFN, men för närvarande så är även det ganska svårt.

Centralbanken heter “Da Afghanistan Bank” (DAB), vilket kan låtas nästan som något rap-slang. Men tydligen så är detta namnet för Afghanistans centralbank som låter vettigt på både dari och pashtu, landets två officiella språk.

Den afghanska valutan återfinns i valörer: 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 AFN sedlar. Sedlen som syns ovan är den gamla afghanska valutan som hade växelkurs-koden AF. Valutan som infördes 2002 kallas den nya afghani och fick den nya iso koden AFN. Ungefär 86 AFN motsvarar en USD i skrivande stund.

Vad har hänt med nya afghani & centralbanken?

Den Nya Afghani kommer troligen se ytterligare svaghet efter att valutan nådde rekordlägsta förra veckan, sa den 42-åriga Harvard utbildade Ajmal Ahmady till Bloomberg, den före detta centralbankschefen som flytt landet. Troligen så kommer konsumentpriserna stiga genom att importvaror blir dyrare, fortsatte han. DAB's 9 miljarder dollar i tillgångar har blivit frusna av Amerika och Afghanistan kan stå inför en potentiell ekonomisk kris. Afghanistan har även problem med Covid-19, regional torka och bortdrivna människor och ytterligare valutakursförsvagning för AFN kan skapa allvarliga inflationsproblem på toppen av alla andra svårigheter, erfar Valutahandel.se. Efter att USA fryst Afghanistans centralbanks pengar, så kommer förmodligen även Kina och Ryssland vara ovilliga att bistå med kapital, skrev Ajmal Ahmady i en tweet.

Talibanerna utsåg en ny centralbankschef för 2 dagar sedan skriver Al Jazeera.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla smartare. Följ de bästa, med hjälp av copy trading. Prova eToro riskfritt idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Den afghanistanska inflationen ökar snabbt

Det finns inte längre pengar att ta ut från ATM maskiner, rapporterade CNN nyligen. Priser på mat och viktiga varor som mjöl och olja har ökat med 35% den sista veckan. Båda banker och apotek håller mestadels stängt i huvudstaden, som mestadels har tomma gator. Taliban krigare patrullerar staden för att garantera invånarnas säkerhet, säger talibanen Zabihullah Mujahed.

European Council of Foreign Relations (ECFR) beskriver Iran som en väldigt viktig handelspartner för Afghanistan. De sista åren så har olja för drygt 2 miljarder dollar per år köpts av Afghanistan från Iran. Så sent som 2019 så låg iflationen i Afghanistan på 2.3% enligt Världsbanken. Ingen lär dock bli förvånad om vi får se mer än 26% inflation igen. Landets senaste riktigt höga inflationsnivå på 26% nåddes under 2008. Räntan i landet ligger på 15%

Kabul uppifrån

Varför vill ingen röra AFN?

+Talibanerna har tagit över makten från den sittande regeringen, vilket inte räknas som legitimit.
+Landets valuta har en hög risk och kan potentiellt få en osedvanligt hög volatilitet, då människor inte längre kan ta ut pengar från bankomater eller ens direkt från banken.
+Afghanistans valutareserv i dollar är fryst sedan talibanerna tog över makten.
+Det är en relativt låg omsättning i Nya Afghani.
+Ingen likviditetsleverantör som vi hittat stödjer AFN. Därför får valutamäklare svårt att erbjuda både USD/AFN, EUR/AFN eller RUB/AFN som valutapar.
+Bara en valutamäklare har lovat att gräva djupare och se ifall det kan komma någon möjlighet att erbjuda trading med AFN inom kort.

Andra volatila valutor som är lättare att handla

Tack vare CFD så behöver man inte alltid leta efter den allra mest volatila valutan för att få avkastning. Med 5-20x hävstång, eller noll (genom Capital eller eToro) om man helt vill undvika det, så går det att få stora rörelser trots begränsad volatilitet.

Men det trevliga med valutahandel är att 4 av de mest volatila valutorna också är de med lägst spread (skillnad mellan köp och säljkurs) och störst handelsvolym. Ja, vi talar om följande:

+USD: Världens mest handlade valuta ingår i valutaparet EUR/USD. Här får man så låg spread hos de flesta aktörer, att man ofta kan ligga “in the money” (efter spreaden) bara efter någon sekund. Givetvis kan det variera kraftigt, men det är åtminstone ofta bra rörelser för dollarn, som är världens mest handlade valuta. Prova själv handla USD genom Skilling idag!
+EUR: Som svensk är det roligt att handla EUR/SEK, som är det mest likvida valutaparet för svenska traders som vill handla med SEK mot någon icke-skandinavisk valuta. Testa själv EUR trading genom Skilling nu!
+GBP: Brittiska pundet har många anhängare, som menar att GBP är undervärderad i dagsläget. Vad tror du själv? Du kan med fördel initiera trading med GBP hos CMC Markets!
+YEN: Trading med japansk yen är speciellt spännande under natten eller på den tidiga morgonen när både EU och Japan är igång. Du kan själv handla Yen mot väldigt många spännande valutapar hos Capital (recension). Du kan prova ett demokonto hos Capital idag! Du kan vara igång på mindre än en minut.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges mest mångsidiga valutamäklare som har svensk support. Prova själv Skilling idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.