fbpx

Marcus från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 27 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De hetaste investeringstrenderna 2022 går bland annat i teknologins, hållbarhetens och kryptons tecken. Nedan listas några av de tillgångskategorier och segment som spås ha bäst potential att växa under kommande 12 månader.

Funderar du vad du ska investera i under kommande år och var det kan vara mest värt att placera kapital? Inför investeringsåret 2022 har Valutahandel skannat av marknaden och pratat med diverse analytiker och experter om inom vilka segment och tillgångstyper de hetaste trenderna finns. Precis som under 2000-talet hittills finns ett stort miljöfokus med olika typer av gröna och hållbara investeringsalternativ. Teknologin fortsätter också starkt framåt, liksom kryptovalutor – vilka framförallt blev hetare än hetast under fjolåret och väntas gå minst lika bra under 2022.

På valutafronten ser utsikterna (givetvis) olika ljusa ut för olika valutor. För dig som är intresserad av något mindre PK än vanliga aktier och valutor finns också en del som talar för att en mer kontroversiell typ av grön tillgång kan nå nya höjder under det kommande året.

Hållbarhet – aktier inom miljöteknik, köttsubstitut och förnybar energi

Hållbarhet och miljö kan med god marginal utnämnas till ett av tvåtusentalets mest aktuella ämnen. Utan konkurrens är det den största utmaningen världen står inför de kommande 100 åren, varför affärsmöjligheterna på området är mycket gynnsamma. Industrier och företag som smutsar ned och inte har en uppdaterad miljöpolicy går bort hos allt fler konsumenter och investerare – ett modernt och ansvarsfullt hållbarhetstänk är istället det nya svarta. Gröna omställningar innebär stora och kostsamma investeringar i ny hållbar teknik, vilket kommer generera ett pengaflöde in i företag specialiserade på sådana lösningar.

Heta klimatsmarta investeringar är bland andra aktier i bolag som sysslar med vattenkraft, solkraft och annan typ av förnybar energi. Företag som Kalifornien-baserade Beyond Meat, vilka producerar plantbaserade alternativ till hamburgare och annat kött, spås gå en positiv framtid till mötes, liksom andra aktörer inom allt från grönare avfallshantering och energieffektivisering till alternativa bränslen för transportindustrin och bättre lösningar för uppvärmning. Investeringsalternativ att titta närmare på kan bland andra vara aktier som Enphase Energy och SolarEdge Technologies, vilka ökat tusentals procent i värde de senaste fem åren, samt svenska fonden Handelsbanken Hållbar Energi A1.

Hos svenska toppmäklaren Skilling kan du välja och vraka bland ett stort antal olika aktier, fonder och CFD'er – däribland många hållbara och gröna alternativ. Intressanta instrument inom hållbar teknik är bland andra Global X Lithium ETF, Technology Select 15 ETF eller Global X Uranium ETF som kan handlas hos Skilling som CFD. Prova själv Skilling med ett kostnadsfritt demokonto idag.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla hållbara aktier, fonder och CFD'er hos en svensk toppmäklare med riktigt bra villkor. Testa Skilling idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Kostnader i fokus för kryptovalutor under 2022

När kostnaderna för Ethereum-kedjans (ERC-20) nu börjar nå 100 USD per transaktion, oavsett transaktionsstorlek, kommer många fler tvingas titta på billigare kedjor. De digitala valutorna växer i popularitet bland vanliga småsparare, men alltför höga transaktionskostnader gör dem mindre tillgängliga för icke professionella investerare som vill få in en fot på marknaden. Prisvärda alternativ till bjässar som ETH och BTC kan under 2022 bland andra vara Terra (LUNA), Polygon (MATIC) och Avalanche (AVAX). Dessutom så är stablecoins och staking med dessa en tydlig trend under 2021, som lär fortsätta under 2022, då räntan ofta kan överstiga 10% per år för t. ex USDT eller USDC.

Vidare kan kryptovalutor som tillgångsslag också det utnämnas till en investeringstrend under kommande år. Sällan har något varit mer rätt i tiden än virtuella, decentraliserade valutor. Redan i fjol trendade kryptomarknaden rejält uppåt med nya all time highs för såväl stora etablerade coins som heta nykomlingar. Givet den osäkerhet som råder i världsekonomin generellt samt det faktum att krypto inte längre bara är något för nördiga techentusiaster utan faktiskt något som allt mer lockar vanliga småsparare, lär utvecklingen för 2022 fortsätta åt samma håll. Viktigt är förstås att ha de höga riskerna i åtanke om man ska investera. Krypto är volatilt och fortfarande ett jämförelsevis osäkert instrument utan uppbackning av faktiska fysiska tillgångar.

