fbpx

Algot från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 27 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nyligen släpptes Crypto Adoption Index topplista över vilka länder som antagit och verkligen börjat använda kryptovalutor. Valutahandel.se har fått tag på listan och avslöjar nedan vilka de länder som går i bräschen för krypto är. Vad tror du – är Sverige med på listan eller inte?

Chainalysis Global Crypto Adoption Index kom i höstas ut med sin årliga rapport över hur adaptionen av kryptovalutor ser ut globalt. Rapporten grundar sig inte på högst transaktionsvolymer – även om det också hade kunnat vara ett sätt att mäta – utan på användandet av krypto hos gemene man och kvinna. Alltså vanliga privatpersoner. Hade undersökningen baserats på vilka länder som har högst transaktionsvolymer i krypto hade länder med väl utbredd användning av kryptohandel på institutionell och professionell nivå premierat, vilket förmodligen hade lett till USA i topp. Intressant det också förstås – men inte det som var syftet att belysa med denna rapport.

Så vilka länder kvalar då in på topplistan över de där användandet av kryptovalutor kommit allra längst hos privatpersoner? Måhända är det inte alls de du först tror. Crypto Adoption Index' topplista domineras nämligen av många asiatiska utvecklingsländer med svag ekonomi och en relativt svag egen valuta. Är du redo för vilka länder som vi på Valutahandel.se tror bör ligga i topp när det kommer till användandet?

Topp 20 i cryptoanvändning
1. Vietnam
2. Sydkorea
3. Slovenien
4. Ukraina
5. Nya Zeeland
6. Nigeria
7. Pakistan
8. USA
9. Togo
10. Argentina
11. Colombia
12. Thailand
13. Kina
14. Brasilien
15. Filippinerna
16. Kina
17. Indien
18. Ryssland
19. Tanzania
20. Afghanistan

Global crypto adoption index
Lista från ChainAnalysis

Varför ligger Vietnam först?

Högst upp på listan ligger som synes Vietnam. Otippat på vissa sätt kanske – men samtidigt inte helt ologiskt om man tittar lite närmare på de bakomliggande faktorerna. Topplistan överlag domineras som redan nämnts av utvecklingsländer och tillväxtekonomier. Varför? Många av länderna har en riktigt dålig nationell fiatvaluta – därbland Vietnam – vilket driver människor till att investera i krypto istället i hopp om att få ut mer av sitt kapital.

Vidare drivs också den ökade användningen av kryptovalutor i såväl Vietnam som andra topprankade länder på listan – exempelvis Venezuela, Kenya och Nigeria – på av det ständigt växande utbudet av P2P-plattformar. Privatpersoner som önskar vända sig till krypto för att säkra sina tillgångar då den egna nationella valutan faller och devalveras, har i dessa länder sällan tillgång till centraliserade exchange-sajter. Plattformar som Binance, Crypto.com och Stormgain med flera är otillgängliga, varför människor söker sig till P2P-sajter istället.

Länder som Vietnam har också begränsningar för hur mycket kapital i den egna valutan som invånare kan föra ut ur landet och investera på annat håll. P2P-plattformar för kryptovalutor öppnar upp för möjligheter att kringgå de begränsningarna.

Superstort även i USA

Världens största ekonomi dyker upp på plats nummer åtta av tjugo. Krypto är stort i USA och har så varit relativt länge. Landet är ingen tillväxtekonomi som Kina eller Indien, och definitivt inget utvecklingsland som flera av de afrikanska och centralasiatiska på listan. Den amerikanska dollarn har förvisso haft det tufft det senaste året, men är likväl världens främsta reservvaluta och i normala fall (pre covid) något av en safe haven-tillgång.