För dig som vill börja med krypto men som föredrar lite mer stabilitet kan stablecoins vara ett bra alternativ – antingen med värdet peggat mot en fiatvaluta eller en stabil råvara som guld eller silver.

Krypto och stablecoins handlar du med förmånliga villkor hos bland andra Stormgain och Swissborg.

Bli kund hos EU-baserade Swissborg nu.

Användandet av elektriska bilar ökar under året?

Trendlistan fortsätter på tema miljö – elektriska bilar är en het investeringssnackis 2022. Användandet ökar i en stadig takt och idag väljer över hälften av alla svenska nybilskunder att köpa en laddningsbar miljöbil. Idag utgör elbilar omkring 3% av den totala bilflottan i landet, men andelen växer snabbt. Förutom renodlade elbilsproducenter som Tesla och kinesiska NIO, är det som investerare också intressant att titta på vanliga biltillverkare som utökar flottan med eldrivna modeller. Här kan bland till exempel Volkswagen vara intressant. Aktien är relativt lågt värderad, men i pipen för 2022-2023 finns en hel flotta med elektriska bilar. Även Mercedes – vars aktie handlas under Daimler AG – går all in på miljövänliga elbilar.

I takt med att utsläppskraven skärps blir sammanfattningsvis alltså elbilarna både fler och bättre i en rasande fart. Med bättre kapacitet, olika bilmodeller för olika behov, snyggare design och kanske framförallt bättre laddningsmöjligheter (idag finns över 12 000 allmänna laddstationer i Sverige) blir elektriska bilar enklare att äga och således mer populära. Den som såg in i kristallkulan för drygt tio år sedan och köpte aktier i Tesla, kan idag skatta sig väldigt lycklig till en värdeuppgång på över 23000%. Måhända kan de framtid utsikterna vara lika bra nu om man köper in sig i ett lovande elbilsföretag?

Aktieindex

Handel med börsindex passar perfekt när du vill ha bra spridning på börsen och på så vis få en något mer kontrollerad risk. Normalt sett innebär den breda diversifieringen emellertid ingen superimponerande kursutveckling – men under 2021 gick ett antal stora aktieindex faktiskt ruskigt bra. Som exempel kan nämnas S&P 500, vilket under 2021 totalt gick upp närmare 20%.

Huruvida 2022 blir ett lika gynnsamt år för index eller inte återstår att se. Fjolåret var på det stora hela ett mycket bra börsår, varför många index också blev lyckosamma investeringar. Även för 2022 ser förutsättningarna bra ut, med ett högt konsumenttryck och rejäl återhämtning från de senaste 18 månaderna. En stor dos osäkerhet finns fortfarande, men utgångsläget och variablerna omkring är helt andra än för 1-2 år sedan.

Valutahandel med USD?

Världens främsta reservvaluta är aktuell för såväl trading med forex som mer långsiktiga investeringar. Efter fjolårets megatapp har dock statusen som bergsäker safe haven-tillgång hamnat lite i gungning. Många tvivlar på den amerikanska dollarn, även om värdet vänt rejält uppåt efter raset under framförallt första halvan av 2021.

Många analytiker spår mer volatilitet på världsmarknaden generellt under 2022, med mycket osäkerhet kring pandemin samt vilka åtgärder olika länders centralbanker kommer att vidta – eller inte vidta – för att parera och stabilisera. Återvänder investerare till USD som trygg tillgång nu när värdet absolut hämtat upp från raset i fjol, kan valutan stärkas ännu mer och på så vis bli en bra investering under kommande tolv månader.

Svenska kronan – en icketrend för 2022?

Ännu har det nya året precis bara börjat och mycket kan hända, men utifrån de förutsättningar som finns nu ser SEK inte ut att bli det mest optimala investeringsalternativet om man vill gå lång i en valuta. Värdet stärktes rejält förra året efter en lång period av riktigt kass kurs, men under senare delen av 2021 tappade den mark mot såväl EUR som USD. Riksbanken har jämfört med många andra varit sena på att höja räntan, inflationen är drygt 50% högre än vad målet ligger på och svensk ekonomi har generellt en del stabilitet kvar att bygga upp innan kronan har potential att bli en gynnsam investering.

Vidare är svenska kronan en jämförelsevis liten valuta, vilket givetvis innebär en sämre riskspridning. I instabila tider som dessa är det överlag bättre att satsa på bred diversifiering i tryggare tillgångar.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders för valutahandel och krypto. Du är bara några knapptryckningar bort. Testa eToro nu!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Möjlig uppgång i sikte för cannabisaktier

För den som har en hyfsat liberal inställning till mer kontroversiella tillgångar kan aktier i cannabisföretag potentiellt vara något att kika närmare på kommande tolv månader. De är mindre PK än investeringar i bolag inom förnybar energi eller elbilsproducenter, men också mindre kontroversiella i många andra delar av världen än hemma i Sverige. Inte minst i USA, där de flesta cannabisaktierna också är listade.

Aktier inom detta segment gick generellt nedåt ganska rejält under fjolåret, vilket skulle kunna innebära en bättre utveckling i år och således göra cannabisverksamheter till en potentiell invetseringstrend för 2022. Det faktum att över hälften av alla amerikanska stater redan har legaliserat användning av cannabis i viss utsträckning samt att fler är på väg att följa efter, innebär också stora lättnader för industrin och betydligt mer gynnsamma förutsättningar för marknaden.

Science fiction blir verklighet med Metaverse?

Metaverse är troligen årets coolaste investeringstrend. Fenomenet kan beskrivas som virtuellt universum av olika 3D-världar, i vilka användare kan interagera med varandra, socialisera sig, arbeta, spela samt köpa och sälja virtuella tillgångar. Metaverse syftar först till att bli ett alternativ till traditionella sociala medier, men spås på sikt komma att revolutionera vårt Internetanvändande och allt det som är the world wide web.

För den som gillar SciFi och futuristisk teknik kan kapitalplacering i olika Metaverseprojekt kanske bli ett hett komplement till portföljen. Investeringar kan exempelvis göras i Metaverse-tokens som SAND eller MANA alternativt genom att köpa virtuell mark i en Metaversevärld. Metaverserelaterade aktier som Apple och Facebook ger också indirekt exponering mot Metaverse.

SAND och MANA finns bland annat att handla på plattformarna Coinbase och Crypo.com.

Fastigheter – stabil klassiker

Inte lika cutting edge som virtuella universum och hajpad ny teknik, men fastigheter är likväl ett hett investeringsalternativ för dig som söker lite mer stabilitet och lite mer trygghet. Det är ett relativt säkert sätt att placera pengar och många aktier ger dessutom bra utdelning – vilken i sin tur kan återinvesteras för att komma åt den lukrativa ränta på ränta-effekten. En möjlig risk kan vara att efterfrågan på affärslokaler och butiksutrymmen minskar som effekt av mer hemmajobb och mer onlinehandel, men samtidigt växer behovet av bostäder, vilka dels kan nyproduceras, dels konverteras till i gamla företagsbyggnader.

Potentiell prisökning på datachip

Sist men inte minst har också datachip potential att bli en riktigt gynnsam investering för 2022. Sedan i fjol råder global brist på datachip – så pass att Volvo, bland andra, tvingades stoppa produktionen under en period. Otillräcklig tillgång och hög efterfrågan är ett givet recept på prisökning för en tillgång. Små datachip är en essentiell komponent i allt från smartphones och annan elektronik till flygplan och bilar. Trycket på de befintliga bolagen kommer baserat på efterfrågan sannolikt att öka, och förutsättningarna förbättras för nya startups. Här kan exempelvis aktier som Taiwan Semiconductor Manufacturing Company och Samsung vara av intresse, men även bolag inom datateknik generellt.

Vi hoppas att ovanstående lista bjudit på mycket inspiration inför 2022 som ett nytt investeringsår. Viktigt att komma ihåg är att trenderna ovan inte är några tips eller råd, utan endast en rapportering om vad som är mest i ropet just nu. Tänk på att alltid välja dina instrument med omsorg och utifrån vad som passar dig.

Vill du inleda det nya året med en ny, vass mäklare? Spana in vår topplista över bästa valutamäklarna på marknaden.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.