Här är det istället intresset för ett decentraliserat finansiellt system och virtuella valutor som står utanför statlig kontroll som driver på. Värt att nämna är emellertid att USA faktiskt tappat två placeringar sedan fjolårets undersökning. På 2020 års lista låg landet på en sjätteplats. Den primära anledningen till detta bedöms vara kraftigt minskade volymer av kryptotrading på P2P-plattformar – vilka samtidigt istället ökar på många andra håll i världen.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med unika funkioner. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Indien, Pakistan och Ukraina näst efter Vietnam

Efter Vietnam kommer Indien, Pakistan och Ukraina på en andra respektive tredje och fjärde plats. Två enorma ekonomier (Indien och Pakistan) samt en liten mindre sådan – Ukraina.

Att Indien kvalar in som det land med näst mest användning av krypto efter Vietnam är måhända inte speciellt förvånande. Landet är näst efter Kina världens största tillväxtekonomi tillika världens näst mest befolkade land. IT- och teknikindustrin är framstående samtidigt som den egna rupien är ruskigt lågt värderad.

Pakistan är efter Indien den största ekonomin i Sydasien – men den nationella valutan är svag och landets ekonomi har kommit att beskrivas som en tillväxtekonomi utan utveckling. Intresset för krypto växer sig snabbt allt större bland allmänheten, vilket fått myndigheter att snabba på full legalisering – och reglering – av användandet. I dagsläget är krypto varken helt lagligt eller olagligt i Pakistan.

Vad gäller Ukraina är även detta ett land med en knagglig ekonomi och utbredd korruption. Landets tillväxt och ekonomiska status har åkt berg- och dalbana i flera år och vid upprepade tillfällen sjunkit dramatiskt. Valutan hryvnja är lågt värderad, varför allt fler ukrainska invånare söker bättre alternativ för sina besparingar.

Många valar i EU

Europeiska länder är klart underrepresenterade på listan ovan. Det betyder dock inte att transaktioner med krypto inte existerar inom Europa. Tvärtom. Faktum är att EU faktiskt står för 25% av global handel med kryptovalutor, vilket innebär att regionen är den med högst kryptoaktivitet i världen.

Varför inga EU-länder förutom Ukraina finns med i Chainalysis Global Crypto Adoption Index beror emellertid på att det i Europa framförallt rör sig om institutionell handel med enorma volymer. Här är det inga privatpersoner som driver upp transaktionsvolymerna, utan så kallade “valar” – alltså institutionella traders som flyttar väldigt mycket kapital i krypto.

Därför finns Sverige inte med på listan

Sverige är klart och tydligt inte ett av de länder med störst användning av kryptovalutor, vilket på sätt och vis kanske kan anses ha varit väntat.

Trots att kronan fram tills ganska nyligen låg på en historiskt låg nivå, är Sverige inget utvecklingsland med supersvag valuta och taskig ekonomi. Inte heller har intresset för krypto riktigt fått fäste i samhället på samma sätt som i USA. Det saknas helt enkelt tillräckliga incitament för svenskar att välja Bitcoin eller annan kryptovaluta som föredraget betalmedel och tillgång att investera i framför den fysiska kronan.

Vidare är handel med krypto heller inte helt lätt i Sverige. Vissa banker tillåter exempelvis inte transaktioner i kryptovalutor, vilket givetvis försvårar. För smidig och enkel kryptohandel krävs att man använder flexibla och bra kanaler, som EU-reglerade eToro exempelvis.

Sugen på att komma igång med krypto? Bli kund hos eToro här.

Slutsats: Kass valuta – extra populärt med kryptovaluta?

Summa summarum kan konstateras att en gemensam nämnare för många av de länder som ligger högt på topplistan är en usel nationell valuta. Exempelvis Venezuela, Sydafrika, Ryssland och Afghanistan – vilka samtliga är med på topp 20.

Och det är klart – varför lägga sina besparingar och göra utländska transaktioner i en riktigt lågt värderad valuta när det finns andra, potentiellt bättre, alternativ?


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Svårt att analysera krypto själv? Ta hjälp av marknadens bästa krypto traders med eToros copytrading. Prova själv idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.